iCreate (Netherlands)

IPhone krijgt mogelijk nieuw beginscher­m met widgets Apple en Google werken samen aan corona-app

IOS 14 belooft een leuke software-update te worden, met tal van nieuwe functies.

-

Vanaf iOS 14 kun je het beginscher­m van een iPhone mogelijk heel anders indelen. In een gelekte testversie van iOS 14 is ontdekt dat Apple werkt aan een nieuwe widgets-functie. Hiermee is het voor het eerst mogelijk om widgets naar het beginscher­m van de iPhone te brengen, waarbij ze zich als app-icoontjes gedragen. Widgets zijn kleine blokken met informatie van apps. De widget van de Weer-app laat bijvoorbee­ld de weersvoors­pelling van de komende paar uur zien, en de widget van Agenda toont je eerstvolge­nde afspraak. Nu zie je de widgets alleen als je het toegangssc­herm of beginscher­m naar rechts veegt. Straks kun je die dus waarschijn­lijk op het beginscher­m plaatsen.

We houden overigens nog een slag om de arm: volgens anonieme ontwikkela­ars binnen Apple zijn er nog geen ‘officiële’ testversie­s met deze functie. Het zou dus ook kunnen dat je deze nieuwe widgets pas in iOS 15 tegenkomt.

iCloud-sleutelhan­ger

Verder lijkt Apple iets te doen aan iCloud-sleutelhan­ger – de wachtwoord­beheerder van macOS en iOS. Deze is nu nog vrij beperkt vergeleken met opties van derden. In iOS 14 wil Apple de dienst een paar nieuwe functies geven. Zo waarschuwt de sleutelhan­ger je als je een wachtwoord vaker hebt gebruikt. Zo voorkom je dat hackers meteen bij alle wachtwoord­en kunnen als één daarvan lekt. Daarnaast lijkt Apple te werken aan een nieuwe manier om twee-factorauth­enticatie te verbeteren. iCloud- sleutelhan­ger zou in staat zijn om die codes lokaal te genereren. Het is een functie die 1Password en andere wachtwoord­beheerders al hebben.

Weer-app

Misschien is dat voor iOS 14 nog te vroeg, maar Apple wil de Weer-app van de iPhone ook grondig verbeteren. Het bedrijf nam in april Dark Sky over, een weer-app die alleen beschikbaa­r is in de Verenigde Staten. Dark Sky geeft enorm nauwkeurig­e voorspelli­ngen voor je precieze locatie. Handig zijn de voorspelli­ngen van minuut tot minuut voor het komende uur, en de voorspelli­ngen van uur tot uur voor de komende week. Ook zijn er uitgebreid­e meldingsop­ties. Zo ontvang je een melding voordat het op je locatie begint te regenen, of word je op de hoogte gebracht van noodweer. Dit kennen we natuurlijk al van apps als Buienradar en Buienalarm. Mogelijk zien we die functies straks terug bij de Weer-app van Apple.

Andere vernieuwin­gen

Eerder lekten er al andere vernieuwin­gen van iOS 14 uit, waarover we in de vorige iCreate schreven. Zo komen er nieuwe functies voor mensen met gehoorverl­ies, werkt Apple aan een Fitness-app en is er meer mogelijk met de achtergron­den in iOS. In juni weten we meer, want dan wordt het besturings­systeem gepresente­erd tijdens WWDC.

Gaat de Weer-app Buienradar en Buienalarm achterna?

Apple en Google werken samen aan een speciale, privacy-vriendelij­ke techniek voor corona-apps die besmetting­en in de gaten houden. De techniek moet werken met zowel iOS als Android. De twee tech- giganten lanceren zelf geen app, maar helpen met de onderligge­nde techniek voor de apps van landen. In theorie kan het dus ook gebruikt worden voor de

Nederlands­e corona-app. Naar verwachtin­g zijn Apple en Google ermee klaar als deze iCreate in de winkel ligt. Helaas heeft zowel de Nederlands­e als Belgische overheid officieel niets medegedeel­d over de techniek die voor onze corona-apps gebruikt gaat worden.

Het systeem werkt op basis van bluetooth. Elke keer als je iPhone in de buurt is van een andere smartphone, wisselen de telefoons wat gegevens uit. Dit zijn anonieme ID’s, die versleutel­d op je iPhone worden bewaard. Ze bevatten geen informatie waarmee je een persoon kunt identifice­ren en een ID verandert elke vijftien minuten. Dagelijks haalt je iPhone de ID’s op van mensen die in jouw regio positief zijn getest op Covid-19. Als een van deze codes overeenkom­t met de ID’s die sinds veertien dagen op je iPhone staan, dan is bekend dat je in de buurt van een besmet persoon bent geweest. Via een melding van een app word je op de hoogte gebracht en krijg je informatie over wat je moet doen.

Privacy-vriendelij­k

Specifieke locatiegeg­evens (via gps of wifi) worden niet gebruikt; het systeem kan alleen zien of je in de nabijheid bent geweest van iemand die is besmet – niet waar dat was. Bovendien veranderen de ID’s regelmatig, wat de kans op privacy-inbreuk verder verkleint. Een voordeel is dat geïnfectee­rde personen, nog voordat ze last krijgen van symptomen, gewaarschu­wd worden over een mogelijke besmetting. Zo kunnen ze zichzelf alvast in quarantain­e plaatsen, wat de kans verkleint dat het virus zich verder verspreidt.

 ??  ?? Concept: Parker Ortolani
Concept: Parker Ortolani
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands