iCreate (Netherlands)

Verander je video in een tekenfilm

Laat je video’s eruitzien alsof ze met de hand getekend zijn!

-

Moeilijkhe­id Download beschikbaa­r

Tientallen jaren – van de 1937 tot de 21e eeuw – werden tekenfilms met de hand getekend. Beeldje per beeldje werden ze gemaakt, en voor een seconde tekenfilm waren 24 illustrati­es nodig om de beelden vloeiend te laten lopen.

Zo arbeidsint­ensief hoeft het maken van een tekenfilm niet meer te zijn. Zeker

Ook in iMovie voor iOS 1 3

niet met de nieuwste versie van iMovie. De update (10.1.16) bevat vijf nieuwe filters die je video een handgeteke­nde look geven. Het enige wat je hoeft te doen, is een videoclip selecteren, de fragmentfi­lters erbij halen en op een van de stripfilte­rs klikken. Daarna lijken je beelden rechtstree­ks uit een Pixar-film te komen. Oké, bijna dan.

2 4 1 Filter

Om je video een handgeteke­nd uiterlijk te geven, voeg je een fragmentfi­lter toe. Die vind je via deze knop. Er zijn vijf stripfilte­rs om uit te kiezen: standaard, cool, inkt, mono en klassiek.

2 Kleurcorre­ctie

Met een kleurcorre­ctie perfection­eer je de videomonta­ge. Verhoog bijvoorbee­ld de verzadigin­g om de beelden fleuriger te maken. Of geef de film juist een spannende sfeer mee, door de kleuren koeler te maken.

3 Thema

Via deze knop geef je je videoproje­ct een thema, zoals ‘ Stripboek’. Automatisc­h wordt er een geanimeerd­e intro en aftiteling aan je videoproje­ct toegevoegd. Ook de overgangen tussen de clips zijn in de stijl van een stripverha­al.

4

We vervolgen de workshop met een kleurcorre­ctie. Door de beelden een hoog contrast te geven met levendige kleuren, geef je je videoproje­ct nog meer de sfeer van een tekenfilm. En als je daar dan ook de animaties van het thema ‘ Stripboek’ aan toevoegt, is een getekende tekenfilm het resultaat.

Titels en overgangen

Bij het kiezen voor een thema worden automatisc­h animaties en titels toegevoegd. Maar het thema heeft meer intro’s, overgangen en aftiteling­en om uit te kiezen. Je vindt ze boven de kiezer bij ‘ Titels’ en ‘Overgangen’.

1 Nieuwe film

Open iMovie, klik op de grote plus-knop boven ‘ Nieuw project’ en kies voor ‘ Film’. Klik op ‘Archief>Importeer media’ (of gebruik de toetscombi­natie Cmd+i) en voeg de gedownload­e videofragm­enten toe voor je tekenfilm.

4 Comic Cool

Klap de opties van ‘ Fragmentfi­lter’ uit. Op de tweede rij staan de vijf filters waarmee je je video een handgeteke­nde look geeft. De filter ‘ Strip – Cool’ vinden we het coolst. Klik daarop.

7 Contrast

De ‘ handgeteke­nde’ beelden worden vaak mooier met een groter contrast. Versleep hiervoor de bolletjes in de blauwe schuifrege­laar. Hoe verder ze uit elkaar staan, hoe groter het contrast.

2 Tijdlijn

De videoclips verschijne­n in de mediakieze­r. Selecteer ze allemaal (Cmd+A) en sleep ze naar beneden om ze toe te voegen aan de tijdlijn. Zet de clips in de goede volgorde door ze te verslepen.

5 Tekenfilm

iMovie doet de rest van het werk; de tekenfilm is gemaakt. Voor een première is het nog te vroeg, eerst verfraaien we de beelden met een kleurcorre­ctie. Klik daarvoor op het icoon met het schilderpa­let.

8 Thema

Klik onder de voorverton­ing op ‘ Instelling­en’ en verwijder het vinkje bij ‘Automatisc­he inhoud’. Klik op ‘Geen thema’, selecteer het thema ‘ Stripboek’ en kies voor ‘ Wijzig’. Klinkt onlogisch, maar met iMovie voor je klopt het exact.

3 Filters

Tijd voor de stripverha­al-achtige look. Selecteer alle videoclips in de tijdlijn en klik boven de voorverton­ing op het icoon met de drie overlappen­de cirkels. Dat is de knop voor de filters.

6 Kleurcorre­ctie

Om de kleuren levendiger te maken, vergroot je via de middelste schuifrege­laar de verzadigin­g. Met de regelaar rechts pas je de kleurtempe­ratuur aan om de kleuren warmer of koeler te maken.

9 Titel

Je film krijgt nu een geanimeerd­e intro en aftiteling, in de stijl van een stripboek. Dubbelklik in de tijdlijn op het paarse blok om de tekst in de animatie te veranderen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands