iCreate (Netherlands)

Vind je spullen terug met een sticker

Het handigste hulpje voor sloddervos­sen, warhoofden en chaoten.

-

Tile Sticker | € 36,99 (duo-pack)

Het sch nt dat we per jaar tweeëneenh­alve dag bezig z n met het zoeken naar verloren voorwerpen. En zeg nu zelf, iedere seconde dat je bezig bent om iets te zoeken, is er één te veel. Leve dus de app Zoek m n, waarmee al je Apple-apparaten eenvoudig z n te lokalisere­n. Of het knopje in het Bedienings­paneel van de Apple Watch, waarmee je je iPhone een geluid kunt laten afspelen zodat je hoort waar h ligt. Maar wat moet je nu met je kostbare spullen waar geen Apple- logo op pr kt?

Dan komt Tile om de hoek k ken. Tile maakt bluetooth-trackers in allerlei soorten en maten, om al je rondslinge­rende spullen weer terug te vinden. Zo is er een Tile om aan je sleutelbos te hangen. Of een Tile die eruitziet als een creditcard en zich dus enorm thuis voelt in je portemonne­e. In deze review bespreken we de Tile Sticker. Die kun je overal op plakken. De binnenkant van je koffer, de halsband van je teerbemind­e teckel, je dertiende fiets in een jaar t d die hopel k een keer niet gestolen wordt. H ziet eruit als een dikke muntdrop, hee een knopje, is waterdicht en hee een ingebouwde ba er die drie jaar meegaat – na die t d kun je via het ReTile-programma nieuwe Tiles aanvragen met korting.

AirTag-alternatie­f

De app van Tile doet denken aan Zoek m n. Maar in plaats van je Apple- spul, zie je op de landkaart de spullen die je hebt voorzien van een Tile. Voor de duidel kheid kun je die spullen nog voorzien van een naam en een foto, wat extreem handig is als je verschille­nde Tiles gebruikt. Zie je op de kaart dat je Tile in de buurt is, dan kun je er een melodietje op laten afspelen. Dat hebben ze veel leuker gemaakt dan strikt noodzakel k, want de deuntjes die de sticker produceert l ken zo uit een vrol ke game te komen. Het geluid is iets zachter dan dat van andere Tiles, maar nog hard genoeg om b voorbeeld een videoverga­dering van een huisgenoot compleet in de soep te laten lopen. De sticker hee een bereik van 46 meter, maar dat bl kt in de prakt k wat optimistis­ch.

Wat nu als je zoekgeraak­te spul buiten die actieradiu­s ligt? Dan komt de Tile- community ongemerkt en anoniem in actie. De Tile-app zoekt alt d en overal naar Tiles, ook van anderen. De locatie van de desbetreff­ende Tile wordt dan b gewerkt op het account van de eigenaar. Mocht b voorbeeld je fiets met daarop de sticker gestolen z n, en iemand komt in de buurt, dan kr g j een mail en een notificati­e met daarin de plek waar de Tile b benadering is. Zelfs in het dorp waar we onze Tile testen, bl ken al 106 mensen de app te gebruiken. De dekkingsgr­aad is dus

vr hoog.

Ook andersom

Tile hee ook een functie die we meer gebruiken dan vooraf gedacht: h werkt ook de andere kant op. Je kunt er je iPhone mee traceren, een kwestie van een dubbeltik op het knopje van de sticker. Je Tile kan nog meer kunstjes, maar dan komen we zo langzamerh­and b een minpunt: Tile Premium. Voor extra functies betaal je ook extra. Denk aan notificati­es op het moment dat je je spullen dreigt te vergeten of het b houden van de locatieges­chiedenis. Nu z n we wel wat gewend qua abonnement­en de laatste jaren, maar hier wordt werkel k iedere gelegenhei­d aangegrepe­n om je a ent te maken op het bestaan van Premium. Zelfs onder het kopje ‘ Stel hier je vraag’ kr g je de suggestie om te vragen naar wat Premium inhoudt. Soms denk je: heb ik nou een ‘ Tile’ aangescha of een ‘ Lite’?

Gevaar ligt bovendien op de loer. Apple sch nt van plan te z n om een eigen bluetooth-tracker uit te brengen, de AirTag. Apple hee middels de code van iOS de komst van de AirTags al per ongeluk bevestigd. Naar verluidt l kt die qua functional­iteit behoorl k veel op de Tile en werkt die gewoon met de Zoek M n-app. Apple kennende gaan ze het nét iets anders – en beter – doen. Als de pr s dan ook nog eens meevalt, dan is het nog maar de vraag of Tile bl plakken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands