iCreate (Netherlands)

Bowers & Wilkins PI4

Deze oordoppen van Bowers & Wilkins richten zich op de actieve gebruiker. Of dit nu actief sporten, of actief bankhangen is.

-

Oordopjes voor de actieve gebruiker

Bowers & Wilkins PI4 | € 299

Draadloze oordopjes z n er in twee soorten: je hebt de zogeheten true wireless-variant waarb je twee losse oordoppen hebt, zoals de AirPods, en je hebt koptelefoo­ns waarb de oordoppen onderling toch nog verbonden z n met een draad. De Bowers & Wilkins PI4-koptelefoo­n valt in die laatste categorie. De oordopjes steek je in je oren en de draad leg je in je nek.

Een van de grote voordelen van dit design laat zich raden. Hoewel true wireless- oordoppen b de meesten prima bl ven zi en, z n er ook mensen waarb ze om de haverklap op de grond liggen. B de PI4 hoef je je geen zorgen te maken dat je een van de dopjes verliest b een wilde beweging of op een hobbelig fietspad. Perfect voor t dens het sporten, ietwat onhandig als je een sjaal om hebt. Zo’n koptelefoo­n ziet er in eerste instantie misschien wat vreemd uit voor de buitenwere­ld, maar dat doen die steeltjes van de AirPods ook.

Een ander voordeel is dat het voor fabrikante­n gemakkel ker is om de bediening in de koptelefoo­n te integreren. Geen getik – of erger: gedruk – op de oordopjes. De knoppen z n verwerkt in het draad. B de PI4 vertaalt zich dat in twee iets uitstulpen­de bedienings­panelen. De aan- uitknop en de knop voor de ruisonderd­rukking bevinden zich links in je nek, en de volumeknop­pen, multifunct­ionele knop en het oplaadpunt vinden we in het rechter paneel.

De knoppen z n gemakkel k bereikbaar en te bedienen, al z n de volumeknop­pen even wennen. Dit hee alles te maken met oriëntatie. Met een druk op de bovenste volumeknop wordt het geluid harder, en met de onderste minder je het volume. Op zich logisch. Zie je het bedienings­paneel echter als horizontaa­l, dan betekent het dat je met de linker volumeknop het volume verhoogt en met de rechter het volume verlaagt. En dat is toch een beetje contra- intuïtief. We z n bovendien gewend dat de eerste knop die je tegenkomt als je het draad volgt het volume verhoogt en drukten daardoor in het begin steevast de verkeerde knop in.

Ruisloos geluid

De oordoppen van de PI4 zien er wat buitenaard­s uit, met hun uitsteekse­ls, maar toch zi en ze prima. Ze z n bovendien magnetisch aan elkaar vast te klikken. Doe je dit, dan gaat de muziek op pauze. Deze pauzefunct­ie is vooral geinig om gebruiken. De werking b de AirPods, waarb de muziek op pauze gaat zodra je een van de oortjes uit je oor haalt, vinden we handiger. Wel handig is het dat je de PI4 als een soort ke ing kunt dragen als je deze even niet gebruikt. De geluidskwa­liteit van de PI4 is over het algemeen goed en voor popmuziek is het geluidsbee­ld zelfs uitstekend. Voor andere st len hadden we een wat beter gedefiniee­rde basweergav­e op pr s gesteld. Hoewel deze zeker niet slecht is, missen de lage frequentie­s soms wat body en kracht. Dit zie (of hoor) je vaker b oordoppen en is iets waar je als consument rekening mee moet houden. Wat dat betre doet het geluid niet onder voor de concurrent­ie.

De PI4 beschikt over ruisonderd­rukking, wat een uitkomst is als je je even af wilt sluiten van de drukte. Er z n drie verschille­nde standen: high, low en auto. Het verschil hiertussen is soms moeil k waarneemba­ar, alle standen werken vr wel even goed. De in- ears sluiten daarnaast van zichzelf al zo goed af, dat veel van het lawaai daarmee al gedempt wordt. De ambient passthroug­h-functie zorgt ervoor dat de omgevingsg­eluiden juist wel worden doorgelate­n. Ideaal als een collega plots tegen je begint te praten.

De ba er van de PI4 gaat lang genoeg mee voor een dag lang muziek luisteren, namel k zo’n twaalf uur. Ben je bang dat je de treinrit naar huis niet gaat redden, dan laad je de koptelefoo­n in een kwartiertj­e op voor drie uur luisterple­zier.

Conclusie

Heb je aan de volumeknop­pen eenmaal een touw vastgeknoo­pt, dan is de PI4 een erg fijne koptelefoo­n. ( Terry Stooker) ★★★ ★

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands