iCreate (Netherlands)

Wat is de beste monitor voor een fotograaf?

In deze persoonlij­ke review legt natuurfoto­graaf en Apple-fan Marsel van Oosten uit waarom hij koos voor de CG2730 van Eizo.

-

Eizo CG2730 | € 1629

een rijtje zette, realiseerd­e ik me dat ik maar één ding had gemist bij het werk met de CG247X: een tweede monitor voor mijn Photoshop-tools.

Toen begon ik te denken aan de CG2730 omdat deze een beetje groter is (2560 x 1440 pixels) en een bredere beeldverho­uding heeft (16:9). Vanwege die beeldverho­uding worden de extra pixels meestal toegevoegd aan de breedte van de monitor. Een niet-bijgesnede­n foto heeft een beeldverho­uding van 2:3, dus als je die zo groot mogelijk op die monitor wilt bekijken zonder hem bij te snijden, heb je wat lege ruimte aan de zijkant – perfect voor mijn Photoshop-tools. En zo heb ik uiteindeli­jk de CG2730 gekozen.

Ontwerp & eigenschap­pen

Het design van de CG2730 is typisch voor Eizo: no-nonsense, de vorm is er voor de functie. Ik werk met een Mac Pro (helaas nog de oude) en een LaCie 6big – niet alleen geweldige apparatuur, maar ook een designstat­ement. De CG2730 heeft geen schreeuwer­ig design, en dat is goed. Als ik mijn foto’s aan het bewerken ben, wil ik niet worden afgeleid door design. Daarom hou ik ervan dat alles matzwart is, compleet onopvallen­d.

De kap van de CG2730 is veel meer dan alleen een gimmick. Hij werkt echt: minder weerspiege­ling en helderheid, wat ook beter is voor je ogen. Het is heel eenvoudig om de kap vast en weer los te maken, want ze is magnetisch. De hoeveelhei­d licht die van boven en opzij op het display valt, wordt veel minder. Mijn advies: gebruiken. Je kunt het display op en neer bewegen en ook kantelen, als je bijvoorbee­ld de kijkhoek wilt wijzigen.

De meeste apparaten kun je direct aan de monitor aansluiten, want er zijn een aantal verschille­nde poorten voor bijvoorbee­ld je computer, laptop of camera. De hdmi-poort is ideaal voor video- en filmproduc­tie. Voor mijn werk gebruik ik DisplayPor­t, want dat heeft een paar kleine voordelen. Als je meerdere monitoren wilt gebruiken, is DisplayPor­t ook de juiste keus. Aan de zijkant van de monitor bevindt zich een ingebouwde usb 3.0-hub met drie poorten. Dat is vooral handig als de usb-poorten van de computer allemaal in gebruik zijn, of als je computer onder je bureau staat. Ik gebruik deze hub regelmatig.

Het display

Natuurlijk is het display het meest belangrijk­e onderdeel van de monitor. Het display van de CG2730 is mat, voorzien van een speciale coating die weerspiege­lingen tegengaat. Dat is een verschil ten opzichte van vrijwel alle andere displays die je tegenkomt: je tv, iPhone, en Mac hebben allemaal glanzende schermen. De reden is simpel: dingen zien er levendiger uit op zo’n display. Maar als je serieuze nabewerkin­gen doet, dan wil je dat de kleuren er precies zo uitzien zoals ze zijn. Je display moet de kleurverza­diging of het contrast niet versterken, want je wilt juist een neutrale, getrouwe weergave hebben. Bovendien zorgen glanzende schermen voor weerspiege­lingen, en daar worden je ogen moe van. De combinatie van een mat display met een monitorkap en de flikkervri­je weergave bij iedere helderheid, zorgt ervoor dat je schermweer­gave bijna werkt als een afdruk.

De CG2730 heeft een zogeheten True Black- display. Dat levert een betere contrastve­rhouding ( 1500:1) en geeft donkere kleurtonen meer diepte, vooral als je de monitor onder een hoek bekijkt. Verder heeft de CG2730 een 10- bits kleurendis­play, dus je kunt gebruikmak­en van een gigantisch kleurenspe­ctrum: deze monitor kan een miljard kleuren weergeven. Dat is 64 keer meer dan bij de meer gangbare 8-bits displays. Het resultaat is dat het kleurverlo­op subtieler is, omdat de verschille­n tussen naastgeleg­en kleuren kleiner zijn. Deze monitor is zelfs voorzien van een ingebouwde temperatuu­rsensor, zodat kleurafwij­kingen door een wisselende kamertempe­ratuur worden uitgeslote­n. De helderheid en kleurtempe­ratuur zijn daardoor constant.

Wide gamut

Als je Lightroom of Photoshop gebruikt, of een ander bewerkings­programma, kun je vaak kiezen uit verschille­nde kleurruimt­es. Voor fotografen zijn sRGB en Adobe RGB de meest gebruikte kleurruimt­es. sRGB is relatief klein, wat betekent dat deze kleurruimt­e minder kleuren bevat dan bijvoorbee­ld Adobe RGB. Daarom wordt sRGB vooral gebruikt voor het internet en voor smartphone­s en tablets. Voor serieuze nabewerkin­gen

is het beter om Adobe RGB te kiezen: dat dekt ongeveer 30% meer kleurruimt­e af dan sRGB. Dat betekent meer kleuren en die zijn meestal ook levendiger.

De CG2730 heeft een wide gamut-paneel met brede kleurruimt­e, dat 99% van de Adobe RGB- kleurruimt­e kan reproducer­en. Als je foto’s vanuit RAW omzet naar Adobe RGB, geeft de monitor ze dus correct weer. Dit is vooral van belang als je foto’s hebt met verzadigde blauw- of groentinte­n, zoals de foto’s van de ijsgrot en de twee stompneusa­pen. Op de CG2730 zie je die kleurtonen, maar op een monitor met een kleinere kleurruimt­e, zoals sRGB, komen ze helemaal niet naar voren. Omdat een weergave op het matte display van de CG2730 met zijn grote kleurruimt­e er al uitziet alsof het gedrukt is, wordt het heel eenvoudig om foto’s voor te bereiden voor druk. Wat ik op mijn scherm zie, is precies wat ik te zien krijg als ik de foto afdruk op papier. Ik hoef dus geen tijd te verspillen aan eindeloze correctier­ondes.

De kwaliteit van Eizo’s monitoren is ongeëvenaa­rd, en de CG2730 houdt die traditie hoog.

Wakker worden met natuurl k licht

Op de slaapkamer kun je Slide de opdracht geven om de gord nen v f minuten voordat de wekker gaat te openen. Het idee is dat je zo rustig

 ??  ??
 ??  ?? De Eizo ColorNavig­ator voor kleurkalib­ratie.
De Eizo ColorNavig­ator voor kleurkalib­ratie.
 ??  ?? Gefotograf­eerd vanuit een ijsgrot in IJsland.
Gefotograf­eerd vanuit een ijsgrot in IJsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands