iCreate (Netherlands)

ICreate Q&A

Leer iedere Q& A weer een beetje meer. Dit zijn de handigste tips!

-

Q: Ik wil een iCloud-folder delen met iemand, maar de data in de folder moet continu gesynchron­iseerd worden (zoals b Dropbox). De persoon moet lees- en schr oegang hebben. Kan dat met iCloud?

A: Ja hoor, deze functie hee Apple een t dje terug geïmplemen­teerd. Ctrl-klik op een map in iCloud Drive en kies ‘ Deel>Voeg personen toe’. Vul hier de e- mailadress­en in van de personen die je wilt uitnodigen en regel de bevoegdhed­en via ‘ Delingsopt­ies’.

Q: Is het te verwachten dat Apple de M1 chip ook op korte term n gaat toepassen in b - voorbeeld een nieuwe 16-inch MacBook Pro?

A: Volgens betrouwbar­e geruchten hee Apple de 16-inch MacBook Pro met M1-chip gepland voor het tweede of derde kwartaal van 2021. Als het kopen van een nieuwe Mac geen haast hee zou ik hier absoluut op wachten. Die Mac is véél sneller en toekomstbe­stendiger. Misschien zelfs ook goedkoper.

Q: Na een crash van m n MacBook Pro heb ik hem met veel p n en moeite weer aan de praat gekregen. Sindsdien werkt de zoekfuncti­e niet meer. Hoe kr g ik de zoekfuncti­e weer terug?

A: Bedoel je de zoekfuncti­e Spotlight? Normaliter hoef je b problemen daarmee alleen de zoekindex opnieuw op te bouwen. Open hiervoor Terminal en voer de volgende opdracht in:

Daarna typ je je wachtwoord ( je ziet geen tekens). Vervolgens wordt de zoekindex van Spotlight opnieuw opgebouwd, dat kan even duren. Als het goed is, kun je daarna weer gewoon zoeken.

De volgende iCreate Q& A: vr dag 18 december, 08.00 tot 16.00 uur op www.icreatemag­azine.nl.

Daan: Met iOS 14 hebben niet alleen de iPhone en iPad veel nieuws gekregen. Ook de AirPods Pro hebben een toffe nieuwe functie gekregen: spatial audio. Ofwel: surround sound. En dat met twee oordopjes. Waarschijn­lijk is bij de update naar iOS 14 spatial audio automatisc­h ingeschake­ld, maar zo controleer je het. Doe je AirPods Pro in en open ‘ Instelling­en>Bluetooth’. Tik op de i achter je AirPods Pro en controleer of het schuifje achter ‘ Ruimtelijk­e audio’ op groen staat. Is dit het geval, druk dan op ‘ Kijk en hoor hoe het werkt’. Je hoort een deuntje, in ‘ouderwets’ stereogelu­id. Tik dan bovenin op ‘ Ruimtelijk­e audio’. Je hoort nu direct het verschil. Wissel nog maar eens op en neer tussen de modi. Onder de indruk? Druk onderin op ‘ Schakel in voor ondersteun­de video’s’.

Daan: In principe is er geen reden om ruimtelijk­e audio op de AirPods Pro ooit uit te schakelen, tenzij je het geen prettige functie vindt natuurlijk. In muziek of video’s waar geen ruimtelijk­e audio beschikbaa­r is, hoor je gewoon de stereo- weergave. Wil je het toch uitschakel­en? Dan hoef je niet elke keer naar de Instelling­en. Het kan namelijk ook via het Bedienings­paneel. Open het Bedienings­paneel. Op een iPhone met Face ID: veeg van rechtsbove­n op je scherm omlaag. iPhone met thuisknop? Veeg van onder aan het scherm omhoog. Houd je vinger op de volume-schuif. Onderin staat sinds iOS 14 een nieuwe knop, naast de ruisonderd­rukking: ruimtelijk­e audio. Druk erop om de functie aan of uit te zetten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands