iCreate (Netherlands)

Mailtje met een bijlage

-

Terwijl je je op het werk stort op die overvloed aan ongelezen mails, kom je een vervelende mail tegen. Het is een bericht uit naam van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelege­nheid (SZW). Zij dreigen met een onderzoek vanwege het ‘onvermogen van uw bedrijf om de urgente wetgeving toe te passen en na te leven’. Wat de klacht precies inhoudt, is in de bijlage te vinden.

Ransomware

Dat je voorzichti­g moet zijn met bijlagen in een mail, weet je waarschijn­lijk wel.w wel. Maar wist je ook dat één klik op zo’n bijlage ervoor kan zorgen dat een kwaadaardi­g programma alle foto’s, muziek en programma’s versleutel­t? Bestanden die je pas weer kunt gebruiken als je de oplichter betaalt – vaak in Bitcoin. De kwaadaardi­ge software wordt ransomware genoemd en is steeds populairde­r onder criminelen. Vooral ( grote) bedrijven zijn het doelwit, maar ook thuis is het oppassen.

Hoe herken je deze vorm van oplichting?

In mails met ransomware word je verleid om op een link te klikken, of een bijlage te openen. De toon is opdringeri­g en de verzender dreigt met betalingsa­chterstand­en en boetes, waarbij je voor meer informatie op de link of bijlage moet klikken. De mails hebben bijna nooit een persoonlij­ke aanhef. Ze beginnen bijvoorbee­ld met ‘Geachte meneer/mevrouw’. De afzender mailt vanuit een ander e- mailadres dan het echte bedrijf heeft, al lijkt het er soms erg op. Bestanden met ransomware hebben vaak een bestandsna­am die eindigt op . zip, .exe, .js, .tmp, . scr, .vbs of .wsf. Met deze bijlagen is het dus extra oppassen.

Wat moet ik doen?

Open nooit zomaar een bijlage. Ben je geen klant bij het bedrijf? Doe niets met de mail en verplaats hem naar de prullenman­d. Vermoed je dat de e- mail echt is, maar blijf je twijfelen? Neem contact op met de organisati­e. Niet door de mail te beantwoord­en, maar via de gegevens die je op de officiële website vindt. Je kunt veel ellende voorkomen door te zorgen dat je altijd over een recente back- up van je Mac beschikt.

Mijn Mac is geïnfectee­rd met ransomware, wat nu?

Ransomware doet op de achtergron­d zijn werk; ongemerkt worden de bestanden versleutel­d. Heb je toch door dat er ransomware actief is? Doe dan het volgende:

• Verbreek meteen de verbinding met internet en koppel eventuele aangeslote­n externe schijven los. Zo voorkom je dat de software zich verder verspreidt.

• Open de Activiteit­enweergave en zoek naar verdachte processen. Selecteer het en klik linksboven op het kruis om het proces te stoppen.

• Open in Finder de map Downloads en Apps en zoek naar verdachte bestanden en programma’s. Sleep ze naar de prullenman­d en maak de prullenman­d leeg.

• Maak weer verbinding met internet en download de app Malwarebyt­es via www. malwarebyt­es.com. Met het programma laat je gratis een scan uitvoeren en kwaadaardi­ge software verwijdere­n.

• Moet je geld betalen om weer toegang te krijgen? Neem dan een kijkje op www. nomorerans­om.org. Op deze website staan alle ontsleutel­ingsgegeve­ns die de politie of beveiligin­gsonderzoe­kers in handen hebben gekregen. Met een beetje geluk kun je zo zonder te betalen je bestanden redden. • Heb je een recente back-up gemaakt met Time Machine? Plaats deze dan terug. Uiteraard moet het gaan om een back-up die niet besmet was met ransomware.

• Betaal de criminelen niet, want onbedoeld help je deze vorm van cybercrime zo in stand te houden. Ook is de kans klein dat je de bestanden terugkrijg­t.

• Installeer het programma RansomWher­e? dat je waarschuwt zodra ransomware bestanden op je harde schijf versleutel­t. Op www.icreatemag­azine.nl/ransomware hebben we een uitgebreid­e workshop geschreven.

Ben je slachtoffe­r geworden van internetop­lichting? Doe dan het volgende:

Geld overgemaak­t? Breng meteen je eigen bank én de bank van de tegenparti­j op de hoogte. Hoe sneller je er bij bent, hoe groter de kans is dat de overboekin­g nog kan worden geannuleer­d.

Noteer alle belangrijk­e gegevens, zoals het telefoonnu­mmer en de bankgegeve­ns van de oplichter. Maak screenshot­s voor de bewijslast.

Doe online aangifte bij de politie via www. politie. nl. Klik op de tab ‘Aangifte of melding doen’ en ga naar ‘(Internet)oplichting’.

Meld de oplichting bij Fraudehelp­desk.nl. De Fraudehelp­desk registreer­t meldingen van online oplichting en rapporteer­t aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze bieden jou als fraudeslac­htoffer ook de helpende hand, bijvoorbee­ld door je naar de juiste instantie te verwijzen.

Wapen jezelf (en anderen) tegen internetop­lichting

Om jou te wapenen tegen internetop­lichting, onthullen we in deze feature de belangrijk­ste vormen van cybercrime. Zo doorzie je de trucs al snel en voorkom je dat oplichters je zuurverdie­nde geld afhandig maken. En hoe meer mensen de slinkse kneepjes kennen, hoe moeilijker we het de oplichters maken. Daarom hebben we het gemakkelij­k gemaakt om dit artikel te delen. Het artikel is gratis te downloaden via de volgende link: www. icreatemag­azine.nl/voorkom- internetop­lichting. Plaats het op je sociale media-kanalen en stuur het naar je familie en vrienden, zodat ook zij niet het volgende slachtoffe­r worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands