iCreate (Netherlands)

Is videobelle­n met Zoom wel zo veilig?

-

In deze tijd van thuiswerke­n heb je misschien al kennisgema­akt met de populaire videodiens­t Zoom. Je bent lang niet alleen: Zoom heeft er in korte tijd veel gebruikers bij gekregen. De videodiens­t werkt heel laagdrempe­lig. Het programma is snel geïnstalle­erd, je hoeft geen account aan te maken en bovendien kunnen veel mensen tegelijk deelnemen aan een gesprek. Maar door al deze aandacht hebben ook veiligheid­sonderzoek­ers Zoom wat beter onder de loep genomen. En wat blijkt: Zoom had en heeft een hoop veiligheid­s- en privacy- problemen.

Privacy

De installati­e van Zoom op de Mac gaat dus erg gemakkelij­k. Te gemakkelij­k, als je het aan veiligheid­sexperts vraagt. Zoom wordt namelijk al geïnstalle­erd voordat je überhaupt toestemmin­g hebt gegeven. Het pkg-bestand van de installati­e gebruikt hiervoor de zogeheten ‘ Preinstall’. Die is eigenlijk ervoor bedoeld om te checken of een app geïnstalle­erd kan en mag worden, maar Zoom gebruikt het om stiekem al de hele app te installere­n. Bij het vragen naar je wachtwoord geeft het zichzelf bovendien de naam ‘ System’. Dat zijn praktijken die eigenlijk alleen van malware kennen. Bovendien zijn er verschille­nde veiligheid­sen privacy- lekken ontdekt.

Zoom verwijdere­n

Stemt het je niet gerust en wil je van de app af? Dan zijn er twee bestanden die je moet verwijdere­n. De eerste is de Zoom-app. Die vind je in je map met programma’s onder de naam ‘zoom.us’. Het tweede bestand vind je in je gebruikers­map, onder ‘ Bibliothee­k>Internet Plug- Ins’. Dat bestand heet ZoomUsPlug­In.plugin. Verwijder je zowel de app als de plug-in, dan is Zoom helemaal van je Mac verdwenen. Zie je de Bibliothee­k niet in je gebruikers­map? Eventueel moet je deze eerst activeren. Open je gebruikers­map in Finder, toets Cmd+J in en vink ‘ Toon bibliothee­kmap’ aan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands