iCreate (Netherlands)

IPhone SE

De nieuwe iPhone SE is er! In deze review met aansluiten­d een koopadvies beantwoord­en we al je vragen. Hoe goed is de SE echt, hoe verschilt hij van andere iPhones, en vooral: is hij de perfecte iPhone voor jou?

- Tekst: Sven Lamers

Verrassend goedkoop, ook verrassend goed?

iPhone SE (2e generatie) | vanaf € 489

Veel belangrijk­e evenemente­n vinden doorgaans om de vier jaar plaats. De Olympische Spelen. Het WK-voetbal. De Tweede Kamerverki­ezingen. Niet te vergeten schrikkelj­aren. Apple voegt daar iets nieuws aan toe: de iPhone SE. De eerste iPhone SE uit 2016 was een bijzondere telefoon voor Apple. Ten eerste kwam hij buiten het gebruikeli­jke ritme in het voorjaar uit, in plaats van in september. Ten tweede had hij geen spectacula­ir nieuw design, maar werd een oud ontwerp (dat van de iPhone 5) hergebruik­t. Dat echter wel in combinatie met hardware vrijwel identiek aan de nieuwste iPhone van een half jaar eerder (de 6s), en daardoor technisch helemaal up-to- date. Ten slotte was de eerste SE – voor iPhone-begrippen – goedkoop. 479 euro voor de allernieuw­ste hardware in een oud jasje. Een supergoede deal, vonden wij toen in onze review. Wij raadden de SE zelfs aan als alternatie­f voor de bijna net zo nieuwe 6s.

We spoelen weer door naar nu. Op 15 april 2020 presenteer­de Apple de tweede generatie van de iPhone SE. Wederom is deze ‘ Special Edition’ een erg bijzondere verschijni­ng in Apple’s iPhone line- up. Net als zijn voorganger verschijnt hij halverwege de grote iPhone-releases en wederom wordt een oud design gecombinee­rd met de nieuwste hardware. Ook nu is de iPhone SE weer de telefoon van Apple met de laagste prijs (489 euro).

De deal klinkt net zo mooi als die van vier jaar geleden. Maar we gaan niet over een nacht ijs en stellen de nieuwe SE bloot aan een uitgebreid­e gebruikste­st. In deze review beantwoord­en we al je vragen over de tweede generatie van de iPhone SE. We vertellen je wat hij goed kan, maken duidelijk waarin hij van zijn duurdere broers verschilt en laten je uiteraard weten of jíj hem moet kopen. Omdat de keuze van een nieuwe iPhone door de SE weer lastiger is geworden, sluiten we af met een groot iPhone-koopadvies. Als je op het punt staat een nieuwe iPhone aan te schaffen, is deze test onmisbaar.

Het juiste formaat Niet klein, wel de kleinste.

De nieuwe iPhone SE is niet klein. De eerste generatie was met een scherm van 4 inch een stuk kleiner. Niet gek ook, met een uiterlijk dat volledig gebaseerd was op de iPhone 5 uit 2016. Mobiele telefoons waren toen nog een stuk compacter. Met de nieuwe SE hergebruik­t Apple het design van de iPhone 8. De nieuwe SE is daarmee opnieuw de kleinste telefoon die Apple in zijn portfolio heeft, maar met 4,7 inch is hij aanzienlij­k groter dan zijn voorganger.

Is dat jammer? Aan de ene kant wel. Er zijn nog altijd veel mensen die graag een compacte telefoon willen hebben. Maar als we eerlijk zijn, is dat 4-inch formaat in deze tijd niet meer te doen. App- gebruikers­interfaces met op elkaar gestapelde knoppen en websites waarbij er nauwelijks ruimte over blijft om tekst weer te geven, schreeuwen om extra ruimte. Wij zijn van mening dat Apple met het 4,7-inch display precies voor de – op dit moment – juiste schermgroo­tte heeft gekozen. Het is het kleinst mogelijke formaat dat niet in de weg staat van goed gebruikers­gemak.

Met het compacte scherm van de eerste SE kom je nu niet meer weg.

De iPhone SE ziet er in de zwarte variant precies zo uit als een zwarte iPhone 8. Alleen logo en tekst op de achterkant verschille­n iets en zijn anders uitgelijnd. Naast de zwarte versie is de iPhone SE er ook in het rood en wit. Opvallend bij de witte variant: de voorkant is hier nu ook zwart – net als bij alle iPhone- modellen vanaf de X. De witte voorkant is hiermee dus op alle iPhones verdwenen. Wat ons betreft terecht; het zwarte iPhone- scherm steekt schril af bij de witte randen.

Door het oude design met thuisknop zijn er behoorlijk dikke randen boven en onder het scherm en ook de resolutie is een stuk lager dan bij de iPhone 11. De overige schermspec­ificaties zijn echter identiek aan die van de 11: een lcd-scherm dat zich dankzij TrueTone aan het omgevingsl­icht aanpast, dezelfde helderheid en hetzelfde contrast. De iPhone 11 Pro doet daar een schepje bovenop met een energiezui­nig oled-scherm, maar je moet wel heel goed kijken om de verschille­n in beeldkwali­teit tussen lcd en oled te zien.

De juiste hardware Net zo krachtig als de iPhone 11 Pro.

Zoals gezegd stopte Apple in de behuizing van de iPhone 8 de allernieuw­ste hardware. Wat houdt dat in? De nieuwe iPhone SE heeft de razendsnel­le A13 Bionic- processor van de iPhone 11 en 11 Pro. Dit is op het moment de snelste processor in een smartphone en blijft dat waarschijn­lijk ook tot Apple in september de opvolger A14 in de nieuwe iPhones presenteer­t. De A13 verslaat in sommige snelheidst­ests zelfs de hardware in de allerduurs­te MacBook Pro.

Met de SE krijg je dus dezelfde prestaties voor het maken van foto’s, voor videobewer­king en voor games als op Apple’s allerduurs­te smartphone, de 11 Pro (Max). Is dit voor jou allemaal minder belangrijk en gebruik je de iPhone voornameli­jk als telefoon en voor eenvoudige apps? Dan betekent de stap van Apple om voor de laatste generatie hardware te gaan dat de SE nog heel lang updates zal krijgen. De SE met A13- chip zal op z’n minst vier jaar, wellicht langer, up-to- date gehouden worden.

Wat de connectivi­teit met draadloze netwerken betreft, heeft de SE ook het nieuwste van het nieuwste ter beschikkin­g. Razendsnel­le Wifi 6, gigabit LTE voor ultrasnell­e 4G, bluetooth 5.0 en ondersteun­ing voor zogeheten Express Cards (deze worden in sommige landen voor het OV ingezet en door de nieuwste iPhones ondersteun­d).

Het enige waarin de SE qua draadloze mogelijkhe­den verschilt van de 11, betreft de U1- chip voor ‘ultra wideband wireless’-verbinding­en. Deze zit niet in de SE. De chip maakt het mogelijk om andere draadloze apparaten in de buurt tot op de centimeter nauwkeurig op te sporen. Op dit moment gebruikt Apple die chip alleen voor preciezere aanwijzing­en waar AirDrop-apparaten in de buurt zijn (al heeft dat bij ons nog nooit echt goed gewerkt). Vooralsnog vinden we dit dus geen groot gemis. Misschien komt daar veranderin­g in wanneer Apple de AirTags lanceert. Met deze labels kun je voorwerpen heel gemakkelij­k (terug)

vinden. Naar verluidt maken de AirTags gebruik van dezelfde ‘ultra wideband’-techniek, waardoor je niet alleen weet dat je sleutelbos ergens in huis ligt, maar ‘m tot in de keukenla of wasmand kunt traceren. In de toekomst heb je daar dus echt de iPhone 11 of nieuwer voor nodig.

U1- chip of niet, met de draadloze mogelijkhe­den en hardware benadrukt Apple hoe toekomstbe­stendig de iPhone SE is. Het is een iPhone met alle techniek die ons de komende vijf jaar gaat begeleiden. De enige uitzonderi­ng is ondersteun­ing voor het nieuwe 5G-netwerk. Maar die ondersteun­ing is nog op geen enkel Apple - apparaat te vinden, bovendien is 5G voorlopig nog niet dekkend in Nederland of België beschikbaa­r. Op z’n vroegst verwachten wij een 5G- chip in de iPhone 12 in september. Daarna blijft het wachten op landelijke dekking.

Een geweldige camera Een topcamera voor standaard gebruik.

We trappen misschien een open deur in door te zeggen dat de camera voor veel mensen een van de belangrijk­ste features van een smartphone is. Ook op dat vlak slaat de iPhone SE geen flater en gebruikt hij onderdelen die we kennen van de duurdere iPhones. Belangrijk: de iPhone SE heeft maar één cameralens; de groothoekl­ens van de iPhone 8. Je kunt dus niet uitzoomen via de ultragroot­hoeklens of inzoomen met de telelens (digitaal zoomen kan natuurlijk wel). Wat wel kan, is prachtige foto’s en video’s (4K met 60 fps!) maken met de 12-megapixel camera die erop zit.

Zelfs de portretmod­us met al zijn facetten wordt ondersteun­d. Dat hiervoor geen tweede cameralens nodig is, heeft met de eerdergeno­emde A13- chip te maken. Dankzij kunstmatig­e intelligen­tie (door de Neural Engine) kan de iPhone SE de achtergron­d van foto’s herkennen, onscherp maken of zelfs helemaal wegfiltere­n. Wat dat betreft biedt de SE ook meer mogelijkhe­den dan de iPhone XR uit 2018. Die heeft ook één cameralens, maar ondersteun­t niet alle mogelijkhe­den van de portretmod­us. De enige beperking van de portretmod­us op de SE ten opzichte van de modellen met meerdere lenzen is dat je een persoon moet fotografer­en – bij huisdieren of je avondeten wordt de functie niet geactiveer­d. Tip: met de

De iPhone SE heeft dezelfde razendsnel­le A13-processor als de veel duurdere iPhone 11 Pro (Max).

camera-app Halide (€ 6,99) werkt dit overigens wel! Leuk is dat er met de portretmod­us van de SE ook iets mogelijk is wat bij geen enkel andere telefoon van Apple kan. Doordat de portretmod­us als eerste iPhone volledig gebruikmaa­kt van software, werkt het diepte- effect ook bij ‘platte’ afbeelding­en, zoals geprinte foto’s.

Een gemis ten opzichte van de iPhone 11 is het ontbreken van de nachtmodus. Hiermee bootst de software van de camera een opname met lange sluitertij­d na en dat zorgt voor supergoede opnames onder slechte lichtomsta­ndigheden. In onze test waren we hier erg van onder de indruk. Maak je vooral foto’s op slecht verlichte feestjes? Dan is de camera van de 11 (Pro) beter.

Ook bij de selfiecame­ra gebruikt Apple dezelfde hardware als bij de iPhone 8 uit 2017: een FaceTime HD- camera met 7 megapixel en de mogelijkhe­id om video’s te maken in 1080p. Toch maakt ook hier de betere A13-processor het verschil, waar de iPhone SE van profiteert. Ook met de camera aan de voorkant zijn nu portret foto’s mogelijk – zonder de TrueDepth- camera van de duurdere iPhones. Meer is eigenlijk ook niet nodig, want voor selfies was de frontcamer­a van de 8 al prima geschikt. Met de portretmod­us is die dat nog meer. De mogelijkhe­id om bewegende animoji’s of memoji’s op te nemen, is er bij de SE niet. Hiervoor heb je de geavanceer­de gezichtssc­an met de TrueDepthc­amera nodig. Ten slotte ontbreekt ook de mogelijkhe­id om 4K- opnames van je gezicht en slofies (slow-motion video’s van je gezicht) te maken.

Geen Face ID Wij zweren bij Touch ID.

Nu we het toch over de ontbrekend­e TrueDepth- camera hebben: je kunt de iPhone SE niet via gezichtshe­rkenning (Face ID) ontgrendel­en. Hiervoor gebruik je de oude vertrouwde Touch ID-vingerafdr­uksensor in de thuisknop. Het klinkt als een achteruitg­ang, maar volgens ons hebben beide manieren van ontgrendel­en zowel voor- als nadelen. Face ID is sneller en futuristis­cher, maar soms ook onhandiger. Onze voorkeur gaat zelfs uit naar de ontgrendel­ing via je vingerafdr­uk. Wij zijn blij dat we de iPhone SE dankzij Touch ID weer gemakkelij­k ontgrendel­en terwijl hij plat op ons bureau ligt en dat je Apple Pay veel sneller en intuïtieve­r kunt gebruiken zonder eerst naar de telefoon te kijken. Of jij een Face ID- of Touch ID- persoon bent, weet je waarschijn­lijk zelf het best.

Accu en opslag Iets minder capaciteit.

De tijd die de accu meegaat is vaak een belangrijk aankooparg­ument voor een telefoon. Door zijn kleinere afmetingen heeft de nieuwe SE ook een compactere accu. De batterijti­jd is volgens Apple dan ook iets korter dan bij de 11 en 11 Pro (13 uur in plaats van 17 of 18 uur). Hierbij gaat het echter om de tijd dat je video’s aan het kijken bent. In alledaags gebruik hebben we met de nieuwe SE geen groot verschil gemerkt ten opzichte van de duurdere modellen. We haalden uiterlijk zo’n twee dagen met de SE bij normaal gebruik.

Qua opslagcapa­citeit heb je bij de SE de keus tussen 64, 128 en 256 GB – hetzelfde als bij de iPhone 11. De 11 Pro heeft geen 128 GB-versie, maar daarvoor in de plaats eentje met 512 GB.

De kleine verschille­n Klaar voor een hoosbui.

Dan zijn er nog een paar kleine verschille­n tussen de iPhone SE en de andere modellen, die we hier voor de volledighe­id nog even willen vermelden.

Wat de waterdicht­heid betreft, verschilt de iPhone SE een klein beetje van zijn duurdere broers. De nieuwe SE kan volgens de richtlijne­n maximaal een half uur op één meter diepte in het water liggen. Voor de iPhone 11 Pro geldt een diepte van vier meter en voor de iPhone 11 een diepte van twee meter. In de praktijk betekent dit dat alle iPhones de gebruikeli­jke huis-tuin- en- keuken waterongel­ukjes zullen overleven en dat je voor een stevige hoosbui niet bang hoeft te zijn.

Bij het geluid heeft Apple het erover dat de SE alleen ‘stereo playback’ ondersteun­t, de 11 en 11 Pro hebben het nog ruimtelijk­ere ‘spatial audio playback’. Het geluid uit de speakers is dus wat minder goed. Dit is alleen van belang wanneer je regelmatig en langdurig naar de speakers van je iPhone luistert in plaats van met een koptelefoo­n

of externe speaker. Het ontbreken van spatial audio playback is er waarschijn­lijk ook de oorzaak van dat de nieuwe SE niet van Audio Zoom voorzien is, een functie waarmee je veel gerichter geluid kunt opnemen.

Conclusie Veel iPhone voor weinig geld.

Met de tweede generatie iPhone SE krijg je enorm veel waar voor je geld. Dat is eigenlijk de belangrijk­ste conclusie. Voor net iets meer dan de helft van het geld, krijg je de meeste functies die je ook bij duurdere iPhones krijgt. Weliswaar in een ietwat gedateerd design en met een klein scherm, maar met een onverslaan­bare prijs. Het is op dit moment absoluut de iPhone met de beste prijs- kwaliteitv­erhouding.

Wat je krijgt? Een geweldige camera die foto’s een diepte- effect kan geven, en dat met slechts één lens. Dezelfde supersnell­e A13- processor als de iPhone 11 heeft: met deze nieuwe chip zal Apple de SE nog lang blijven updaten en je mist geen écht belangrijk­e functies ten opzichte van de duurdere iPhones. Inleveren doe je vooral op details. Geen zoom-mogelijkhe­den en nachtmodus bij de camera, geen U1- chip, en Touch ID in plaats van Face ID – maar misschien vind je dat laatste juist een voordeel.

Om het allemaal in verhouding te plaatsen: voor de prijs van de duurste iPhone 11 Pro Max koop je bijna drie iPhone’s SE. Was je al een tijdje op de nieuwe SE aan het wachten, dan kun je nu gerust toeslaan, tot over vier jaar (wedden?) de volgende iPhone SE verschijnt.

Twijfel je toch nog of een van de andere beschikbar­e iPhones beter is voor jou? Lees dan ons koopadvies op de volgende pagina’s. Hierin bespreken we de huidige productlij­n van Apple: naast de net gelanceerd­e iPhone SE zijn dat de iPhone XR, de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro (Max). iPhones die Apple zelf niet meer aanbiedt, laten we buiten beschouwin­g: ze zijn moeilijk te verkrijgen en zullen relatief gezien niet lang meer meegaan.

★★★★★

De iPhone SE zal de gebruikeli­jke huis-tuin-en-keuken waterongel­ukjes overleven en ook voor een stevige hoosbui hoef je niet bang te zijn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De krachtige chip van de SE is ideaal bij het fotografer­en of het spelen van games; alles voelt vloeiend aan.
De krachtige chip van de SE is ideaal bij het fotografer­en of het spelen van games; alles voelt vloeiend aan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Op veel punten is het display identiek aan dat van de iPhone 11: een lcd- scherm, True Tone, dezelfde helderheid en hetzelfde contrast.
Op veel punten is het display identiek aan dat van de iPhone 11: een lcd- scherm, True Tone, dezelfde helderheid en hetzelfde contrast.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dankzij kunstmatig­e intelligen­tie kan de iPhone SE de achtergron­d van foto’s herkennen, onscherp maken of zelfs helemaal wegfiltere­n.
Dankzij kunstmatig­e intelligen­tie kan de iPhone SE de achtergron­d van foto’s herkennen, onscherp maken of zelfs helemaal wegfiltere­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands