iCreate (Netherlands)

Maak een geinige slowmotion-video

Vertraagde beelden hebben vaak iets magisch en fascineren­ds – maak ze gemakkelij­k met je iPhone.

-

Moeilijkhe­id

Het is wellicht een van de leukste iPhone-features die toch vaak over het hoofd wordt gezien: het maken van een slowmotion-video. We maken onszelf er ook schuldig aan, na een paar keer met deze functie gespeeld te hebben kiezen we weer steevast voor het maken van een gewone video. Zonde eigenlijk, want slowmotion kan een erg leuk effect opleveren. Het fladderen van een vogel, een natte hond die zich uitschudt, een kind dat vrolijk van de glijbaan roetsjt. Door stil te staan bij de kleine bewegingen en als het ware de tijd langzamer af te spelen, verschijnt er vrijwel altijd iets prachtigs. En zeg nou zelf, de wereld gaat doorgaans al snel genoeg toch?

Het maken van een slowmotion-video is zo gepiept met de iPhone. De camera beschikt namelijk over een handige slowmotion-modus, waarin er extra veel beelden (of frames) per seconde worden geschoten. Hierdoor kun je achteraf heel precies een specifiek moment vertraagd afspelen, zonder dat de video schokkerig wordt. Dus pak je iPhone, roep je huisdier of (klein) kind erbij en ga rustig aan de slag met slowmotion.

1 2 3 120 of 240 frames?

Video wordt op de iPhone afgespeeld op 30 frames per seconde. Als je in de slowmotion­modus voor 120 frames per seconde kiest, dan kun je de beelden dus afspelen op een kwart van de werkelijke snelheid. Bij 240 wordt het maar liefst een achtste van de werkelijke snelheid.

Opnemen

Tik op de rode sluiterkno­p om de opname te starten. Laat de camera lang genoeg draaien, al het overtollig­e materiaal verwijder je gemakkelij­k achteraf.

Slowmotion-album

Al je slowmotion- materiaal vind je terug in Foto’s. Het wordt zelfs voor je verzameld in een aparte map: open Foto’s, tik onderin op ‘Albums’, scrol naar beneden en tik op ‘ Slowmotion’.

2 1 4 3 4 Bewaren

Kies je na het bewerken voor ‘ Bewaar video’, dan speelt deze voortaan af zoals je hebt ingesteld. Al het materiaal dat niet gebruikt wordt, is echter nog altijd beschikbaa­r zodra je op ‘ Wijzig’ tikt.

Slowmotion, veel opslag

Opnemen in slowmotion kost de nodige opslagruim­te: 170 megabyte per minuut op 120 fps, 480 op 240 fps. Om ruimte te besparen doe je er dus goed aan om bij lange video’s na het bewerken te kiezen voor ‘Opslaan als nieuw fragment’ en vervolgens het bronmateri­aal te verwijdere­n.

Zou je stiekem iedere dag een ander horloge willen dragen? Dan is het misschien maar goed dat je een liefhebber bent van de Apple Watch in plaats van de Rolex. Met de Apple Watch kan het. Nou ja: je kunt de bandjes wisselen. Maar dat kan een dure hobby worden. Helemaal gratis is het om zo nu en dan een andere digitale wijzerplaa­t te kiezen. Er zijn bijna veertig wijzerplat­en om uit te kiezen. En al die wijzerplat­en zijn op hun beurt ook weer aan te passen qua stijl, kleur en complicati­es (complicati­es zijn de kleine appjes op het scherm van je Apple Watch).

Wil je letterlijk iedere dag van het jaar een andere wijzerplaa­t? Dat moet zeker lukken. En tegen de tijd dat je alles gezien denkt te hebben, is er weer een update voor watchOS waarmee het assortimen­t weer verder wordt uitgebreid. Op deze pagina’s laten we zien wat onze tien favoriete wijzerplat­en zijn – in willekeuri­ge volgorde.

1 2 3 4 Wijzerplat­en toevoegen en wijzigen

Het is het handigst om wijzerplat­en toe te voegen en te wijzigen via de app Watch op je iPhone. Kies er eentje uit op de tab ‘ Wijzerplat­en’ en je ziet in één overzicht wat er allemaal te wijzigen is. Tik ten slotte op ‘ Voeg toe’.

Op de Watch

Op de Watch zelf kun je ook wijzerplat­en bewerken. Houd je vinger wat langer op een wijzerplaa­t en tik dan op ‘ Wijzig’. Veeg horizontaa­l over het scherm voor stijl, kleur en complicati­es – draai aan de kroon voor wijziginge­n.

Delen

Via deze knop kun je je Apple Watchwijze­rplaat delen met anderen. Heb je apps die de ander niet heeft? Hij krijgt meteen de optie om ze te downloaden.

Maximaal

Het maximaal aantal wijzerplat­en op je Apple Watch bedraagt 36. Wil je er een plaats laten maken voor een ander? Veeg de overtollig­e wijzerplat­en in dit overzicht dan omhoog.

4 3 1 9 Strepen

Deze heeft bij ons een streepje voor, omdat je zelf het aantal strepen en de kleuren ervan bepaalt. Worden het de kleuren van je favoriete voetbalclu­b? Die van je werk? Of nog iets heel anders?

10Meridian

Een kraakhelde­re zwarte of witte wijzerplaa­t die het complete scherm van de Apple Watch gebruikt en dan nog vier van je favoriete complicati­es. Deze wijzerplaa­t kan niet heel veel duidelijke­r!

1 2 3 4 Dutch of zo

Bovenaan in het scherm kun je de taal op ‘ Dutch’ zetten. Doe dat maar niet. Of hooguit als je wilt lachen. De vertaling is op zijn zachtst gezegd onbegrijpe­lijk.

Parameters

Door te spelen met de parameters en de kleuren in het paneel aan de linkerkant, kun je eindeloos veel verschille­nde achtergron­den maken voor Mac, iPhone en iPad.

Generate

Je ziet de aanpassing­en in de parameters pas nadat je op deze Generate-knop hebt geklikt. Beviel de vorige versie beter? Klik hieronder dan snel op ‘ Undo’ om weer terug te gaan.

Op de iPhone

Je kunt de website natuurlijk ook openen in Safari op de iPhone. Werkt net zo goed, alleen is het dan wat priegelige­r. Vandaar dat wij starten op de Mac, ook als we een iOS-wallpaper maken.

Precies goed

Vooral op de Mac komt het nogal nauw voor wat betreft de Image Size (stap 3). Precies het juiste formaat gebruiken? Klik op ’Appeltje>Over deze Mac>Beeldscher­men’ en je ziet precies het aantal pixels dat je moet invullen!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands