iCreate (Netherlands)

‘Nieuwe iMac heeft nog Intel-chip’

-

Dat er een spectacula­ire nieuwe iMac in de pijplijn zit, is zo goed als zeker. Die zou niet alleen in een compleet nieuw jasje worden gestoken, maar beschikt ook over de gloednieuw­e Apple Silicon- chip. Maar eerst lanceert Apple in de zomer nog een iMac waarbij niet zoveel nieuws onder de zon is, zo suggereren meerdere geruchten. Die iMac wordt waarschijn­lijk in augustus aangekondi­gd.

Het spannendst­e van deze iMac is de opgefriste processor. Geen Silicon- chip dus; Apple blijft nog even bij Intel. Er doken namelijk benchmarks op waarin een iMac wordt aangedreve­n door een Intel Core i9- processor met liefst tien kernen. Dit betekent dat je de iMac kunt configurer­en met een erg krachtige processor. Naast de processoru­pgrade gaan er geruchten dat je de iMac niet langer kunt voorzien van een Fusion Drive. Je zou nog alleen kunnen kiezen voor een SSD- opslag. Daarnaast lijkt de T2- beveiligin­gschip naar elk iMac-model te komen.

En die andere iMac dan?

Het is opvallend dat Apple nog een Intel-iMac uitbrengt, omdat het bedrijf bezig is met een volledige transitie naar zijn eigen Silicon- chips. Waarschijn­lijk wil Apple met een Intel- gebaseerde iMac laten zien dat het de huidige Macs nog lang wil ondersteun­en. Het is nog onduidelij­k wanneer de eerste Silicon-iMac verschijnt. Apple heeft eerder gezegd dat de eerste Mac met Silicon- chip eind dit jaar wordt gelanceerd. Zeer waarschijn­lijk gaat het dan om een MacBook Pro. We kijken er niet gek van op als de iMac pas in 2021 volgt. De volledige transitie naar Silicon duurt volgens Apple ongeveer twee jaar.

Mogelijk wil Apple hiermee benadrukke­n dat het Macs met Intel nog heel lang gaat ondersteun­en.

Het 5G- netwerk is in juli voor het eerst geactiveer­d in Nederland. Dat gebeurde door de mobiele providers KPN en T- Mobile. Vodafone bood eerder al op een slimme manier 5G aan via het 4G-netwerk en stapt binnenkort ook ‘echt’ over. Maar of je iets gaat merken van de komst van 5G …?

Geschikte telefoon

Om te beginnen heb je een smartphone nodig die 5G ondersteun­t. Het aanbod daarin is beperkt: er zijn een paar Android-telefoons die hiervoor geschikt zijn. Er is op dit moment nog geen enkele iPhone die overweg kan met 5G. Dit najaar verschijnt de iPhone 12, met waarschijn­lijk een 4Gén een 5G- editie. Volgens geruchten verschijnt de 5G-versie in een beperkt aantal landen en met een beetje pech zit Nederland daar niet bij.

Nog geen landelijke dekking

Zelfs met een geschikte smartphone ben je er nog niet, want de opvolger van 4G heeft nog geen landelijke dekking. KPN biedt 5G aan in het grootste deel van de Randstad en in Eindhoven. T- Mobile is niet heel specifiek over de dekking: hun thuisbasis Den Haag en ‘ het grootste gedeelte van Nederland’ krijgen 5G. Beide providers streven ernaar om het 5G-netwerk voor het einde van dit jaar landelijk dekkend te krijgen. Vodafone claimt al landelijke dekking, maar dat is vooralsnog via hun veredelde 4G-netwerk.

Snelheidsw­inst pas in 2022

Ook met de juiste telefoon en locatie is het niet meteen feest, want het 5G-netwerk levert nog niet de allerbeste vorm van 5G. Het gaat nu om de 700 MHz-band en die heeft weliswaar een groot bereik, maar minder snelheid: heel geschikt voor veel gebruikers en relatief weinig data. Een merkbare snelheidsw­inst is er pas als de 26 GHz-band beschikbaa­r komt – maar daarvoor zijn dan weer heel veel antennes nodig, wat landelijke dekking lastig maakt. Gelukkig is er ook nog de 3,5 GHz band – die combineert het beste van twee werelden. De veiling van deze frequentie­s vindt plaats in 2022 en dan pas ga je als consument echt duidelijk verschil merken.

De veiling van de echt belangrijke frequentie­s voor 5G vindt pas in 2022 plaats.

Ook al is dit jaar alles anders, een ding is zeker: deze herfst komt er een nieuwe iPhone. Volgens de laatste geruchten is het op 8 september zover, op die dag gaat Apple net als bij de WWDC in juni een online event houden om de nieuwe iPhone te presentere­n. Op deze pagina lees je alles over de nieuwste telefoon, voor al het andere nieuws rondom de keynote verwijzen we je door naar de pagina 14.

Vier iPhones

Trouwe lezers van iCreate weten het natuurlijk al, dit jaar worden er maar liefst vier nieuwe iPhones verwacht: de iPhone 12 en de 12 Max, evenals de iPhone 12 Pro en 12 Pro Max. De eerste twee zijn de instapmode­llen, de laatste twee de luxere varianten met bijzondere functies. De toevoeging ‘ Max’ slaat in alle gevallen uitsluiten­d op het formaat, voor de rest zijn de iPhones identiek.

Het meest bijzonder dit jaar zijn de schermform­aten. Voor het eerst in lange tijd komt er namelijk weer een echt kleine iPhone uit. De iPhone 12 Max kun je zien als de opvolger van de huidige 11 met zijn 6,1- inch scherm. Maar dan de iPhone 12: dat wordt een kleinere variant, met een 5,4- inch scherm. Gecombinee­rd met het randloze ontwerp ontstaat een iPhone die qua grootte tussen de eerste en tweede iPhone SE ligt.

De iPhone 12 Pro krijgt hetzelfde schermform­aat als de iPhone 12 Max (6,1 inch dus), de iPhone 12 Pro Max groeit naar 6,7 inch. Zowel het 5,8- inch als het 6,5- inch scherm van de huidige Pro’s zijn hiermee verleden tijd.

Nieuw design

Sinds de iPhone X uit 2017 veranderde er nauwelijks iets aan het ontwerp. De iPhone XS leek als twee druppels op zijn voorganger en de iPhone 11 (Pro) was op zijn beurt een kopie van de XS. Maar dit jaar gaat Apple eindelijk weer eens grondig het design aanpassen. Er is wederom sprake van een glazen voor- en achterkant met een metalen frame, maar het frame zou meer lijken op het vlakke design van de iPhone 4 in plaats van de afgeronde hoeken die we sinds de iPhone 6 kennen. Waarschijn­lijk lijkt het design veel op de huidige iPad Pro. Van de notch – de inkeping bovenaan in het scherm – zijn we helaas voorlopig nog even niet verlost. In het beste geval wordt hij een stukje kleiner, maar zelfs dat is nog niet zeker.

Oled- Scherm

Voor het eerst krijgen alle nieuwe iPhones een oled- scherm. Hiermee oogt zwart ook echt zwart en het is nog energiezui­niger ook. De iPhone 12 krijgt een iets minder geavanceer­d scherm dan de iPhone 12 Pro – zo is het bijvoorbee­ld een fractie dikker. Over de iPhone 12 Pro werd lange tijd gezegd dat deze een ProMotion scherm krijgt, met een hogere verversing­sgraad, waardoor alles vloeiender oogt. Maar de meest recente geruchten ontkrachte­n dit weer.

5G op alle iPhones

4G snel? Wacht maar tot we straks 5G hebben. De eerste stappen worden in Nederland al gezet (zie pagina 9), en alle vier de nieuwe iPhones gaan de nieuwe netwerksta­ndaard waarschijn­lijk ondersteun­en. Een film op Netflix is daarmee zo gedownload en gamen gaat zonder haperingen. Nog wel een klein voorbehoud: volgens sommige Apple-analisten komt de 5G- versie van de nieuwe iPhones nog niet direct naar Europa. Het zou niet voor het eerst zijn dat Apple een spannende nieuwe functie eerst in een select aantal landen lanceert.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Deze illustrati­e is gemaakt door Everything­ApplePro.
Deze illustrati­e is gemaakt door Everything­ApplePro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands