iCreate (Netherlands)

10 geniale hulpprogra­mma’s voor de Mac

We leggen uit hoe je met slimme hulpprogra­mma’s bestaande functies van macOS uitbreidt of nieuwe mogelijkhe­den toevoegt.

-

Het besturings­systeem macOS mag dan erg compleet z n, voor bepaalde functies moet je toch uitw ken naar alternatie­ve programma’s. Misschien bestaan de gewenste functies helemaal niet in macOS, of ze z n alleen via ingewikkel­de Terminalop­drachten toegankel k. Gelukkig z n er binnen de Apple- community een hoop slimme ontwikkela­ars die juist deze wat gevorderde functies ook nodig hebben en er een hulpprogra­mma voor gemaakt hebben. De beste van deze hulpprogra­mma’s laten we in de Genius van deze maand zien. W halen het meeste uit de accu van een MacBook, wisselen comfortabe­ler van vensters, breiden het Ctrl- klikmenu van Finder uit en laten zien hoe je dat ene programma vindt dat het verw deren van een externe sch f voorkomt. En natuurl k z n al deze hulpprogra­mma’s niet alleen voor pro’s, maar voor iedereen die de gevorderde functies nodig hee .

o’n MacBook (Pro) is verrassend krachtig, ondanks z n kleine formaat. Indien nodig gebruiken alle MacBooks Turbo Boost, waarb de processor voor korte t d wordt opgevoerd om taken sneller uit te voeren. Hierdoor gaat de ba er echter ook vaak onnodig snel leeg. Want zelfs een ingewikkel­de website kan de processor in de energieslu­rpende modus ze en zonder dat je er merkbaar voordeel uithaalt.

Met de app Turbo Boost Switcher schakel je deze functie uit. Je Mac zal meestal net zo snel aanvoelen als voorheen, maar h zal merkbaar langer meegaan. De app nestelt zich in de menubalk en gee de toestand van Turbo Boost weer. Klik erop om het aan of uit te ze en of om de app automatisc­h met je Mac op te starten en Turbo Boost daarmee uitu uit te schakelen. De gratis versie vereist dat je je wachtwoord voor gebruik invoert, de Pro-versie onthoudt het in je sleutelhan­ger. Je kunt ook het aan- en uitschakel­en van Turbo Boost automatise­ren op basis van het batter vermogen of het programma dat je gebruikt.

Finder kan al enkele metagegeve­ns van muzieknumm­ers en foto’s weergeven, helemaal rechts in de voorverton­ing. Maar met het appje Invisor Lite kr g je inzicht in álle metagegeve­ns die een bestand bevat. Zo ondersteun­t het voor a eeldingen naast de bekendere EXIF- en IPTCgegeve­ns ook het XMP-formaat. Sleep gewoon een paar bestanden of hele mappen naar het Invisor-icoontje. Het programma kan ook overweg met bestanden uit Muziek en Foto’s. Als je deze in de z balk van het Invisor-venster sleept, worden ze direct toegevoegd. Met de p ltjestoets­en kun je eenvoudig verschille­nde bestanden met elkaar vergel ken.

Op het tabblad ‘General’ vind je de belangr kste gegevens voor het geselectee­rde bestandsty­pe. Onder ‘ Extended’ staat alle informatie in verschille­nde opvouwbare categorieë­n. Met Cmd+F kun je een filter gebruiken om de weergave te beperken. Gebruik b voorbeeld ‘ Date’ om alleen in datumvelde­n te zoeken. Met de betaalde versie kunnen alle bestanden ook in het tabblad ‘ Vergel king’ in tabelvorm met elkaar worden vergeleken. Activeer de optie ‘ Highlight difference­s’ difffferen­ces’ onder in het venster om informatie te verbergen die identiek is. Dit maakt het nog gemakkel ker om de verschille­n te zien.

De Night Shi -functie van macOS filtert ‘s avonds het blauwe licht uit het scherm, om de natuurl ke productie van het slaaphormo­on melatonine niet te belemmeren. Als je foto’s wilt bewerken met b voorbeeld Affinity Photo of Photoshop, dan is deze kleurversc­huiving storend. En ook b het online winkelen of zoeken op stockfotos­ites geef je waarsch nl k de voorkeur aan een natuur-natuurnatu­urgetrouwe weergave van de kleuren. Met de app Shi y zorg je ervoor dat voortaan automatisc­h de goede modus wordt geselectee­rd.

Ten eerste kun je Night Shi in- en uitschakel­en door op het symbool van de menubalk te klikken, zonder dat je naar ‘ Systeemvoo­rkeuren>Monitor’ hoehoe hoe te gaan. Voor nog meer gemak kan Night Shi selectief worden gedeactive­erd voor individuel­e programma’s en websites in het Shi y-yymenu. Dan wordt de aanpassing automatisc­h gemaakt zodra je van app of tabblad in de browser wisselt.

Soms meldt macOS dat een externe sch f nog wordt gebruikt door een of meer programma’s en daarom niet kan worden uitgeworpe­n. Helaas gee het bericht niet alt d aan welke applicatie­s nog toegang hebben tot de sch f. In plaats van lukraak alle programma’ s af te sluiten – wat niet alt d helpt – starts start je het hulpprogra­mma Sloth. Hiermee onthul je de programma’s en de geopende bestanden die het verw deren voorkomen. Omdat de app alle geopende bestanden registreer­t, selecteer je eerst de sch f die niet kan worden uitgeworpe­n onder ‘ Volumes’ in het programma. De weergave wordt dan beperkt op de externe sch f.

Zodra je de dader hebt geïdentifi­ceerd, kun je overschake­lenoversch­akelen overschake­len naar het juiste programma en dit sluiten. Soms is een systeem-achtergron­ddienst zoals ‘ backupd’ voor Time Machine back- ups, of ‘mds’ voor Spotlight-indexering de boosdoener.

Die toont Sloth alleen als je hem ontgrendel­t met het admin-wachtwoord via het slot in de hoek rechtsonde­r. Als een vastgelope­n proces voorvoor-voorkomt dat een sch f wordt uitgeworpe­n, kun je het vanuit Sloth beëindigen door op ‘ Kill Process’ te klikken. Met de Spotlight-processen “mds” en “mds_ store” hoef je dit niet te doen, omdat deze zichzelf afsluiten als de sch f wordt uitgeworpe­n.

macOS biedt met de functies ‘ Voorzienin­gen’ en ‘ Snelle taken’ de mogel kheid om het Ctrlklikme­nu uit te breiden met takenreeks­en van Automator. Deze z n echter b zonder omslachtig in te stellen en daarna alleen te bereiken via een onpraktisc­h submenu. Bovendien kun je nauwel ks bepalen voor welke bestandsty­pes een actie überhaupt beschikbaa­r moet z n. Dit maakt het snel verwarrend. In de app Service Station gebruik je flexibele regels in de linkerhel van het venster om te bepalen welke functie in het Ctrl-klikmenu moet versch nen, b voorbeeld alleen voor Word- documenten. Ga naar de tab ‘Context menu’ en voeg een nieuwe regel toe met de plus-knop onder de l st ‘ Rules’. Noem deze ‘ Word- documenten’, verander het standaard criterium ‘ Kind’ in ‘ Document’ en ‘ is’ in ‘ Microso Word’.

Na het klikken op ‘OK’ zie je de nog lege l st voor Word- documenten in ‘ Menu Items’ aan de rechterkan­t. Daar kun je b voorbeeld nog apps als ‘ Pages’ en ‘ Tekstedito­r’ toevoegen zonder met Automator aan de haal te gaan. Zo kan een Word-bestand comfortabe­l worden geopend in het gewenste programma. Het vaak overvolle en niet te configurer­en submenu ‘Open met’ is niet meer nodig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands