iCreate (Netherlands)

Upgrade je thuiskanto­or

Op dit moment werken er meer mensen thuis dan ooit tevoren. Velen zijn ook van plan om dit te blijven doen. Zorg voor een goed thuiskanto­or en fijne werkomstan­digheden.

-

Als je zit, dan dient je bekken ietsje hoger te zijn dan je knieën. De hoek die je knie maakt, is tussen de 90 en 100 graden. Hierbij willen we geen afknelling­en: zorg er daarom voor dat er tussen de voorkant van de zitting en je knieholte ongeveer een vuistdikte ruimte is.

Ga zo ver mogelijk achter in je stoel zitten, met je onderrug goed tegen de welving van de rugleuning. De bolling van de rugleuning moet goed aansluiten op de holling van je rug, net boven je broekriem. Heb je niet zo’n chique stoel? Je kunt eventueel een kussentje in je rug doen.

Zitten aan het einde van de werkdag je schouders, nek, armen en handen helemaal vast? Grote kans dat je beeldscher­m dan niet op de juiste hoogte staat. Je monitor moet op ooghoogte staan. Dat wil zeggen: als je recht vooruit kijkt, moet je naar de bovenrand van de monitor kijken. En zonder je hoofd te bewegen, zie je dan alles wat er op het scherm staat. Is je monitor niet verstelbaa­r en heb je geen verhoger? Dan kun je het scherm op een paar pakken printerpap­ier of een stapel oude tijdschrif­ten zetten. In het geval van een MacBook, heb je er dan natuurlijk wel een losse muis of trackpad en extern toetsenbor­d voor nodig. Zet het beeldscher­m recht voor je en op ten minste een armlengte afstand.

De keukentafe­l is niet de beste thuiswerkp­lek: werk bij voorkeur in een aparte ruimte. Dat hoeft echt niet een complete werkkamer te zijn. De logeerkame­r, de zolder of een stukje van de overloop voldoet ook. Zo wordt het ook gemakkelij­ker om te schakelen tussen je werk- en privé-modus en is het ook voor anderen duidelijk dat je geen afleiding kunt gebruiken.

Sfeervol is de verlichtin­g op kantoor meestal niet, maar zeker in de donkere dagen zul je merken dat het wel zo efficiënt is. Zorg thuis dus voor goede verlichtin­g. Liefst in combinatie met daglicht. Maar kijk uit: ga niet met je neus naar het raam toe zitten, want dan krijg je last van de lichtinval. Zit je met je rug naar het raam toe, dan zit je weer in je eigen schaduw. Het best kun je het bureau haaks op het raam zetten.

Zet je voeten plat op de grond. Heb je bungelende benen en kun je niets veranderen aan de hoogte van je stoel, zet je voeten dan op een voetenbank­je of kussentje.

Het beste kun je werken met een los toetsenbor­d en een losse muis (of trackpad). Zorg ervoor dat het toetsenbor­d recht voor je staat, op zo’n 15 centimeter van de rand van je bureau. Laat tijdens het muizen je ellebogen dicht bij je lichaam blijven. Typen en muizen gebeurt bij voorkeur binnen de breedte van je schouders, zorg dus voor een compact toetsenbor­d. Laat je onderarmen bij voorkeur rusten op de armsteunen van je stoel, met de ellebogen in een hoek van 90 graden. Leg je polsen niet op de rand van het bureau, dan knel je van alles af. Doe zo veel mogelijk met sneltoetse­n, check hiervoor www.icreatemag­azine.nl/ sneltoetse­n.

Schuif je bureaustoe­l tegen het werkblad aan. De bovenkant van het bureaublad moet even hoog zijn als de leuningen van je stoel: op elleboogho­ogte. Zo blijven je polsen recht bij het typen en het muizen. Je schouders moeten hierbij ontspannen zijn. Het is ook belangrijk dat je een ruim bureaublad hebt, zodat je niet in elkaar gedoken gaat zitten: 120 centimeter breed en 80 centimeter diep is meestal voldoende.

Het is letterlijk het middelpunt van je profession­ele (thuis)werkplek: een goede monitor. Met zomaar een monitor ben je er nog niet, want ook die moet aan allerlei eisen voldoen om ergonomisc­h genoemd te kunnen worden. Het is belangrijk dat de monitor in hoogte verstelbaa­r is. Noem het vloeken in de kerk, maar een iMac is ergonomisc­h niet echt verantwoor­d. Over een MacBook hebben we het niet eens. Een flatscreen is een must, zodat je zo veel mogelijk werkruimte overhoudt op je bureau. Je kunt het best kiezen voor een monitor met een mat display. Een glanzend scherm is niet fijn voor je ogen. Bovendien zoek je daarbij krampachti­g naar een houding om de schitterin­gen te vermijden. Hetzelfde geldt voor de rand: glanzend mag er dan wel premium uitzien, doe het toch maar liever niet.

Apple heeft zelf maar één externe monitor in het assortimen­t, de Pro Display XDR, maar die is zeer prijzig. Een uitstekend en ergonomisc­h alternatie­f zijn de monitoren van Eizo. Sinds dit najaar liggen de Eizo FlexScan EV2495 (24 inch) en EV2795 (27 inch) in de winkel. Die hebben een ontspiegel­d displayopp­ervlak dat minder reflecteer­t. Het scherm flikkert nauwelijks en vervelend blauw licht wordt met diverse trucjes maximaal gereduceer­d: heel fijn voor je ogen. De voet is superflexi­bel en kun je precies in de juiste stand plaatsen. Dat is dan weer fijn voor je rug, nek en schouders. Ook leuk: dankzij de usb- c-aansluitin­g van de monitor sluit je hem zonder adapter aan op je MacBook (Air/Pro). Ben je het daarnaast gewend om met meerdere monitoren te werken? Door de zogeheten Daisychain-functie kun je meerdere schermen aan elkaar koppelen zonder dat je extra aansluitin­gen op je MacBook verliest.

Schone en frisse lucht is belangrijk voor een goede gezondheid. Maar thuis kan er van alles schorten aan de luchtkwali­teit. De luchtvocht­igheid kan te laag zijn waardoor je een droge huid krijgt, of juist te hoog waardoor schimmels gaan groeien. Ventileer je niet genoeg, dan blijft er vochtige en vervuilde lucht binnen hangen: je huis ruikt muf en zelf word je duf. Ook de temperatuu­r kan van invloed zijn: de meeste mensen gedijeng gedijen het best bij een graadje of 21. Met een luchtkwali­teitsmeter houd je de vinger aan de pols, en kun je maatregele­n nemen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands