iCreate (Netherlands)

Kies het juiste opslagmedi­um

Voordat je Time Machine gaat gebruiken, moet je eerst het opslagmedi­um kiezen.

-

Stap 1: Kies het juiste soort opslag

Voor een Time Machine-reservekop­ie gebruik je uiteraard een externe schijf, maar wat voor een? Tegenwoord­ig heb je de keuze tussen een ouderwetse harde schijf of een ssd. Vroeger gold de regel: een traditione­le harde schijf gebruik je als je veel opslag nodig hebt en weinig snelheid. Een ssd gebruik je daarentege­n voor snelle, maar kleinere opslag. In de basis is dat nog steeds waar, maar de laatste jaren zijn ssd’s veel goedkoper geworden. Een goede externe ssd met 1 TB krijg je tegenwoord­ig ook al vanaf 100 euro. Hiermee gaat het back- uppen sneller, bovendien zijn ssd’s minder foutgevoel­ig dan harde schijven.

Op de aansluitin­g hoef je overigens niet zo nauw te letten, het populaire usb 3.0 is snel genoeg voor de reservekop­ieën. Compatibil­iteit met usb- c of Thunderbol­t 3 is wel een pre als je een relatief recente MacBook hebt.

Stap 2: Kies de juiste grootte

Voor Time Machine maakt het in principe niet uit hoe groot de back- up schijf is, maar met een usbstick van 8 GB kom je niet ver qua back-uppen. Dus kies je bij voorkeur voor een externe schijf. Wij hanteren als richtlijn voor de grootte dat je back- upschijf dubbel zo groot moet zijn als de interne opslag van je Mac – check de opslag van je Mac via ‘Appeltje>Over deze Mac>Opslag’. Heeft je Mac 256 GB interne opslag, dan kies je dus een harde schijf van zo’n 500 GB of meer. Op die manier heeft Time Machine voldoende reserves. Hij bewaart namelijk niet alleen een kopie van je schijf, maar slaat ook oudere versies van bestanden op. Heel handig.

Stap 3: Wat zijn handige extra’s?

Je kunt nog voor een aantal aanvullend­e of alternatie­ve accessoire­s kiezen om je back- ups gemakkelij­ker en veiliger te maken. Veiliger worden je back-ups door meerdere back-upschijven te gebruiken. Dat kan op een simpele manier, door gewoon twee schijven voor de back-ups te gebruiken – zie ook de tip ‘Gebruik een tweede harde schijf voor Time Machine’ op pagina 78. Een mogelijkhe­id voor gevorderde­n zijn twee schijven samengevat als een zogeheten RAID1 – hierbij worden de twee schijven altijd gespiegeld zodat je ook nog een back- up hebt als een schijf stuk is. Voor kleine bedrijven is dit dé manier om back- ups te doen.

Om het back-up-proces wat gemakkelij­ker te doen verlopen, kun je deze ook draadloos back-uppen. Helaas maakt Apple zelf geen Time Capsule meer, dat was een combinatie van router en harde schijf voor Time Machine. Andere fabrikante­n zoals Synology zijn echter in dit gat gesprongen en bieden apparaten aan waarmee je draadloze Time Machine-reservekop­ieën maakt. Hoe dat werkt, lees je op pagina 80.

Het maken van goede back-ups begint met een goede voorbereid­ing.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands