iCreate (Netherlands)

Wegwijs in iCloud Drive

ICloud Drive is aan! Maar wat staat er nu eigenlijk in? En waar komt het vandaan?!

-

Bureaublad en Documenten

Dankzij iCloud Drive kun je de inhoud van je Mac-bureaublad en de map Documenten bekijken en bewerken op je iPhone en iPad. Het grote voordeel? Je kunt altijd en overal bij je belangrijk­e documenten. Zet bijvoorbee­ld supersnel je salarisstr­ook vanaf je iPhone direct op de goede plek zonder je Mac ook maar aan te hoeven raken. Het nadeel? Dit is niet echt geschikt als je deze mappen gebruikt als dumpplek voor al je bestanden – dan loopt je iCloud zo vol. Om dit aan (of juist uit) te zetten, ga je op je Mac naar ‘ Systeemvoo­rkeuren>Apple ID>iCloud’. Tik achter iCloud Drive op ‘Opties’. Vink “Map ‘ Bureaublad’ en ‘ Documenten’” naar wens aan of uit. Helaas kun je niet kiezen voor één van beide.

App-gerelateer­de mappen

Sommige apps maken zelf automatisc­h mappen aan in iCloud Drive. Bijvoorbee­ld de iWork-apps Pages, Numbers en Keynote. Dit is de plek waar die apps automatisc­h hun bestanden bewaren, zowel op Mac als iPhone. Ze zijn herkenbaar aan het gekleurde programma-logo op de map. We lopen alvast een beetje op de zaken vooruit, maar dit soort mappen zijn bedoeld voor persoonlij­k gebruik en kun je niet delen met anderen. Dat geldt overigens ook voor Bureaublad en Documenten.

Downloads

De map Downloads zou zomaar voor verwarring kunnen zorgen. Heb je net een pdf of iets anders gedownload op je Mac, dan zul je er in deze map tevergeefs naar zoeken. Maar wel zie je een hoop andere downloads, die je vaag bekend

voorkomen. In de map Downloads in iCloud Drive vind je documenten en bestanden die je hebt gedownload via Safari op de iPhone en iPad. Handig, want die zijn zodoende ook vanaf je Mac te benaderen. En de downloads op je Mac dan? Die vind je nog steeds in de navigatieb­alk van Finder, of in het Dock naast de prullenman­d.

Gedeelde map

Als je in iCloud Drive mappen deelt met anderen, dan zijn ze herkenbaar aan de twee of drie poppetjes. Eronder zie je door wie een map gedeeld is. Later in dit artikel meer over hoe je complete mappen kunt delen in iCloud Drive.

Wolkje

Een wolkje naast een map of bestand betekent dat het alleen in iCloud staat en niet op je Mac. Daar merk je overigens nauwelijks iets van, want zodra je de map of het bestand opent, wordt het razendsnel gedownload. Daarvoor moet je dan natuurlijk wel online zijn.

De map Downloads zou zomaar voor wat verwarring kunnen zorgen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands