iCreate (Netherlands)

Apple wil in 2030 CO2-neutraal zijn

-

Apple heeft aangekondi­gd dat het binnen tien jaar volledig CO2- neutraal wil zijn. Vanaf 2030 mag geen enkel Apple-product nog een ecologisch­e voetafdruk hebben. Apple zelf is op dit moment al CO2-neutraal; zo draaien alle kantoren, de Apple Stores en de datacenter­s voor 100 procent op hernieuwba­re energiebro­nnen. Toch valt er in dit opzicht nog wat winst te behalen. Zo zijn er voor de nabije toekomst plannen om ook de productiet­oelevering­sketen CO2-neutraal te maken. Bovendien is het de bedoeling dat de Apple-producten en verpakking­en circulair zijn: dat ze worden gemaakt van hernieuwba­re grondstoff­en of gerecycled­e materialen.

Om deze behoorlijk ambitieuze doelstelli­ng te behalen, wil Apple zijn CO2- uitstoot in 2030 met 75 procent hebben verminderd. Voor de overige 25 procent worden compensati­eoplossing­en ontwikkeld. Apple heeft hiervoor een klimaatrou­tekaart ontwikkeld met allerlei innovaties om de uitstoot te verlagen.

Een hoop innovaties

Zo is er een nieuwe recycle-robot met de naam Dave, die in staat is om in enkele seconden de Taptic Engine in iPhones uit elkaar te halen. Op deze manier kunnen staal, zeldzame-aardemagne­ten en wolfraam weer worden gebruikt in nieuwe Apple-producten. Dave is de volgende stap na de eerdere recycle-robots Liam en Daisy. Daarnaast is het bedrijf bezig met het eerste smeltproce­s voor aluminium zonder CO2- uitstoot.

Een deel van de uitstoot gaat Apple compensere­n door te investeren in bossen, drasland en grasland – dit zijn natuurlijk­e CO2-verwijdera­ars. Zo is er een project voor het herstellen van aangetaste savannes in Kenia en een mangrovebo­s in Colombia. In Scandinavi­ë start Apple een enorm zonnepark.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands