iCreate (Netherlands)

Voeg extra gegevens toe aan je foto’s

Via het Info-venster voeg je extra gegevens toe aan je foto’s voor meer structuur in je bieb.

-

Als je met je iPhone een foto maakt, dan krijg je uiteraard een bestand met een heleboel beeldinfor­matie. Maar daarnaast bevat zo’n jpg- of heic-bestand nog heel veel aanvullend­e informatie, de zogeheten metagegeve­ns. Het begint heel simpel met de tijd en datum waarop de foto werd gemaakt. Dankzij de gps- chip van de iPhone worden ook de exacte locatiegeg­evens in het bestand bewaard. Maak je een speciale foto via de Camera-app, zoals een panorama of portret, dan staan ook deze data bij de metagegeve­ns opgeslagen. En ten slotte slaat je iPhone ook allerlei informatie over de camera-instelling­en op, zoals de gebruikte lens, sluitertij­d, witbalans en of er een flits werd gebruikt of niet.

Maar waarvoor al deze gegevens? Simpel. Het programma Foto’s gebruikt deze gegevens om structuur aan te brengen in je bibliothee­k. Alles wordt netjes gesorteerd op tijd en plaats. Daarnaast staan deze gegevens ook in een geëxportee­rde foto en zijn ze doorzoekba­ar via Finder. Foto’s maakt het mogelijk om de metagegeve­ns aan te passen. Zo verander je bijvoorbee­ld de tijd en datum, voeg je sleutelwoo­rden toe om je foto’s gemakkelij­ker te vinden en verander je desgewenst de locatie. En heeft je foto helemaal geen locatiegeg­evens omdat je hem met een normale camera hebt gemaakt? Dan voeg je die via Foto’s ook toe aan de metagegeve­ns.

1 2 3 4 Info-venster

Klik hier om het info-venster op te roepen. Hierin staan alle metagegeve­ns die aan de geselectee­rde foto zijn gekoppeld. Dit is ook de plek waar je de gegevens kunt wijzigen.

Camera-instelling­en

Dit gedeelte laat typische camera-instelling­en zien, zoals de sluitertij­d en het diafragma die gebruikt worden om de foto vast te leggen. Je kunt ook het bestandsty­pe en de resolutie van de foto zien.

Trefwoorde­n

Door het typen van trefwoorde­n kun je het bestand gemakkelij­ker vinden. Als je het bestand hebt geëxportee­rd naar een willekeuri­ge map op je Mac, kun je Finder gebruiken om de opname te vinden door te zoeken naar trefwoorde­n die in de metagegeve­ns zijn opgenomen.

Locatiegeg­evens

Je iPhone gebruikt gps om een foto te koppelen aan zijn locatie. Zo kun je de foto’s op een kaart weergeven. Het is ook een optie om locatiegeg­evens bij het exporteren van een foto juist te verwijdere­n. Dat kan bijvoorbee­ld praktisch zijn als je een foto via social media wilt delen.

Geen locatie met spiegelref­lex?

Misschien wil je liever foto’s maken met een spiegelref­lexcamera, maar veel oudere modellen hebben niet de mogelijkhe­id om foto’s van een locatie te voorzien. Door met een iPhone een snelle foto van hetzelfde onderwerp te maken, kun je toch de gps- coördinate­n vastleggen. Vervolgens kun je met behulp van de iPhone-foto de locatie ook aan de foto van je spiegelref­lex toevoegen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands