iCreate (Netherlands)

Dit artikel maakt oplichters doodsbang

Boeven gaan steeds vaker het internet op om mensen op te lichten. De cybercrimi­nelen worden slimmer en de trucs gehaaider. Daardoor kan iedereen er inmiddels in trappen – ook jij. Met deze tips ben je ze een stap voor.

- Tekst: Koen van Ekeren

Boeven gaan steeds vaker het internet op. Met deze tips doorzie je de trucs al snel.

Een sms’je dat uit naam van de bank wordt gestuurd. Gijzelsoft­ware waarbij je moet betalen om weer toegang te krijgen tot je foto’s. Een WhatsApp-bericht van een vriend die dringend geld nodig heeft. Een advertenti­e over een investerin­g die experts verbaast en grote banken doodsbang maakt. Een niet van echt te onderschei­den nep-webshop … Cybercrime is overal, en de kans dat je erin tuint, is groot.

Zeker sinds de coronacris­is neemt criminalit­eit op internet in rap tempo toe. Waarschijn­lijk heb je in de afgelopen periode al eens een frauduleus appje, mailtje of sms’je ontvangen. Meestal ligt de poging tot oplichting er erg dik bovenop. Een Nigeriaans­e prins die je gouden bergen belooft,

bijvoorbee­ld. Of een mail van een bank waar jij niet eens klant van bent, vol taalfouten.

Steeds slimmer

Maar de oplichting­strucs van cybercrimi­nelen blijven zich evolueren, waardoor meer en meer mensen erin trappen. Jong én oud. De laatste tijd maken ze vooral veel slachtoffe­rs met de zogeheten ‘vriend-in- nood-fraude’, waarbij een crimineel zich in WhatsApp voordoet als een dierbare. Alleen al in de eerste vier maanden van 2020 werden er zo meer mensen opgelicht (3500) dan in heel 2019. Ook andere tucsj komen steeds vaker voor. Frauduleuz­e sms’jes van de Belastingd­ienst worden in groten getale verstuurd en nep-webshops schieten als paddenstoe­len uit de grond.

Maak het oplichters moeilijk

Om jou te wapenen tegen internetop­lichting, onthullen we hier de belangrijk­ste vormen van cybercrime. Zo doorzie je de trucs en voorkom je dat oplichters je je spaargeld afhandig maken. Hoe meer mensen de slinkse kneepjes kennen, hoe moeilijker we het de oplichters maken. Daarom hebben we het gemakkelij­k gemaakt om dit artikel te delen. Download het gratis via www. icreatemag­azine.nl/voorkom- internetop­lichting. Plaats het op je sociale media-kanalen en stuur het naar familie en vrienden, zodat ook zij niet het volgende slachtoffe­r worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands