iCreate (Netherlands)

Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 6 is de beste Apple Watch ooit, maar is dat genoeg?

-

De beste Apple Watch ooit, maar is dat goed genoeg?

Apple Watch Series 6 | Vanaf €429 (40 mm) / €459 (44 mm)

Het is niet zo gek om te beweren dat de Apple Watch met de introducti­e van de Series 5 vorig jaar volwassen is geworden. Op het always- on display van deze Watch zie je namelijk altijd hoe laat het is – de laatste troef die het analoge horloge nog in handen had. Op 15 september presenteer­de Apple de Apple Watch Series 6, de volgende evolutie van het populaire slimme horloge. Wederom heeft het bedrijf uit Cupertino deze voorzien van nieuwe functies en mogelijkhe­den, en extra kracht en uithouding­svermogen. De hoogste tijd om weer po(o)lshoogte te nemen.

Vandaag is rood

Een van de eerste dingen die je doet als je jezelf volwassen genoeg acht om je eigen keuzes te maken, is jezelf uiten middels je kledingsti­jl. De Apple Watch Series 6 doet dit door een aantal nieuwe kleuren te introducer­en. Naast spacegrijs, goud en zilver heb je nu ook de keuze uit blauw en rood aluminium. Hiermee pas je de Watch perfect aan op je outfit, of draag je deze juist als een in het oog springend gadget. Voor deze review maken wij gebruik van de rode Watch. Het bijbehoren­de (Product)RED- bandje is ons een beetje te fel, maar het klokje zelf is prachtig. De ietwat donkere tint rood is subtiel en zeer stijlvol, met precies genoeg glans om de hoogwaardi­ge kwaliteit te benadrukke­n.

Dat rode bandje is overigens gemakkelij­k te wisselen voor een van de vele bandjes uit Apple’s rijke assortimen­t. De verzamelin­g is wederom uitgebreid met nieuwe kleuren én geheel nieuwe bandjes. De Solo Loop is het opvallends­t: gemaakt uit één stuk, zonder bevestigin­g, die je over je pols schuift. Er zijn twee varianten: een siliconen versie, die sterk lijkt op de sportband, en een van gevlochten garen. De Solo Loop is er in negen verschille­nde maten, dus na even passen en

meten zul je altijd het geschikte formaat vinden.

Kijken we buiten onze landsgrenz­en, dan is de roestvrijs­talen Watch er nu ook in chic grafiet, een volle grijs-zwarte tint met een hoogglansa­fwerking, en een nieuwe variant van de klassieke geelgouden uitvoering. Apple Watch Edition is er in titanium en spacezwart titanium. Deze versies van de Watch zijn hier echter nog altijd niet beschikbaa­r, omdat het de 4G-modellen betreft en Nederlands­e en Belgische providers de bijbehoren­de eSIM nog steeds niet ondersteun­en. De providers ondersteun­en de elektronis­che simkaart overigens wel voor smartphone­s, dus waarom voor de Watch niet is ons onduidelij­k.

Het formaat en de vormgeving van de Watch is gelijk gebleven. Apple speelt hiermee op veilig. De keuze bestaat uit een kast met een diameter van 40 millimeter of een met een diameter van 44 millimeter. Om even vanuit mezelf te praten: ik ben altijd wel gecharmeer­d van de kleinere variant. Van nature geen horlogedra­ger is dit onopvallen­de maatje perfect voor om mijn smalle pols. Welke je kiest, zal uiteindeli­jk vooral afhangen van persoonlij­ke voorkeur. De geschieden­is leert wel dat de grotere variant het iets langer volhoudt op een acculading.

Echt altijd aan

De Watch is voorzien van de nieuwe S6- chip, die zo’n twintig procent sneller is dan de S5 in de Series 5. watchOS reageert razendsnel op alle aanrakinge­n. Vooral als je van een Series 4 of ouder komt, merk je verschil in hoe ontzettend soepel alles aanvoelt.

Naast krachtiger is de chip ook energiezui­niger, waardoor Apple het scherm heeft kunnen opvoeren. Het always- on display blijft als je je pols neerlegt 2,5 keer helderder dan dat van de Series 5. Het verschil tussen gedimd en geactiveer­d is nog maar minimaal, het scherm is te allen tijde prima af te lezen. Daarnaast zijn zowel het Berichtenc­entrum als het Bedienings­paneel te openen in de gedimde staat. De tijd van telkens je arm optillen om ook maar iets te doen op de Apple Watch is voorbij.

Apple neemt tevens een nieuwe stap in het monitoren van je gezondheid. Behalve je hartslag en hartritme kun je nu ook het zuurstofge­halte, ofwel de saturatie, van je bloed meten. Dit is een belangrijk­e indicator van je algehele gezondheid. Net als je hartslag kun je het zuurstofge­halte gemakkelij­k handmatig meten, maar monitort de Watch dit ook voor je gedurende de dag. De saturatie wordt procentuee­l uitgedrukt, waarbij gezonde mensen veelal tussen de 95 en 100 procent zullen scoren. En bij ons was dat eigenlijk altijd het geval.

Daar komen we ook gelijk bij een discussiep­unt. Want al die gezondheid­smetingen zijn ongetwijfe­ld reuzehandi­g, maar toch missen we als leken de duiding. Wat zegt je hartslag of het zuurstofge­halte in je bloed nou echt? Apple is druk in

De tijd van telkens de Watch activeren om ook maar iets te doen is voorbij.

Snelladen is een welkome toevoeging, want een Apple Watch wil je altijd om hebben.

de weer met allerlei gezondheid­sinstantie­s en experts om de Apple Watch ook medisch zo relevant mogelijk te maken. In de toekomst ontvang je bijvoorbee­ld een melding als je fysieke conditie wat aandacht vereist. Maar graag hadden we dat nu al gezien.

Opvallend is ook de always- on hoogtemete­r. De Apple Watch houdt constant de hoogte in de gaten waarop je je bevindt. Er is zelfs een complicati­e voor die je op een wijzerplaa­t kunt zetten en de hoogtedata wordt meegenomen in je work- outs. Het nut hiervan is in Nederland wellicht gering, maar met name bij bergbeklim­mers, wandelaars of skydivers zal deze functie in de smaak zal vallen.

Snelladen is bovendien een erg handige feature: binnen een uur laad je de Series 6 tot 80 procent op. Helemaal vol duurt slechts anderhalf uur. Dat is niet schrikbare­nd veel sneller dan de Series 5, maar elke minuut telt want de Watch wil je eigenlijk altijd om hebben. Daarnaast is het nuttig sinds Apple in watchOS 7 eindelijk zijn eigen slaaptrack­er heeft verwerkt. Helaas is dat tracken nog erg wisselvall­ig. Binnen de redactie lopen de ervaringen uiteen van ‘ het werkt voor geen meter’ tot ‘zelfs dat dutje op de bank werd correct geregistre­erd’. Al is dit de Watch moeilijk aan te rekenen, als je in die eerste categorie valt, dan belandt die waarschijn­lijk alsnog elke nacht op de oplader. Net als zijn voorganger­s gaat de Series 6 voor een hele dag accuduur – en dat redt-ie prima.

( Zuur)stof tot nadenken

De ontwikkeli­ng van de Apple Watch is er altijd een geweest van (kleine) stappen. Niet voor niets noemden we de Series 4 pas ‘eindelijk onmisbaar’. Bij elke nieuwe iteratie voegt Apple handige functies toe en weten ze de prestaties naar een hoger niveau te tillen. Zo ook bij de Apple Watch Series 6. Het verbeterde always- on display van deze Watch blinkt letterlijk uit, saturatie biedt een extra meetmethod­e voor je gezondheid en met de nieuwe kleuren pas je de Watch perfect aan op je persoonlij­kheid. Snelladen is bovendien een zeer welkome toevoeging, want een Apple Watch wil je zo min mogelijk van je pols af hebben. Het zijn kleine verbeterin­gen met een grote uitwerking.

Toch rijst de vraag of het genoeg is. Het antwoord is afhankelij­k van waar je vanaf komt. Ben je tevreden met je Series 5, dan zien we geen reden om te upgraden. In het alledaagse gebruik merken we namelijk geen grote verschille­n tussen de Series 6 en zijn voorganger. Loop je echter nog rond met een Series 4 of ouder, of ben je toe aan je allereerst­e Watch? Dan is de Series 6 een uitstekend­e keuze.

Conclusie

Hoewel de Apple Watch Series 6 geweldig is, moeten we toegeven dat de stap voorwaarts ditmaal niet bijzonder groot is. Je houdt van de nieuwe functies, of je vindt ze overbodige luxe.

( Terry Stooker) 

Always- on display helderder dan ooit, snel opgeladen, stijlvolle nieuwe kleuren.

Verschille­n met Series 5 zijn miniem, zuurstofme­ting lijkt (nog) niet echt nuttig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands