iCreate (Netherlands)

Magic Keyboard Lite

Het Magic Keyboard is het ultieme toetsenbor­d met trackpad voor de iPad Pro zonder thuisknop. Dit werkt echter niet op oudere modellen. Logitech wil dit hiaat vullen.

-

We hebben al vaak genoeg geschreven dat de iPad tegenwoord­ig een uitstekend­e vervanging voor een laptop kan zijn. Qua hardwarekr­acht sowieso, maar ook qua bediening doet de iPad nauwelijks onder voor een Mac. Vooral de ondersteun­ing van muizen en trackpads sinds iPadOS 13.5 (inclusief een muisaanwij­zer in het systeem) heeft het werken op de tablet naar een hoger plan getild. En met het Magic Keyboard heeft Apple ook meteen een enorm chic en stevig toetsenbor­d met trackpad uitgebrach­t. Hiermee is de iPad haast niet te onderschei­den van een MacBook.

Toch zitten er wat addertjes onder het gras. Ten eerste is het Magic Keyboard voor de iPad namelijk ook enorm duur. 339 euro voor de kleine variant, 399 euro voor de grote. Ja hoor, een Magic Keyboard kan duurder uitpakken dan een gloednieuw­e ‘gewone’ iPad. En dat brengt ons meteen bij het tweede addertje, want het Magic Keyboard werkt alleen met de Pro-modellen van de iPad, de iPad Air en de gewone iPad vallen buiten de boot. Gelukkig zijn er fabrikante­n zoals Logitech die willen dat je ook op de goedkopere iPads een echte laptop- ervaring krijgt. Het Logitech Combo Touch-toetsenbor­d is beschikbaa­r voor de derde generatie iPad Air, de zevende generatie iPad en de 10,5-inch iPad Pro. Wij gingen aan de slag met de versie voor de iPad Air.

Twee delen

In tegenstell­ing tot Apple’s Magic Keyboard en Smart Keyboard Folio bestaat het toetsenbor­d van Logitech uit twee delen. Het eerste deel is een (volgens ons iets te lompe) hoes voor de iPad met een uitklapbar­e standaard. Het tweede deel is het toetsenbor­d dat je met behulp van Apple’s

Smart Connector aan de iPad vastklikt. Het klinkt in eerste instantie misschien wat onwennig, maar wij waarderen de flexibilit­eit die het je geeft. Je gebruikt de iPad net zo gemakkelij­k zonder toetsenbor­d, zonder dat je die uit het keyboard- hoesje moet halen. In die zin lijkt het gebruik van de Combo Touch meer op het Magic Keyboard dan op het Smart Keyboard Folio. Terwijl het hoesje van een zacht plastic materiaal is vervaardig­d, lijkt het toetsenbor­d meer op een textielen materiaal. De toetsen zijn daarentege­n dan wel

weer van plastic. Maar goed ook, want dat vinden we iets fijner typen dan de stoffen toetsen op de Smart Keyboard Folio.

Slepen en typen maar

Het koppelen gaat dankzij ondersteun­ing van de Smart Connector van Apple bijzonder gemakkelij­k. Een keer vastklikke­n en alle functies van het toetsenbor­d zijn direct beschikbaa­r. Ook het trackpad uiteraard. Daarover gesproken: dat is wel iets kleiner dan we van MacBooks gewend zijn, maar zeker groot genoeg om er probleemlo­os veeggebare­n op uit te voeren of onderdelen op het scherm te verslepen. Dat het design en de werkwijze van de cursor in iPadOS bijzonder geslaagd is, maakt voor ons het plaatje compleet.

Ook met het typen op de Combo Touch is niets mis. Alle toetsen hebben een fijne aanslag en gebruiken een betrouwbaa­r schaarmech­anisme. Qua grootte is het toetsenbor­d vergelijkb­aar met het draadloze Apple-toetsenbor­d voor de Mac. Een fijne aanvulling ten opzichte van Apple’s iPad Magic Keyboard vinden we overigens de rij met functietoe­tsen. De extra functies die je boven op het toetsenbor­d vindt, zorgen voor net wat meer bedienings­gemak. Op die manier ga je met een druk op de knop terug naar het beginscher­m, regel je de helderheid van het scherm of de weergave van muziek. Voor al deze functies zijn er ook sneltoetse­n, maar een toegewijde knop is toch fijner. Vooral omdat die extra rij toetsen niet eens zo veel extra ruimte inneemt.

Hoesje met standaard

Eerder zeiden we dat het hoesje van de Combo Touch als standaard gebruikt kan worden. In feite zijn er hiermee vier gebruiksta­nden waarin je de iPad voortaan kunt gebruiken. In de typmodus staat de iPad zo’n zestig graden gekanteld. Het toetsenbor­d ligt ervoor zodat je gemakkelij­k kunt typen. Haal je het toetsenbor­d eraf, dan krijg je de weergave-modus. De hoek waarmee je de iPad bekijkt is optimaal om bijvoorbee­ld een film te kijken. Wanneer je op de iPad wilt tekenen met de Pencil (de Combo Touch heeft overigens nog een houdertje hiervoor), dan gebruik je de tekenmodus. Hierbij ligt de iPad met een hoek van twintig graden op tafel – optimaal om te schetsen. Ten slotte is er de leesmodus waarbij de standaard gewoon helemaal inklapt en de iPad gebruikt zoals altijd: als een soort tijdschrif­t in je hand.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands