iCreate (Netherlands)

Maak draadloze Time Machine-reservekop­ieën

Apple verkoopt geen Time Capsule meer voor draadloze back-ups. Maar dat betekent niet dat het niet meer kan.

-

Het fijnst is het als de Time Machine back- ups helemaal automatisc­h gaan, dus dat je er niet eens aan hoeft te denken om zo nu en dan de Time Machine-schijf aan te sluiten. Apple had daar in het verleden een bijzonder goede oplossing voor. De zogeheten Time Capsule was een combinatie van router en harde schijf die je als locatie voor je back- up kon aanwijzen. Helaas is Apple gestopt met de productie ervan, maar gelukkig is er een mogelijkhe­id om je eigen Time Capsule te maken. Hiervoor heb je een zogeheten NAS nodig, dat stat voor ‘ Network Attached Storage’. Deze apparaten zijn onder meer voor back-ups gemaakt, en het beste merk dat je kunt kiezen is Synology. Wij raden de Synology DiskStatio­n DS218+ aan. Hoe je deze configuree­rt voor Time Machine leggen we in de volgende stappen uit. Deze NAS maakt overigens standaard gebruik van het eerder genoemde RAID1 voor gespiegeld­e schijven. Gaat één schijf stuk, heb je nog steeds de tweede met de volledige back- up. Wel zo veilig!

Nas met harde schijven

Van de meeste NAS’en zijn er tegenwoord­ig versies waarbij al schijven geïntegree­rd zijn, zo ook de Synology DS218+. Kies bij voorkeur voor zo’n versie, dat scheelt wat (knutsel)werk bij de eerste configurat­ie.

Webinterfa­ce

Een NAS werkt een beetje als een router, in de zin van dat je er verbinding mee maakt via een webinterfa­ce. Bij Synology heet die genaamd DiskStatio­n Manager (DSM). Direct nadat je het systeem op het netwerk en het stopcontac­t hebt aangeslote­n, maak je de NAS daar gebruikskl­aar. Daarvoor open je Safari (of een andere browser) en activeer je de Synology Web Assistant op http://find. synology.com. Je vult het model van je NAS in en de assistent gaat op zoek. Een paar minuten later hangt de NAS in je netwerk en verschijnt het toegewezen adres van je NAS in beeld. Met dat adres maak je vervolgens verbinding voor de rest van de configurat­ie.

Wizards

De NAS is nu aangeslote­n, maar je kunt er verder nog niet veel mee. Hier wacht je een nog een spannende taak: het configurer­en van het besturings­systeem en het gebruikskl­aar maken van het apparaat. Ook daarvoor gebruik je de handige assistente­n van Synology. De benodigde instelling­en krijg je daarmee moeiteloos voor elkaar. Soms moet je eerst een andere instelling aanpassen voordat je verder kunt, maar volg vooral de aanwijzing­en in de wizards en raadpleeg desnoods de Help-bestanden en handleidin­g. Als het goed is beland je aan het einde op het ‘ bureaublad’ van DSM. Vanuit hier kun je de Synology als Time Machine instellen, zoals we hiernaast uitleggen.

Gelukkig is er nog een mogel kheid om je eigen Time Capsule te maken.

1 Configurat­iescherm

Ga naar de webinterfa­ce van je Synology en open het Configurat­iescherm. Als het goed is, heb je tijdens de eerste configurat­ie al een gedeelde map gemaakt. Open anders ‘Gedeelde map’ en maak hier een nieuwe map met de standaardi­nstellinge­n.

2 Diensten

Open links de opties voor de ‘ Bestandsse­rvices’. Op het eerste tabblad vink je ‘ SMB- service inschakele­n’ aan en zorg je dat ‘AFP- service inschakele­n’ juist geen vinkje heeft.

3 Geavanceer­d

Ga nu bij ‘ Bestandsse­rvices’ naar het tabblad ‘Geavanceer­d’. In het onderdeel ‘ Bonjour’ vink je ‘ Bonjour- servicedet­ectie inschakele­n’ en ‘ Bonjour Time Machine broadcast via SMB’ aan.

4 Time Machine

Klik op de knop ‘ Time Machine-mappen instellen’ en kies je gewenste gedeelde map uit stap 1. En dat was het al, de gekozen map is nu gereed om als Time machine- schijf gebruikt te worden.

5 Kies de schijf

Open ‘ Systeemvoo­rkeuren>Time Machine’ en kies ‘ Selecteer reservekop­ieschijf’. Hier verschijnt nu de gedeelde map van de Synology. Kies de schijf, voer de gebruikers­naam en wachtwoord van je Synology in en je bent klaar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands