iCreate (Netherlands)

Veel apps bekijken zomaar je klembord

-

Als je iets kopieert, wordt dit tijdelijk opgeslagen op je klembord. In de afgelopen periode is gebleken dat veel apps de informatie die je gekopieerd hebt, kunnen inzien. Onder meer LinkedIn, Reddit en TikTok maakten zich hieraan schuldig en ook apps als Nu.nl en Marktplaat­s bleken de inhoud van je klembord te lezen. Zelfs een spelletje als Fruit Ninja doet het. Geen fijn idee als je net een wachtwoord of een creditcard­nummer gekopieerd hebt.

Vanaf iOS 14 gaat Apple je hiervoor waarschuwe­n.

Niet zo bedoeld

Toch lijkt het er in de meeste gevallen niet op dat de apps bewust data van het klembord verzamelen. Vaak ging het om een foutje. De bedrijven achter de apps hadden er geen flauw idee van dat hun app dit überhaupt deed (bijvoorbee­ld omdat ze hun app niet zelf gemaakt hebben) en kwamen snel met een update. Andere apps kijken naar de gekopieerd­e tekst om te zien of daar een linkje in staat. Reddit doet dit bijvoorbee­ld. Op basis van de link stelt de sociale nieuwssite al een titel voor een post voor. LinkedIn checkt – om onduidelij­ke redenen – of er verschille­n zijn tussen wat er op je klembord staat en wat je typt. TikTok zegt dat het uitlezen van het klembord onderdeel is van hun anti-spam-maatregele­n. Omdat het de bedrijven op veel kritiek kwam te staan, hebben Reddit, LinkedIn en TikTok beloofd hier snel mee te stoppen.

iOS 14 waarschuwt je

Dat nu aan het licht komt dat zo veel apps (on)bedoeld op je klembord spieken, heeft te maken met iOS 14. De software wordt op dit moment volop getest en heeft nieuwe functies om je privacy te beschermen. Een daarvan is dat je iPhone je een melding geeft wanneer een app de gegevens van klembord uitleest, en dat bleken er dus behoorlijk veel te zijn.

Verder kun je in Safari zien hoe websites met je privacy omspringen en krijgen alle apps in de App Store een pagina over hun privacy-beleid. iOS 14 is waarschijn­lijk eind september voor iedereen te installere­n.

Heb je het idee dat je iPhone- batterij de laatste tijd sneller leegloopt? Je bent niet de enige. Het is iets waar veel iPhonegebr­uikers sinds iOS 13.5.1 last van hebben. Op het moment van schrijven is het probleem nog niet opgelost, ook na iOS 13.6 niet.

Achtergron­dactivitei­t

De problemen worden gemeld op Twitter en de fora van Apple. De batterij zou bij sommige gebruikers bijzonder snel leegtrekke­n, doordat bepaalde apps op de achtergron­d voortduren­d blijven draaien. In sommige gevallen wordt de behuizing van de iPhone zelfs warm. Wil je weten of jouw iPhone ook last heeft van dit probleem? Open dan de Instelling­en-app en tik op ‘ Batterij’. Kijk naar de gegevens onder ‘ Scherm uit’. Bij veel gebruikers die last hebben van het probleem, geeft iOS aan dat het scherm bijzonder weinig uit heeft gestaan – vaak nog niet eens een uur. Je kunt ook onder ‘ Batterijge­bruik per app’ op een app tikken om te zien hoeveel uren en minuten de app actief was op de achtergron­d. Als het opvallend veel is, helpt het mogelijk om de activiteit op de achtergron­d tijdelijk uit te schakelen. Hiervoor ga je naar ‘ Instelling­en>Algemeen>Ververs op achtergron­d’ en zet je de schakelaar achter de betreffend­e app uit.

In iOS 14 beterschap

Er is ook goed nieuws: Apple lijkt de accuduur aan te pakken. Het YouTubekan­aal iAppleByte­s voerde met zowel iOS 13.6 als iOS 14 een batterijte­st uit op zeven verschille­nde iPhone- modellen. Bij de nieuwe iPhone SE ging de batterij in iOS 14 een half uur langer mee. Dit gold ook voor de iPhone 11. Het gaat wel om een vroege testversie van iOS 14, dus de batterijdu­ur kan nog veranderen. Waarschijn­lijk is het nieuwe besturings­systeem voor de iPhone eind september te installere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands