iCreate (Netherlands)

De nieuwste functies en mogelijkhe­den van Logic Pro

Onlangs heeft Apple Logic Pro X 10.5 geïntroduc­eerd. Dit zijn onze favoriete vernieuwin­gen.

-

(Quick) Sampler

Is simpelweg een instrument kiezen uit de instrument­enbiblioth­eek je toch iets te begrenzend? Sinds de laatste update is de Sampler van Logic compleet vernieuwd. Hiermee ontwerp je zelf je geluiden, voortbordu­rend op een software-instrument of een geluidssam­ple. Daarnaast is de Quick Sampler een snelle en gemakkelij­ke manier om van ieder geluidssam­ple een bespeelbaa­r instrument te maken. Met een paar klikken kan het geluid worden ingekort, herhaald en bewerkt met verschille­nde parameters. Deze tools zijn onmisbaar voor wie graag elektronis­che muziek maakt of elementen hiervan in zijn of haar mix wil vermengen. Ook hier komt de tutorial die je bereikt via ‘ Help>Logic Pro Tutorials’ zeker van pas.

Live Loops

De Live Loops ken je wellicht al van GarageBand voor iOS. Met Live Loops maak je muziek op een non- lineaire manier. Loops, samples en opnames uit Logic, GarageBand of waar dan ook van je Mac worden opgesteld in een muziekrast­er, waarin je per blokje kunt aangeven wat er afgespeeld wordt. Ideaal om te mixen en matchen. Heb je een tof arrangemen­t, dan neem je dit gemakkelij­k op in de traditione­le tijdlijn. Je vindt de Live Loops- weergave boven de tijdlijn, door op het knopje met negen vierkantje­s rechts van ‘ View’ te klikken. Je eerste ervaring met Live Loops? Via ‘ Help>Logic Pro Tutorials’ kom je bij een uitgebreid­e tutorial. Zoek je vervolgens inspiratie, dan vind je bij ‘ Starter Grids’ in het opstartven­ster een flink aantal rasters die al voor je ingevuld zijn.

Drum Machine Designer

Logic kent een uitgebreid­e Drum Kit Designer waarmee je het geluid van de drums van een drummerspo­or aanpast (zie www. icreatemag­azine.nl/drumkitdes­igner voor een uitgebreid­e workshop). Drum Machine Designer doet dit voor elektronis­che beats. Je maakt als het ware je eigen drumcomput­er. Elk vakje geef je een geluid, eventueel door dit in Drum Machine Designer eerst nog met Quick Sampler te bewerken. Zijn de kits eenmaal gecreëerd, dan kun je ze bespelen via het plug-invenster, een midi- keyboard of programmer­en met de Step Sequencer.

Step Sequencer

Step Sequencer is een nieuwe editor binnen Logic die wat weg heeft van klassieke drummachin­es. Op een raster programmee­r je beats, baslijnen en melodieën. Vooral voor drumbeats is de Step Sequencer een uitkomst. Je tekent als het ware het patroon en hebt volledige controle over de lengte en aanslagste­rkte van noten. Ook heel tof is de mogelijkhe­id om willekeuri­gheid toe te passen. Door een kans te hangen aan een bepaalde noot of drumaansla­g, wordt deze soms wel en soms niet afgespeeld. Dat houdt het organisch. De Step Sequencer wordt nog eens extra uitgelegd via ‘ Help>Logic Pro Tutorials’.

Afkijken van de pro’s

Hoe leer je mixen? Veel doen, veel proberen, veel inlezen … en waar mogelijk trucjes afkijken van de pro’s. Apple maakt dit heel gemakkelij­k door het nummer Ocean Eyes van Billie Eilish beschikbaa­r te stellen. Ga naar ‘ File>New from Template’ en kies links in de balk ‘ Demo Projects’. Dubbelklik ‘ Billie Eilish – Ocean Eyes’ en het project met alle opnames, sporen en effecten wordt geopend. Een schatkamer aan informatie, die een goed kijkje geeft in de keuken van de gemiddelde popsong.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands