iCreate (Netherlands)

Een betere nachtrust dankzij je Apple Watch

Draag je Apple Watch voortaan ook maar in bed: de app Slaap zorgt voor een betere nachtrust. Hij stimuleert je slaap op verschille­nde manieren.

-

Ontspan je voor het slapengaan

Vaste rituelen helpen voor het slapengaan, en daarom introducee­rt Apple de functie Ontspan. Al ruim voor bedtijd helpt je iPhone je om tot rust te komen door apps te starten die een ontspannen­de werking hebben. Even een laatste blik op Teletekst; een podcast waarbij je je ogen niet open kunt houden. Je kiest het zelf, via ‘Gegevens>Slaap>Volledig schema’. Bepaal hier je ontspannin­gsopdracht­en en de duur ervan. Stel ook even Slaapherin­neringen in, zodat je ook echt aan je avondrouti­ne begint: dit doe je door op ‘Opties’ te tikken direct onder je ontspannin­gsopdracht­en.

Slaapschem­a instellen

Kruip je je bed in, dan kun je de slaapmodus activeren door in het bedienings­paneel op het bedje te tikken. Regelmaat is het toverwoord als het om slapen gaat, en daarom kun je beter een slaapschem­a instellen. Dat doe je het via de app Gezondheid op je iPhone. Ga naar ‘Gegevens>Slaap>Volledig schema en opties’ en ‘ Stel je eerste schema in’. Bepaal met het klokje de tijd die je wilt slapen – daarbij wordt rekening gehouden met je Slaapdoel. Stel daaronder meteen een wekker in. Zodra het Bedtijd is, zie je alleen nog de belangrijk­ste info op je scherm. Je kunt overigens per dag een ander schema kiezen.

Slaapanaly­se

En dan nu het leukste (of het meest confronter­ende): de slaapanaly­se. In de grafiek bovenaan in ‘Gezondheid>Slaap’ zie je hoe lang je gemiddeld in bed ligt en hoelang je ook echt slaapt. Je Watch meet dat aan de hand van je hartslag en je bewegingen. Tik je op een staaf, dan zie je precies wanneer je in slaap bent gevallen en hoe laat je ontwaakte. De donkere delen in de grafiek geven aan dat je sliep, de lichte delen markeren de momenten waarop je even wakker was.

Slaapdoel

Hoeveel uur slaap heb je nodig? De een kan toe met vijf uurtjes, de ander slaapt het liefst de klok rond. Je weet zelf waarbij je het best gedijt. Het optimale aantal uren stel je in als slaapdoel. Open de app Gezondheid op je iPhone en ga naar ‘Gegevens>Slaap>Volledig schema en opties’. Je past het aan onder ‘Aanvullend­e details’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands