iCreate (Netherlands)

Schoenen voor een schijntje

-

Het is tijd voor een nieuw glimmend paar schoenen. Na even googelen beland je op www.schoenen-dagdeals.com, waar bekende merkschoen­en worden aangeboden. Je kent de website niet, maar hij is profession­eel opgebouwd en oogt een beetje als de Zalando’s en Wehkamp’s van deze wereld. De logo’s van PayPal, Visa en Maestro wekken vertrouwen op, net als het plaatje van het keurmerk Thuiswinke­l Waarborg. De hele collectie is flink afgeprijsd en je komt je gedroomde schoenen tegen. Je moet er snel bij zijn, want de weekend-knaller is alleen vandaag nog geldig.

Nep-webshops

Neppe versies van webwinkels komen steeds vaker voor. Ze ogen vaak erg profession­eel, waardoor het moeilijk te zien is dat het om een malafide webwinkel gaat. Vooral nep-webshops met merkkledin­g en schoenen komen veel voor. Doe je een aankoop in zo’n winkel, dan ben je je geld kwijt en kun je naar je bestelling fluiten. Nep- webshops verdwijnen snel en keren later onder een andere naam terug.

Hoe herken je deze vorm van oplichting?

Nep-webshops zetten producten te koop voor spotprijze­n – vaak wordt alles aangeboden voor hoge kortingen tot 70 procent. Bezoekers worden in veel gevallen onder druk gezet door te melden dat de korting alleen dat weekend geldig is, of dat er een beperkte voorraad is. Het betalen kan alleen vooruit en de verkopers zijn niet bereikbaar.

Wat moet ik doen?

Wil je iets kopen in een onbekende webwinkel waar je niet eerder bent geweest? Onderneem deze stappen:

Check op de website of de webwinkel is aangeslote­n bij het keurmerk Thuiswinke­l Waarborg of Webshop Keurmerk. Kijk vervolgens op de website van het betreffend­e keurmerk ( www. thuiswinke­l.org of www.keurmerk.info) om te zien of dit klopt. Een keurmerk toont aan dat een webshop betrouwbaa­r is.

Voer het websiteadr­es in op Google en lees wat anderen zeggen over de winkel. Negatieve reviews? Denk goed na over je aankoop. Kun je er niets over vinden? Dan is dit al helemaal een slecht teken.

Zoek uit wie er achter de webshop zit. Voer in Google ‘ Whois’ in, plus het webadres van de shop. Voor websites met ‘.nl’ als achtervoeg­sel ga je naar www. sidn.nl/whois en voer je de naam van de website in. Een webshop die nog maar een korte tijd in de lucht is, is verdacht.

70 procent korting en je moet nú kopen, want de voorraad is beperkt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands