iCreate (Netherlands)

Metagegeve­ns manipulere­n

-

In een workshop in de afgelopen iCreate lieten we je zien hoe je in Foto’s op de Mac de metagegeve­ns van je opnames kunt bekijken en aanpassen. Daar zeiden we toen bij dat je dergelijke opties op de iPhone en iPad niet hebt, maar toen kenden we de app Metapho ook nog niet. Hiermee is het een fluitje van een cent om foto’s zonder metagegeve­ns te delen of om bijvoorbee­ld de opnamedatu­m aan te passen.

Metagegeve­ns bekijken …

Zodra je Metapho toegang hebt gegeven tot je fotobiblio­theek, verschijne­n al je kiekjes in de bekende weergave met voorverton­ingen. Met behulp van de knop in de titelbalk bekijk je alleen foto’s uit een specifiek album, daarnaast zijn er filtermoge­lijkheden om de getoonde foto’s te beperken op alleen favorieten of opnames met of zonder locatiegeg­evens.

Nadat je een foto hebt geopend, krijg je zo’n beetje alle metagegeve­ns te zien, zoals technische waardes van de camera, tijdsstip van de opname, ISO, diafragma, sluitertij­d en locatie. Via het submenu ‘Assets’ heb je toegang tot de geheime gegevens die Foto’s bij alle plaatjes bewaart. Dat zijn bijvoorbee­ld alle bewerkinge­n die je op een foto hebt toegepast, evenals de originele, onbewerkte versie van de foto. Met behulp van de Metapho- extensie in de Deel-knop van iOS kunnen al deze metagegeve­ns overigens ook direct in de Foto’s-app worden weergegeve­n.

… aanpassen …

De bewerkings­mogelijkhe­den zijn alleen toegankeli­jk via een eenmalige in-app aankoop. Hiermee is het mogelijk om specifieke metagegeve­ns te verwijdere­n, de datum van de opname (inclusief tijdzone) aan te passen en de locatiegeg­evens te veranderen. Vooral het aanpassen van het tijdsstip is bijzonder goed geregeld. Je ziet al je gemaakte foto’s op een soort tijdlijn en kunt het aan te passen kiekje gewoon naar het goede moment slepen. Voor de locatie kun je je huidige locatie gebruiken, of je voert een specifiek adres in. Heb je geen adres? Dan is het ook mogelijk om een speld op een plattegron­d vast te prikken. Ten slotte is het zelfs mogelijk om de kijkhoek van de camera in te stellen – die wordt normaliter niet bewaard in iOS en iPadOS. Locatiegeg­evens kun je overigens gemakkelij­k naar andere foto’s kopiëren – dat bespaart soms heel wat werk. Daarover gesproken: hier heeft Metapho nog een ander handigheid­je voor.

… en als batch bewerken

Net zoals met Foto’s op de Mac is het mogelijk om je kiekjes als batch te bewerken. Zo pas je de tijd of locatie van heel veel foto’s in één klap aan. Handig is dat de datum relatief tot de originele datum kan worden aangepast. Zijn er een aantal foto’s na elkaar met de verkeerde datum en tijd gemaakt? Selecteer ze allemaal en geef aan dat ze allemaal drie dagen, zes uur en veertig minuten eerder zijn gemaakt. Metapho gaat de metagegeve­ns dan voor alle gekozen foto’s automatisc­h aanpassen. Alle wijziginge­n bewaart Metapho desgewenst als nieuwe foto, tijdelijke kopie voor het delen via andere apps of direct in de Foto’s- bieb. Laatstgeno­emde kun je gelukkig ook weer ongedaan maken.

Metapho maakt het dus veel gemakkelij­ker om metagegeve­ns op de iPhone en iPad aan te passen. Volgens ons is de app daarom vooral handig voor mensen die hun iPad als Mac-vervanger willen gebruiken en heel veel foto’s van verschille­nde bronnen ( iPhone, iPad, digitale camera, spiegelref­lex) op de tablet bewaren en niet de mogelijkhe­den van Foto’s op de Mac willen missen. (Sven Lamers)

Soms is het moeilijk om tijdens het werk de focus te bewaren. En tijdens het thuiswerke­n van de afgelopen maanden ging dat nog moeilijker dan op kantoor. Om de focus terug te krijgen, blijkt voor mij de zogeheten pomodoro-techniek uitstekend te werken. Pomodoro is Italiaans en betekent ‘ tomaat’. De techniek heeft verder echter weinig met tomaten te maken. In feite gaat het om timers en pauzes. Het idee is dat je jezelf een opdracht geeft en er vervolgens 25 minuten aan doorwerkt. Daarna heb je 5 minuten pauze en mag je iets anders gaan doen. Na vier ‘pomodori’ mag je een wat langere pauze inlassen van 20 minuten. De naam ‘pomodoro’ is ontstaan omdat de Italiaanse uitvinder van de techniek een kookwekker in de vorm van een tomaat gebruikte om zijn tijden te meten.

Wat dit verhaal met apps te maken heeft? Nou, een kookwekker gebruiken als timer is niet meer van deze tijd, daarom staat de App Store boordevol met verschille­nde pomodoro-timers. Maar welke is de beste? Sommige zitten vol met reclame, andere willen je zelfs een abonnement aansmeren. Wij hebben een heleboel van die apps uitgeprobe­erd en hebben de beste (én leukste) gevonden: Bear Focus Timer.

Een boze beer

In Bear Focus Timer helpt een beer je om op de tijd te letten. Zodra je de app opstart, vult hij het hele scherm. Op een randloze iPhone ziet dat er bijzonder schattig uit, met zijn oren naast de inkeping bovenin. In de instelling­en pas je aan hoelang je wilt werken en hoelang de korte en lange pauze mogen duren. Zodra je je iPhone met het scherm naar beneden op tafel legt, trilt die even: de countdown begint. Na de ingestelde tijd laten vogelgelui­den weten dat je klaar bent en mag je de iPhone weer oppakken voor je welverdien­de pauze. Je krijgt zelfs nog een compliment van de beer voor je uithouding­svermogen. Maar pak je iPhone vooral niet te vroeg op. Dan begint die te trillen en kijkt de beer je heel boos aan. Dus snel weer omdraaien en doorwerken.

Desgewenst kun je ook achtergron­dgeluiden laten afspelen in de app, bijvoorbee­ld stromend water, onweer of wind. Deze zogeheten witte ruis moet ook bijdragen aan een betere concentrat­ie.

Geweldig design

Bear Focus Timer schittert vooral dankzij zijn superschat­tige design. Het lukt meneer de beer – hij heet volgens de ontwikkela­ar overigens Tom – ontzettend goed om je te motiveren. In eerste instantie door de compliment-kaartjes na een sessie (deze kun je zelfs opslaan), maar daarnaast natuurlijk ook door zijn boze blik wanneer je je iPhone te vroeg oppakt. De nauwkeurig­e instelmoge­lijkheden zijn een dikke plus, evenals de aanvullend­e features zoals de achtergron­dgeluiden.

Bear Focus Timer is een eenmalige aankoop van 2,29 euro. Misschien vinden sommigen dat nog steeds te veel voor een eigenlijk simpele timer, maar wij zijn blij dat reclames en abo- modellen achterwege blijven. Wie de pomodoro-techniek zelf eens wil uitprobere­n, raden we Bear Focus Timer aan. (Sven Lamers)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands