iCreate (Netherlands)

Tips voor je iPhone-film

Hoe kom je met een iPhone tot een bioscoopwa­ardige film? Cameraman Johan Dijkstra geeft tips.

-

1. Slim met licht

Een goede belichting is het belangrijk­st. Dat heeft veel meer invloed dan de camera zelf. Heb je een beetje budget? Op de markt vind je veel leuke led- lampjes. Zelf heb ik ook altijd wat ouderwetse 100W E27 gloeilampe­n in mijn tas. Ik vervang de peertjes in huis voor die gloeilampe­n voor meer vermogen. Zo blijft de look hetzelfde, maar is er meer licht zodat de camera beter presteert. Ook de klassieke bouwlamp is een topper. Die kun je bijvoorbee­ld in huis op een wit plafond richten, zodat door de reflectie de hele kamer mooi verlicht is.

2. Stabiele opnamen

Vanuit de hand blijft het lastig om stabiel te filmen. Dan kun je een handstatie­f of gimbal kopen, maar de bekende iPhone-houder met zuignap kan ook ideaal zijn. Zo’n ding kost niets en is een uitkomst voor het maken van vloeiende beelden. Je kunt die aan je koelkastde­ur bevestigen en de deur langzaam open of dicht doen. Je creëert dan een gecontrole­erde camerabewe­ging. Of je bevestigt de iPhone met telefoonho­uder heel laag aan de buitenkant van je auto (dat natuurlijk geheel op eigen risico). Als je er dan vervolgens stapvoets mee rijdt, dan heb je een soort dolly shot: een filmtechni­ek waarbij de camera op rails wordt bewogen. Profession­eler is overigens de Joby GripTight- houder met GorillaPod- statief. Deze krijg je momenteel bij een abonnement op iCreate, zie pagina 82.

5. Neem het geluid apart op

Een iPhone heeft een kleine microfoon, dus het is beter om het geluid apart op te nemen. Het merk Røde heeft bijvoorbee­ld goede en betaalbare microfoons die speciaal gemaakt zijn voor de iPhone. Eventueel kun je ook je bluetoothh­eadset of AirPods gebruiken en die in de buurt van je onderwerp houden.

3. Varieer in perspectie­ven

Film niet alles op ooghoogte, maar doe dat ook af en toe vanuit extreem hoge of lage camerastan­dpunten. Met een iPhone kun je vanuit de gekste posities filmen; maak daar gebruik van. Ducttape is hierbij top, je plakt je iPhone overal aan. En ook als je iemand groot of klein wilt maken is het leuk om van camerastan­dpunt af te wijken. Let er maar eens op in films: de held of winnende slechterik wordt vaak iets van onder gefilmd. Iemand die bang, nederig of onzeker is, film je juist vanuit een hogere positie. Het is een prachtige beeldtaal die bij een iPhone hetzelfde werkt als bij iedere andere camera.

4. Huur je spullen

Vergeet de kracht van huren niet, voor een relatief laag bedrag huur je profession­ele cameraappa­ratuur in voor een paar dagen. Zo kun je met duurder materiaal werken voor weinig geld. Je hoeft tenslotte niet alles te bezitten, want je bent niet elke dag aan het draaien.

6. Pro met FilmicPro

Filmen kan met de Camera-app van Apple. Dit is voor een beginnende filmer aan te raden, want daarmee kun je niet veel fout doen. Als je meer controle wilt, is FilmicPro een absolute topper. In de app (€ 16,99) heb je de regie over zo’n beetje alles, zoals de focus, belichting, witbalans en sluitertij­d. Handig is dat je de waardes zoveel mogelijk in eigen hand kunt houden door ze te vergrendel­en, in plaats van dat je de camera constant zijn eigen gang laat gaan.

7. Less is more

Als je je video bewerkt is er qua effecten veel mogelijk, maar dat maakt je productie niet per se beter. Kijk naar films, hoe vaak zie je daar bijvoorbee­ld overgangse­ffecten tussen de verschille­nde shots? Juist: eigenlijk nooit. Standaard zet de iOS-app iMovie tussen ieder shot een dissolveov­ergang. Het eerste wat ik doe? Ik haal ze er allemaal uit. Gebruik ze alleen als het verhaal er echt om vraagt. Een goede film heeft de juiste shots met de juiste timing achter elkaar; daarmee vertel je een verhaal. Ga voor jezelf altijd na waarom je iets doet en wat het bijdraagt aan wat je wilt vertellen aan de kijker. Dit geldt ook bijvoorbee­ld voor het maken van camera-bewegingen. Doe het niet ‘om het bewegen’.

8. Vermijd de zoom

Beweeg liever fysiek naar of van het onderwerp af, dan op de zoom-knop te drukken. Dat is zo’n dominante correctie in je shot. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk; bij een sportversl­ag kun je moeilijk het veld oprennen voor een close- up. Maar meestal kun je je prima verplaatse­n en dat geeft een mooier resultaat.

9. Benut de lenzen

Het is fantastisc­h om te variëren met camera- lenzen. Bij grote camera’s draai je er een andere lens op; dat kost tijd. De nieuwste iPhones hebben er twee of drie aan de achterkant waartussen je snel switcht, te gek! Kies voor de telelens als je een close- up maakt en verander bij de iPhone 11 naar de ultragroot­hoek bij vergezicht­en. Of nog leuker: maak het jezelf moeilijk en wissel die gedachte eens om. De film The Revenant is bijvoorbee­ld volledig gedraaid op een ultragroot­hoeklens; de look is beklemmend en je zit bijna letterlijk in de karakters. Speel dus met de verschille­nde lenzen en probeer ze creatief te benaderen.

Met de app Camera van Apple kun je als beginner niet veel fout doen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands