iCreate (Netherlands)

Activeer Time Machine

Het inschakele­n van Time Machine is zo gemakkelij­k dat je mogelijk wat dingen over het hoofd ziet. We wijzen je op de details.

-

Activeer reservekop­ieën in iCloud

Voor de iOS- en iPadOS-apparaten is het maken van reservekop­ieën nog gemakkelij­ker dan bij de Mac. Je gaat naar ‘ Instelling­en>[Je Apple ID]>iCloud’ en activeert hier ‘ iCloud- reservekop­ie’. Hangt je Apple-apparaat aan de lader, dan wordt er automatisc­h een back-up gemaakt zolang de iCloud- opslag strekt. Koop je een nieuwe iPhone of iPad, dan kun je deze bij de eerste configurat­ie herstellen met je back- up.

1 Harde schijf

Sluit een harde schijf aan voor de reservekop­ie. Zoals gezegd: gebruik een schijf met dubbel zo veel opslag als je Mac. Dit zorgt voor de nodige reserves om regelmatig back-ups te maken.

2 Time Machine

Ga naar ‘ Systeemvoo­rkeuren>Time Machine’ en kies via ‘ Selecteer reservekop­ieschijf’ de harde schijf die je net hebt aangeslote­n. Om je back- up tegen nieuwsgier­ige ogen te beschermen zet je een vinkje bij ‘ Versleutel reservekop­ieën’. Bevestig met ‘Gebruik schijf’ en open daarna de ‘Opties’.

3 Opties

Zet een vinkje bij ‘ Maak geen reservekop­ie van systeembes­tanden en apps’. Via de plus-knop kun je nog meer onderdelen uitsluiten van de reservekop­ie. Navigeer naar de mappen op je schijf en kies ‘ Laat weg’.

4 Waarom weglaten?

De systeembes­tanden nemen veel ruimte in beslag en maken de back-up trager. Bovendien zijn ze vrij overbodig: als er iets mis is met het systeem, is het beter om macOS opnieuw te installere­n en slechts je persoonlij­ke bestanden terug te zetten.

5 Maak back-up

Vervolgens maakt Time Machine automatisc­h een reservekop­ie. Om de back-up handmatig in gang te zetten, activeer je het icoontje van Time Machine in de menubalk. In het menu daarvan start je de back- up. Daar zie je ook de voortgang.

6 Regelmatig

Time Machine maakt voortaan regelmatig reservekop­ieën als de schijf op je Mac is aangeslote­n. Verwijder je deze, dan begint de volgende back- up meteen als je de schijf weer aansluit. Een MacBook moet daarnaast op het stopcontac­t zijn aangeslote­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands