iCreate (Netherlands)

iPad (2020)

Apple’s goedkoopst­e iPad is vernieuwd – maar dat zie je er niet meteen aan af.

-

De beste iPad voor de meeste mensen?

iPad (8e generatie) | Vanaf € 389

Het is inmiddels ruim tien jaar terug dat de allereerst­e iPad uitkwam en inmiddels z n er iPads in allerlei soorten en maten. De iPad Pro is de meest geavanceer­de iPad met allerlei technische toeters en bellen. De iPad Air hee de populairst­e Pro-functies, maar dan zonder die écht technische snu es. De iPad mini is klein maar krachtig. En dan heb je dus nog steeds de gewone iPad, de achtste generatie inmiddels. Als je meerdere generaties iPads op je bureau hebt rondslinge­ren – iets wat je zomaar kan overkomen als iCreate- redacteur – moet je uitk ken dat je niet per ongeluk de verkeerde ter hand neemt om eens uitgebreid te reviewen.

Oud en vertrouwd

Deze achtste generatie van de iPad blinkt uit door onopvallen­dheid en l kt als twee druppels water op al z n voorganger­s. Een scherm met scherpe hoeken, een vr brede rand eromheen, een thuisknop … En dat terw l Apple met de iPad Pro en inmiddels ook de iPad Air een compleet andere weg is ingeslagen. Die twee modellen groeiden toe naar de nieuwste iPhones: een groot scherm met afgeronde hoeken, smalle rand en geen thuisknop. Daarmee vergeleken oogt de 8e generatie iPad een tikkeltje gedateerd. Mocht je deze iPad in handen kr gen, dan denk je misschien: en tóch is h anders dan m n oude iPad. Groter. En dat klopt in zekere zin: deze iPad hee een 10,2-inch scherm, waar 9,7 inch jarenlang de gangbare maat was. Maar de vorige generatie iPad had ook al dit formaat van 10,2 inch. Mocht je een oudere iPad gewend z n, dan is dit natuurl k een mooie vooruitgan­g.

Naast het enigszins gedateerde design z n er nog wat andere punten die niet meer helemaal anno 2020 voelen. Zo begint de hoeveelhei­d opslag met een karige 32 GB. De iPad hee een Lightning- connector, terw l de andere iPads

In dat opzicht doet h eigenl k niets onder voor de meest uitgebreid­e en veel duurdere iPad Pro.

uit dit jaar usb- c hebben. Daarb werkt h met de eerste generatie Apple Pencil: t dens het tekenen of schr ven merk je geen verschil met de Apple Pencil 2, maar de eerste Apple Pencil is wat lastiger op te bergen, te koppelen en op te laden. Als toetsenbor­d kun je het Smart Keyboard gebruiken. Dat is prima, maar inmiddels is er ook een veel mooier Magic Keyboard met trackpad dat geschikt is voor de duurdere iPads.

Maar eerl k is eerl k: als je ‘gewoon een iPad’ zoekt als gebruiksvo­orwerp voor misschien wel het hele gezin, dan kunnen de bovengenoe­mde details je gestolen worden. Wat nou gedateerd design? Klassiek en efficiënt bedoel je! 32 GB opslag? Ruim voldoende voor een beetje browsen, netflixen en mailen. Accessoire­s? Het ondersteun­de toetsenbor­d mag dan niet ‘ Magic’ z n, maar is alt d nog b zonder ‘ Smart’. Een Apple Pencil die wat lastiger op te bergen is – waar gáát dit over? Misschien ben je sowieso niet van plan om accessoire­s aan te schaffen.

Wat is er nieuw dan?

T d om te stoppen met op alle slakken zout te leggen. We bek ken het even van een andere kant. Deze nieuwe iPad is Apple’s meest betaalbare tablet en h doet alles wat je van een iPad verwacht. Het is gewoon een heel solide tablet, voor een heel solide pr s. H haalt het maximale uit iPadOS 14 – daarin doet h niets onder voor de meest uitgebreid­e iPad Pro. Het is eigenl k verwonderl k dat dit de goedkoopst­e instapper is; h is zo compleet! En bovendien nog behoorl k toekomstpr­oof ook. Dat hee alles te maken met de grootste vernieuwin­g van dit jaar: de processor.

Vorig jaar had de iPad een A10 Fusion- chip waarvan we weinig onder de indruk waren. Diezelfde chip zat ook al in de iPad van het jaar daarvoor en is a omstig van de iPhone 7 uit 2016. Nu is er een flinke sprong gemaakt naar de A12 Bionic- chip, bekend van de iPhone XS en XR uit 2018. Dat maakt een wereld van verschil. Beeldbewer­king, zware games en multitaski­ng: het verloopt allemaal stukken sneller en soepeler. Daarb bevat deze nieuwe iPad- chip de ‘ Neural Engine’, die geschikt is voor ‘machine learning’. Deze iPad kan zelfstandi­g leren en past zich helemaal aan op hoe j de tablet gebruikt (maak je geen zorgen om je privacy, alles gebeurt op de iPad zelf). De Neural Engine maakt ook verbeterde fotobewerk­ing mogel k. En deze iPad is beter in staat om mensen te herkennen. Dat zorgt ervoor dat augmented reality nog realistisc­her en meeslepend­er wordt, omdat objecten om de mensen heen bewegen.

Conclusie

De nieuwe iPad is praktisch gel k aan de vorige, alleen hee h een veel snellere processor. Dat klinkt wellicht niet echt spectacula­ir, maar maakt toch wel echt verschil; zeker als je eerst een oude iPad had zul je onder de indruk z n. Dat-ie op sommige vlakken wat gedateerd is, daar zal het gros van de consumente­n niet van wakker liggen. Om het maar eens concreet te maken: dit is de iPad die ik m n ouders zou aanraden. M n studerende buurmeisje kr gt hetzelfde advies. Dit is voor de meeste mensen de beste iPad, voor de beste pr s. (Laura Grootaarts)



Veel iPad voor weinig geld, grote sprong qua processor.

Tikkeltje ouderwets qua design, opslag en accessoire­s.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands