iCreate (Netherlands)

Gebruik je Mac als muzieklera­ar

Altijd al gitaar of piano willen spelen? De basisbegin­selen leer je gemakkelij­k via GarageBand.

-

GarageBand is ontzettend veelzijdig. Iedereen die ook maar een beetje muzikaal bezig wil gaan, kan ermee uit de voeten. Van gevestigde topartiest­en – er zijn al meerdere profession­ele albums opgenomen en geproducee­rd met GarageBand – tot de absolute beginners. Zelfs als je nog nooit een instrument hebt aangeraakt, dan draagt je Mac zich gewoon voor als muzieklera­ar. Apple heeft namelijk twee verschille­nde en zeer uitgebreid­e lesprogram­ma’s in GarageBand geïntegree­rd, voor de gitaar en de piano. Hierin leer je spelenderw­ijs de basis van het spelen van het instrument en duik je steeds dieper in de materie. Ook de gevorderde gitarist of pianist steekt er vast nog iets van op, of anders is het altijd goed om je vaardighed­en te blijven herhalen en trainen.

Daarnaast zijn er de nodige lessen van artiesten, waarin zij hun beste liedjes voor je uiteenzett­en om mee te spelen. Voor je je daar direct aan waagt, is het echter handig om al wat lessen achter de kiezen te hebben. Dus pak je gitaar erbij en rock erop los.

1 2 3 4 Leer en speel

Elke les heeft een duidelijke opbouw. Eerst wordt er uitleg gegeven en krijg je te zien hoe je een bepaald akkoord of loopje speelt. Daarna ga je dit zelf oefenen en als je er vertrouwen in hebt laat je je beoordelen door GarageBand.

Vertraagd afspelen

Gaat het je nog net even te snel allemaal, dan kun je middels dit schuifje het tempo aanpassen. Zo kun je langzaam beginnen en de snelheid steeds verder opvoeren.

Voortgang

Je kunt zo vaak opnemen als je wilt. We raden dit zelfs aan, want GarageBand houdt je voortgang nauwletten­d in de gaten. Klik op ‘Overzich’ – de ‘ t’ is bij ons weggevalle­n – en je ziet per les hoeveel je verbeterd bent.

Stemmen

Het is natuurlijk van belang dat je gitaar goed gestemd is. Hier heb je geen apart stemappara­at voor nodig. Klik rechtsbove­n op de stemvork om het instrument nauwkeurig te stemmen.

4 Opnemen

Het net geleerde E-akkoord en slagpatroo­n ga je nu toepassen. Klik op de opnameknop en je gitaarspel wordt opgenomen én beoordeeld. De tijdlijn kleurt groen als je goed zit, rood als het minder gaat.

5 Leswinkel

Smaakt dat naar meer, download dan vervolgles­sen. Klik linksboven op het kruisje om terug te gaan naar GarageBand­s keuzemenu. Klik in de balk links op ‘ Leswinkel’ en vervolgens op ‘Gitaarless­en’.

6 Lessen downloaden

Je hebt de lessenreek­sen Gitaar (basis), Rockgitaar en Bluesgitaa­r. Klik op ‘Gitaar (basis)’. Er wordt kort weergegeve­n wat alle lessen inhouden. Je kunt deze per stuk downloaden, of klik op ‘ Download alles’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands