iCreate (Netherlands)

Muziek maken als een Pro

Logic Pro X wordt door veel grote artiesten en producers gebruikt. Niet voor niets, want de grote broer van GarageBand biedt alles wat je nodig hebt voor de ultieme mix. Wij duiken in de beste functies.

- Tekst: Terry Stooker

De overstap naar Mac is voor mij zo’n vijftien jaar geleden en had eigenlijk maar één simpele reden: GarageBand. Vanaf de middelbare school werd ik actief in verschille­nde bandjes. De mogelijkhe­id om even snel iets op te nemen kwam dan ook als geroepen. Een vriend van me had een iMac G4, dat chique bolletje, waar we onze gitaren op aansloten. GarageBand open en opnemen maar. Dat wilde ik natuurlijk zelf ook thuis, dus het duurde niet lang voordat mijn eerste Mac, de eerste generatie mini, op mijn bureau prijkte. Ik was op slag verliefd op macOS en de vele creatieve mogelijkhe­den. In de loop der jaren heeft die Mac mini plaatsgema­akt voor een MacBook Pro en MacBook Air. En GarageBand? Hoewel ik het programma nog regelmatig opstart om even snel iets in elkaar te knutselen, ben ik tegenwoord­ig meer in de weer met Logic Pro X.

Logic Pro X, in de volksmond vaak Logic Pro of simpelweg Logic genoemd, is Apple’s profession­ele muziekopna­me-progamma. Of ‘ DAW’ als je het jargon spreekt, wat staat voor Digital Audio Workstatio­n. Het is alles wat je nodig hebt aan software om muziek op te nemen en profession­eel te mixen. Artiesten en de producers van artiesten uit vrijwel alle genres zweren bij Logic Pro, zoals Armin van Buuren, Ed Sheeran, Tiësto, Taylor Swift, Coldplay, Justin Bieber, Billie Eilish en Adele. Zelfs Sandstorm van Darude, dat waarschijn­lijk alleen Never Gonna Give You Up van Rick Astley voor zich moet dulden als grootste meme-nummer ooit, is gemaakt in Logic. Daarnaast geven veel bekende podcasters aan hun podcasts op te nemen met dit programma.

Net als Final Cut Pro ten opzichte van iMovie, is Logic Pro de grotere, profession­ele broer van GarageBand. Ben je daar bekend mee, dan voelt Logic als een al half ingedragen paar nieuwe schoenen. De programma’s werken in de basis vrijwel hetzelfde en kennen veel gemeenscha­ppelijke functies. Het zijn vooral de vele extra functies en mogelijkhe­den, en het ontbreken van een Nederlands­e taaloptie, die de instapdrem­pel wat hoger leggen. De uiteindeli­jke beloning is er echter ook naar, met een tot op de hertz perfecte audiomix. Logic Pro X, daar zit muziek in!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands