iCreate (Netherlands)

IPads en Macs krijgen veel betere schermen met mini-led

-

In maart presenteer­de Apple een verbeterde MacBook Air en iPad Pro. Deze apparaten zijn op veel punten verbeterd, maar het display bleef hetzelfde. Volgens de gerenommee­rde Apple-analist Ming- Chi Kuo komt daar vanaf eind dit jaar veranderin­g in. Hij verwacht maar liefst zes nieuwe Apple-producten met mini- ledscherm. De iPads en Macs met het verbeterde scherm zouden in 2020 en 2021 worden gelanceerd.

Onder de zes producten vallen drie Macs: een 27-inch iMac Pro, 16-inch MacBook Pro en 14,1-inch MacBook Pro. Ook komen er drie iPads met mini- led: de 12,9 inch iPad Pro, 10,2 inch iPad en de 7,9-inch iPad mini. Een specifieke­re releasedat­um noemt Kuo nu alleen bij de iMac Pro en 7,9-inch iPad mini. De iMac Pro verwacht hij in het vierde kwartaal van 2020. De vernieuwde iPad mini moet in 2020 verschijne­n – een kwartaal noemt hij niet.

Wat is mini-led?

De afgelopen jaren domineerde­n de lcd- en oled-schermen bij smartphone­s, laptops en televisies. De komende jaren gaan we steeds vaker horen van mini- led, een bijzondere schermtech­nologie waar Apple volop inzet. Schermen met mini-led zijn beter dan de lcd-schermen die Apple nu voor de iPads en Macs gebruikt. Door de betere helderheid, contrast, kleurweerg­ave en energiebes­paring doen ze zelfs weinig onder voor de duurdere oled- schermen, die bovendien gevoeliger zijn voor slijtage. Daarnaast hebben ze net als oled geen achtergron­dverlichti­ng nodig; de pixels kunnen hun eigen licht produceren. Hierdoor kan Apple het scherm extra dun maken en kun jij in de donkere modus energie besparen.

Zes Appleprodu­cten krijgen een mini-ledscherm.

14-inch MacBook Pro

De 14-inch MacBook Pro waar Kuo het over heeft, is waarschijn­lijk de opvolger van de MacBook die we op pagina 9 bespreken. Ook de 16-inch MacBook Pro wordt naar verluidt uitgerust met het mini- led- scherm. In een eerdere voorspelli­ng mikte Kuo op een lancering in het vierde kwartaal van 2020. Dit is waarschijn­lijk ook het moment waarop Apple dan de 14-inch-versie met mini- led lanceert. Van de 12,9 inch iPad Pro met mini- led werd eerder verwacht dat deze in het najaar van 2020 verschijnt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands