iCreate (Netherlands)

macOS Big Sur is uit!

-

Het is de grootste update voor je Mac in járen. Van macOS 10.15 Catalina zijn we over op macOS 11.0 Big Sur. Maar wat hebben we er lang op moeten wachten! Doorgaans verschijnt de macOS-update in september. Vorig jaar was macOS Catalina al extreem laat, op 7 oktober. Maar macOS Big Sur stelde het geduld pas echt op de proef: sinds donderdag 12 november kun je je Mac updaten. Apple heeft zolang gewacht om Big Sur tegelijker­tijd met de nieuwe Macs met M1- chip te kunnen aankondige­n. Dit gebeurde tijdens Apple’s laatste event dit jaar, op 10 november.

Wat is er nieuw?

In iCreate 122 hebben we de opmerkelij­kste veranderin­gen van Big Sur uitgebreid beschreven, maar we frissen je geheugen graag nog even op. Het opvallends­t is dat macOS voor het eerst een ander design heeft. Heel veel knoppen, vensters en andere elementen werken nog als voorheen, maar zien er anders uit of zitten op een andere plek. Compleet nieuw is het Bedienings­paneel – je opent het via de twee schuifjes rechtsbove­n in de menubalk. Dit doet sterk denken aan het Bedienings­paneel op de iPhone en iPad. Iets soortgelij­ks geldt ook voor het Berichtenc­entrum – hiervoor klik je op het klokje. Nét het Berichtenc­entrum van je iPhone! Bovendien kun je er nieuw ontworpen widgets in kwijt; die zijn populair geworden door iOS 14.

Niet van een leien dakje

Big Sur stelde ons geduld dus op de proef, en toch konden sommige gebruikers beter niet meteen updaten. De uitrol van macOS Big Sur ging dit jaar helaas gepaard met heel wat hobbels en hinderniss­en. Online worden er diverse bugs en eigenaardi­gheden gemeld en het is te hopen dat Apple deze snel verhelpt met een nieuwe update. Heb je een wat oudere 13-inch MacBook Pro (eind 2013 of midden 2014)? Dan adviseren we je zelfs om de update nog niet te installere­n. Sommige van deze modellen gingen compleet op zwart tijdens het installere­n van Big Sur. Via ‘Appeltje>Over deze Mac’ check je welk type Mac je hebt. Mocht er een goede oplossing komen waardoor het wel veilig is om te updaten, dan lees je dat op www.icreatemag­azine.nl/ big- sur-veilig.

Het opvallends­t is dat macOS voor het eerst een ander design heeft. En wat ziet het er prachtig uit!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands