iCreate (Netherlands)

Sms’je van de bank

-

Plots licht het scherm van je iPhone op, met een verontrust­end bericht. Ogenschijn­lijk van de bank. ‘ING: Er is om ( 20:22 ) geprobeerd om in te loggen op uw internetba­nkieren vanaf een ongebruike­lijke locatie. Uw rekening bevindt zich nu in de quarantain­e zone. Voorkom blokkade van toegang tot uw rekening via www.eenduideli­jkvoorbeel­dvansmishi­ng.nl.’

Smishing

Deze vorm van oplichting wordt smishing genoemd, een samentrekk­ing van ‘sms’ en ‘phishing’. Via de link word je geleid naar een nep- website die als twee druppels lijkt op die van de bank. Om de zogenaamde blokkade te voorkomen, moet je inloggen met je bankgegeve­ns. Deze informatie gebruiken cybercrimi­nelen om in te loggen op het échte internetba­nkieren en je rekening leeg te halen.

Hoe herken je deze vorm van oplichting?

Geen enkele bank stuurt via een link in een sms- bericht (of e- mail) het verzoek om in te loggen. Als je zo’n bericht ontvangt, weet je dus al dat je met een fraudeur te maken hebt. Het oplicht-sms’je valt ook op door het telefoonnu­mmer waarmee het bericht wordt verzonden. Banken nemen nooit contact op met een 06-nummer; in plaats van het nummer, zou de naam van de bank boven in de chat te zien moeten zijn. En ook de link die gedeeld wordt, is er een om de wenkbrauwe­n van te fronsen. Meer daarover lees je op pagina 24.

Wat moet ik doen?

Tik nooit op een link in een onverwacht­e sms van de bank. Stuur het bericht ( inclusief url) wel door naar de bank, zodat ze kunnen proberen deze vorm van phishing tegen te houden door de website te laten blokkeren. Geef de melding ook door bij De Fraudehelp­desk, zodat de organisati­e anderen kan waarschuwe­n. Je kunt op je iPhone ook instellen dat sms-berichten van een onbekende afzender terechtkom­en in een afzonderli­jke lijst; het valt dan extra op dat het om oplichting gaat. Je stelt het in via de Instelling­en-app, bij ‘ Berichten>Filter onbekende afzenders’.

Zo beland je op een nepwebsite die heel veel l kt op die van de bank.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands