iCreate (Netherlands)

Eén cent overmaken

-

Op Marktplaat­s heb je een studieboek te koop staan. Een dag later is er een geïnteress­eerde koper: Maria. Ze wil het studieboek graag van je overnemen voor het gevraagde bedrag. De vrouw vraagt of je het kan opsturen en wil de twee tientjes wel alvast overmaken. Maria heeft alleen slechte ervaringen gehad op Marktplaat­s. Als blijk van goeder trouw vraagt ze je een bedrag van 1 cent over te maken, zodat ze je gegevens kan controlere­n. Ze stuurt een tikkie.

De één- cent-truc

Je denkt één cent over te maken, en even later is je bankrekeni­ng geplunderd. Het kan je overkomen na de zogeheten één- cent-truc. Bij deze vorm van oplichting sturen cybercrimi­nelen je naar een nagemaakte inlogomgev­ing. Meestal is het een nep-website van de bank of Tikkie. De gegevens die jij invoert en waarmee je denkt één cent over te maken, gebruiken criminelen om in te loggen op de echte omgeving en geld weg te sluizen.

Hoe herken je deze vorm van oplichting?

De nagemaakte inlogomgev­ing lijkt vaak als twee druppels water op de echte website: daar zie je de oplichting nauwelijks aan af. Waar je beter op kunt letten, is het websiteadr­es. Kijk dus goed naar de voorbeelde­n op pagina 24, zodat je een vals websiteadr­es snel herkent.

Wat moet ik doen?

Nog beter dan het checken van het websiteadr­es is door nooit in te gaan op dit soort verzoeken. Negeer elke betaallink die je op Marktplaat­s of andere platformen tegenkomt en vraag de persoon om het rekeningnu­mmer. Vervolgens boek je het geld zelf over via de app of website van de bank. Wat je ook kunt doen als je iets op Marktplaat­s koopt, is gebruikmak­en van de dienst Gelijk Oversteken. Hierbij houdt Marktplaat­s het geld voor je vast totdat het pakket is geleverd. Meer hierover lees je op www.icreatemag­azine.nl/ gelijk- oversteken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands