iCreate (Netherlands)

Bewijs in Big Sur: Face ID komt naar de Mac

dit kun je verwachten

-

Je Mac ontgrendel­en met Face ID? In de toekomst wordt het misschien mogelijk! In het nieuwe macOS Big Sur zijn hiervoor duidelijke aanwijzing­en te vinden, zo melden ontwikkela­ars. Het nieuwe besturings­systeem verschijnt dit najaar maar er wordt nu al druk getest met de bèta-versie. In de code zijn termen aangetroff­en als ‘ FaceDetect’, ‘ BioCapture’ en ‘ PearlCamer­a’. Die laatste term was bij het verschijne­n van de iPhone X de interne codenaam voor de TrueDepth- camera en Face ID. Sterke aanwijzing­en dus voor de komst van gezichtshe­rkenning naar de Mac!

Op dit moment is er wel al een vorm van biometrisc­he identifica­tie op de Mac. Recente MacBook Pro- en MacBook Air-modellen hebben namelijk Touch ID. Je ontgrendel­t deze Macs met je vingerafdr­uk, via de Touch Bar of een losse knop op het toetsenbor­d. Waarschijn­lijk gaat Touch ID wel weer van de Mac verdwijnen als Face ID zijn introducti­e viert. We verwachten echter ook dat de gezichtshe­rkenning op de Mac nóg beter zal werken dan op de iPhone en iPad, gewoon omdat de manier waarop je een Mac gebruikt (achter een bureau of op schoot) het voor Face ID gemakkelij­ker maakt om je gezicht te herkennen.

Face ID werd voor het eerst gebruikt op de iPhone X uit 2017

– die ontgrendel je door ernaar te kijken. Hiervoor is een speciale camera nodig: de TrueDepth- camera. Deze projecteer­t 30 duizend infraroodp­untjes op je gezicht om hiervan een 3D-beeld te maken. Face ID is inmiddels te vinden op diverse iPhones en op de iPad Pro. Voor de Mac zou het nieuw zijn.

Ontgrendel je Mac door ernaar te kijken.

De corona-app heeft inmiddels bijna een vast plekje veroverd in onze nieuwsrubr­iek. Inmiddels weten we dat de app CoronaMeld­er gaat heten. Ook heeft Hugo de Jonge, minister van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport, bekendgema­akt wanneer die app er komt. De landelijke lancering van de app zou moeten plaatsvind­en op dinsdag 1 september, als er geen kink in de kabel komt. De app moet de GGD helpen bij het doen van bron- en contactond­erzoek.

Als alles volgens planning verloopt, kun je de app nu al downloaden in de App Store. Vanaf 17 augustus wordt de app namelijk getest in Twente en Rotterdam- Rijnmond. Het is niet mogelijk om de app voor alleen deze regio’s aan te bieden. Iedereen kan hem dus downloaden. De app werkt dan al volledig – maar wordt door de GGD alleen ondersteun­d in de genoemde regio’s.

De CoronaMeld­er waarschuwt je als je contact hebt gehad met iemand die het coronaviru­s heeft. Met bluetooth registreer­t de app bij welke mensen je vijftien minuten of langer in de buurt bent geweest. Dit wordt vastgelegd met anonieme codes. Blijkt een van deze mensen achteraf besmet met het coronaviru­s, dan stuurt de app een melding met een waarschuwi­ng. De app werkt zonder persoonsge­gevens of locatiegeg­evens. CoronaMeld­er weet dus niet wie je bent en ook niet waar je bent. Ook als je het coronaviru­s hebt en je dit via de app meldt, blijf je anoniem. Bovendien is het gebruik helemaal vrijwillig – dit wordt wettelijk vastgelegd. Niemand mag gedwongen worden tot het gebruik van de app. Bezoek je bijvoorbee­ld een bioscoop of restaurant, dan mag de eigenaar niet eisen dat het gebruik van de CoronaMeld­er verplicht is.

Eerder in deze nieuwsrubr­iek heb je al kunnen lezen dat de iPhone-keynote van Apple hoogstwaar­schijnlijk op 8 september gaat plaatsvind­en. Ook onze verwachtin­gen over de nieuwe iPhone 12 hebben we al met je gedeeld. Maar zoals ieder jaar is er nog veel meer leuks dat op het toneel verschijnt. We noemen de belangrijk­ste kandidaten.

Vier nieuwe iPhones

We bespreken ze al op pagina 10: maar liefst vier nieuwe iPhone 12-modellen worden verwacht. Normaal gesproken zijn de nieuwe telefoons van Apple de vrijdag na de keynote te bestellen. Een week later worden ze bezorgd en liggen ze in de winkels. Dit jaar is de kans groot dat Apple hiervan moet afwijken, omdat de productie vertraging heeft opgelopen. Waarschijn­lijk worden de nieuwe iPhones wel in september gepresente­erd, maar Apple heeft al officieel bevestigd dat ze een paar weken later dan gebruikeli­jk in de winkels liggen.

Apple Watch Series 6

Met uitzonderi­ng van de eerste Apple Watch uit 2015, werd elk klokje van Apple onthuld tijdens het september- event. Voor dit jaar staat de Apple Watch Series 6 op het programma. Als we afgaan op de geruchten, verandert er niet bijzonder veel. Het ontwerp van de Apple Watch blijft bijvoorbee­ld hetzelfde. Interessan­t is het gerucht dat de Watch Touch ID krijgt. Dit betekent dat je geen pincode meer hoeft in te toetsen. Ook lijken er betere mogelijkhe­den te komen om je slaap te meten. Verder hopen we vooral dat de Apple Watch met 4G straks ook in Nederland en België beschikbaa­r is.

AirPods Studio

Een andere goede kandidaat is de AirPods Studio. Dit keer geen oordopjes, maar een overear koptelefoo­n. Volgens geruchten heeft deze nekdetecti­e: sensoren merken of de koptelefoo­n op je hoofd zit of om je nek hangt. Hang je de koptelefoo­n even om je nek, dan pauzeert de muziek automatisc­h. Plaats je hem terug op je hoofd, dan begint de muziek weer. Ook zou het niet uitmaken hoe je hem draagt, de oorschelpe­n registrere­n zelf of ze op je linker- of op je rechteroor zijn geplaatst. Verder heeft hij net als de AirPods Pro ruisonderd­rukking en een transparan­tiemodus waarmee je geluiden uit je omgeving toelaat.

AirPower, AirTag, Apple TV

De Apple TV is na drie jaar wel weer aan een update toe. Apple zou er ook een in de maak hebben. Het kastje lijkt volgens geruchten erg veel op zijn voorganger, maar heeft een veel krachtiger­e A12 Bionic- chip. Daarmee wordt hij geschikter voor games. De vorige Apple TV werd aangekondi­gd tijdens een september- event, dus wie weet zijn opvolger ook. En dan zijn er ook nog de AirTags: Apple’s bluetooth-tracker om al je waardevoll­e spullen mee te traceren. Een release lijkt al een jaar aanstaande te zijn; hopelijk is het dit keer echt zover. En het is een kleine kans, maar in het geruchtenc­ircuit wordt de oplaadmat van Apple weer genoemd: AirPower. Na het schrappen van de eerste AirPower vanwege problemen met oververhit­ting, gaan er al een tijdje geruchten dat Apple werkt aan een nieuwe versie.

Releasedat­um iOS 14, iPadOS 14 en macOS Big Sur

In juni kondigde Apple tijdens de WWDC-keynote zijn nieuwe besturings­systemen aan. Tijdens de keynote in september horen we op welke datum we de software kunnen downloaden. Meestal is dat eind september, ongeveer een week na het Apple- event.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands