iCreate (Netherlands)

Apple heeft het lastig in hoorzittin­g over machtsmisb­ruik

-

De vier techreuzen moesten zich eind juli tijdens een hoorzittin­g in het Amerikaans­e congres verantwoor­den over hun machtsposi­tie. Tim Cook van Apple werd het vuur na aan de schenen gelegd, net zoals Jeff Bezos van Amazon, Sundar Pichai van Google en Mark Zuckerberg van Facebook. Daarbij kwam gevoelige informatie naar buiten die de bedrijven liever binnenskam­ers hadden gehouden.

Bij Apple lag de focus op oneerlijke concurrent­ie in de App Store. Er kwamen tal van zaken aan bod. De opvallends­te? Als mensen in een iOSapp een abonnement afsluiten, moet de maker daarvan 30 procent van de opbrengst betalen aan Apple. Dat wordt doorbereke­nd aan klanten. Maar Apple zelf heeft concurrere­nde diensten als Apple Music en TV+ en kan die veel goedkoper aanbieden. Tijdens de hoorzittin­g bleek dat het nóg erger had kunnen zijn: Apple-topman Eddy Cue zette ooit in op een commissie van 40 procent.

Die 30 procent geldt voor álle apps, zei Tim Cook tijdens de hoorzittin­g. Maar nog dezelfde dag kwam naar buiten dat dat niet zo is. Apple wilde Amazon Prime Video wel heel erg graag in de App Store, maar Amazon weigerde om 30 procent afstaan. Dus gooiden de twee partijen het op een akkoordje, en zo kon Amazon uiteindeli­jk volstaan met de afdracht van 15 procent. Ook werd er nog gesproken over schermtijd-apps, die prompt uit de App Store verwijderd werden nadat Apple een soortgelij­ke functie introducee­rde. Omdat die apps zich niet aan de richtlijne­n houden en de privacy schenden, beweert Apple nu. Maar de timing was natuurlijk beroerd.

Wat de hoorzittin­g voor gevolgen gaat hebben, is nog onduidelij­k. Het is nu wachten op een rapport waarin alles geanalysee­rd wordt, mogelijk volgen er daarna maatregele­n om de macht van de grote tech- bedrijven in te perken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands