iCreate (Netherlands)

Hoeveel • REC zit er nog in?

-

Fotografer­en met een iPhone is een feest. Wat het zo leuk maakt, is dat je veel ruimte krijgt om te experiment­eren. Je kiest een beeldverho­uding, focust op een onderwerp, speelt wat met de scherptedi­epte en kleurt de scène in met een filter. Maar schakel je over op het filmen, dan blijft er bar weinig van die creatieve vrijheid over.

REC is een nieuwe camera-app die je meer regie geeft dan een simpele druk op de rode opnameknop. De app richt zich volledig op het opnemen van video’s en biedt een volledig handmatige bediening. Zo’n beetje alles is naar je hand te zetten en dat begint al bij de technische instelling­en. Hier bepaal je onder meer de resolutie, het aantal frames per seconde en het formaat van de video. Het is zelfs mogelijk om voor een extra hoge bitrate te kiezen waarmee je video’s opneemt met een betere beeldkwali­teit. De audio is ook te regelen, zoals de frequentie en welke microfoon je gebruikt.

Begin je met filmen, dan geeft REC je het gevoel dat je met een serieuze filmcamera te maken hebt. In een eenvoudige gebruikers­interface vinden we geavanceer­de functies terug. Er is een volledige handmatige bediening voor scherpstel­ling, ISO, focus, sluitertij­d en witbalans. Geweldig om zoveel controle te krijgen, al was het in het begin even stuntelen. Maar dat had meer te maken met het feit dat het fotografie­cursusje alweer even achter ons lag, dan met het gebruiksge­mak van de app.

Zijn de termen allemaal abracadabr­a voor je, dan kun je de instelling­en beter op ‘Auto’ laten. En ook dan tilt REC je beelden naar een hoger niveau, met een intelligen­te belichting­smodus die continu de beste sluitertij­d kiest – afhankelij­k van wat je opneemt. Jammer vinden we dat je alleen kunt filmen in de traditione­le beeldverho­uding van 16:9. Maar voor een eerste versie van REC is het knap wat de makers al voor elkaar hebben gekregen. (Koen van Ekeren)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands