iCreate (Netherlands)

Samen tegen oplichting

-

Oplichting op internet en via je telefoon viert op dit moment hoogt . Driekwart van de iCreate-redactie kreeg de afgelopen maand een sms’je van de Belastingd­ienst over een vermeende betalingsa­chterstand. Voor het gemak plaatsten de oplichters er ook meteen een Tikkie-betaalverz­oek b zodat we ‘ het probleem’ snel konden oplossen.

Nu durf ik wel te stellen dat w als Apple- experts behoorl k goed z n in het herkennen van dergel ke nep-berichten, maar zelfs w schrokken er heel even van. In tegenstell­ing tot de spam-mails van de bekende Nigeriaans­e prins is deze nieuwe vorm van oplichting slimmer en sluwer, en daarom veel moeil ker te herkennen. En zo duurde het ook niet lang totdat we van onze familie bange berichten kregen over hetzelfde onderwerp. Maar goed dat we het zelf al kenden en iedereen gerust konden stellen.

De oplichters van tegenwoord­ig gaan echter vaak nog veel verder. Ze doen zich voor als een vriend met een nieuw nummer, ze betalen hun Marktplaat­s-aankopen met valse bilje en, of ze bouwen websites die één op één l ken op het echte internetba­nkieren. Het is ongelofel k lastig om ál deze vormen van oplichting meteen door te hebben. Daarom hee Koen in deze iCreate de ultieme gids geschreven om oplichting te herkennen. We laten je zien welke vormen er z n en hoe je slimme functies van Apple’s apps – maar vooral ook je gezonde verstand – gebruikt om de oplichters een paar stappen voor te z n. En omdat we willen dat iedereen van onze tips kan profiteren, mogen jullie als onze trouwe lezers het artikel downloaden en delen met je vrienden en familie. Laten we er samen voor zorgen dat oplichters geen kans kr gen.

Brand Manager iCreate slamers@fnl.nl

De nieuwe vorm van oplichting is veel moeil ker te herkennen.

 ??  ?? Alt d op de hoogte z n? Volg dan iCreate magazine op onze social kanalen.
Alt d op de hoogte z n? Volg dan iCreate magazine op onze social kanalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands