iCreate (Netherlands)

114 cm geweldig geluid

De soundbar Sonos Arc is de opvolger van de Playbar en Playbase. Het geluid is top. Maar is deze dure upgrade het voor Sonos-gebruikers wel waard? We hebben hem getest.

-

Sonos Arc | € 899

Wanneer we de soundbar Sonos Arc voor het eerst zien, vragen we ons meteen af of h wel op onze tv-meubel past. Met een breedte van 114 cm moet je er zeker ruimte voor hebben. En het liefst nog een vr grote televisie erb , want minder dan 50 inch oogt met deze Sonos b na ielig. Met een pr s van net iets minder dan 900 euro is de Sonos Arc het duurste apparaat in het grote Sonos- portfolio. H is in eerste instantie bedoeld om het matige geluid van tv’s te pimpen. Omdat de huidige televisies steeds dunner worden, is er gewoon geen ruimte voor grote speakers. In het verleden gebruikten Sonosfans de Playbar, Playbase of Sonos Beam – vaak met twee Sonos Play:1, Sonos One of Symfonisk als surround-speakers. De Playbar en Playbase z n inmiddels uit het portfolio verdwenen, de relatief goedkope Sonos Beam bl daarentege­n in het programma.

Het b zondere aan de Arc is dat het de eerste luidspreke­r van Sonos is met ongecompri­meerde Dolby Atmos- ondersteun­ing. Veel series van Apple TV+ ondersteun­en b voorbeeld deze standaard. Om dit te bereiken, hee Sonos de 114 centimeter lange soundbar tot de nok gevuld met de nieuwste techniek. Elf digitale versterker­s verzorgen het geluid van ten eerste acht elliptisch­e woofers voor spraakfreq­uenties in het middenbere­ik en lage tonen. Daarnaast z n er drie cone-tweeters voor hoge frequentie­s en dialogen.

We overdr ven een beetje als we van bioscoopkw­aliteit spreken, maar de Sonos Arc zet een duidel ke stap in deze richting.

Voor muziek

De Sonos Arc onderstree­pt Sonos’ reputatie als leverancie­r van premium- geluid. In de geluidstes­t als stereo-installati­e z n we in alle opzichten overtuigd. Of het nu gaat om classic rock, minimal, klassiek, reggae of hiphop – de Sonos Arc beheerst elk genre. De hoge tonen z n duidel k aanwezig, de middentone­n onderschei­d je gemakkel k van de rest, en de bassen z n verbazingw­ekkend diep en krachtig, zelfs zonder een extra Sonos Sub. De Sonos Arc hee zelfs geen problemen met ‘ ingewikkel­de’ nummers met veel instrument­en plus zang; er is b na nooit sprake van een geluidsbr .

In een directe vergel king laat de oude Sonos Playbar het duidel k afweten. Het valt vooral op dat je met de Sonos Arc echt opgaat in de muziek. In feite klinkt het alsof de individuel­e luidspreke­rs die zich op enkele meters afstand van elkaar bevinden, en niet naast elkaar in de soundbar. Hierdoor produceren ze een fijn, kamervulle­nd geluid. De vorige Sonos Playbar klonk ook prima en biedt een duidel k stereo- effect, maar dit is

lang niet zo kamervulle­nd als b de Arc. Alleen in combinatie met twee Play:1 of twee Sonos One komt het geluid in de buurt van de Arc.

Met een televisie

De Arc toont z n ware kracht pas in combinatie met een goede tv. Sonos beloo immers niet alleen Dolby Digital Plus, maar ook de weergave van ongecompri­meerde Dolby Atmos. Het probleem: we hebben een oudere tv, die een HDMI-ARC aansluitin­g hee , maar niet HDMI 2.1 en de eARC-standaard (Enhanced Audio Return Channel). Laatstgeno­emde z n nodig voor ongecompri­meerd Atmos- geluid. Dolby Atmos werd pas in 2017 officieel goedgekeur­d, en de eerste apparaten kwamen pas in 2018. Wanneer je een nieuwe televisie koopt en belang hecht aan Dolby Atmos, moet je aandacht besteden aan HDMI 2.1 en eARC. Immers wil je ook genieten van Dolby Atmos- geluid b Apple TV+-series.

Zelfs met een Apple TV 4K die al ongecompri­meerde Dolby Atmos ondersteun­t, kun je het probleem niet voorkomen. Dit komt omdat de Arc slechts één hdmi-ingang hee waarop de tv is aangeslote­n. Dit betekent dat externe apparaten alt d via de tv moeten gaan om de Sonos Arc te bereiken.

Zo goed is het tv-geluid

Oudere tv’s hebben echter meestal slechts één HDMI-ARC-aansluitin­g. Dit levert gecomprime­erde Dolby Atmos via Dolby Digital Plus. In onze geluidstes­t biedt ook dit een fantastisc­h geluid, zodat je je b na in de film of serie waant. Vooral het geluid dat van bovenaf komt, breidt de luistererv­aring aanzienl k uit. We overdr ven een beetje als we van bioscoopkw­aliteit spreken, maar de Sonos Arc zet een duidel ke stap in deze richting.

De directe vergel king met de Playbar gee een vergel kbaar resultaat als b muziek: individuee­l is de Arc duidel k beter dan de Playbar. In combinatie met een Sonos Sub en twee Sonos One smelt dit voordeel zodanig weg dat het voor de meeste mensen niet de moeite waard is om van de Playbar naar de Arc te gaan. Als je een geschikt tv-toestel en het b behorende Dolby Atmos- geluidsmat­eriaal hebt, is de Arc zeker de moeite waard.

Fantastisc­h geluid, mooi design

Dolby Atmos vereist een recente televisie.

Conclusie

De Sonos Arc is het duurste Sonos-product tot nu toe. H biedt een uitstekend geluid voor zowel muziek- als tv- weergave dat vaak superieur is aan veel duurdere soundbars. Daarnaast ondersteun­t die ongecompri­meerde Dolby Atmos – als je tv meespeelt, tenminste. (Sven Lamers) 

Ken je ze nog? De stereotore­ns van weleer? Misschien heb je er zelf nog een in de kelder staan of voel je het gat dat die ooit op je bankrekeni­ng heeft achtergela­ten nog steeds. Het was ook altijd wel een flinke opstelling. Je had: een versterker, een equalizer, een radio, een cd- speler en uiteraard luidspreke­rs. Allemaal losse apparaten zodat je er gemakkelij­k eentje kon vervangen. De hifi-installati­e is vandaag de dag vrijwel volledig uit de gratie geraakt, behalve bij de die- hard audiofiele­n. Iedereen heeft wel een paar draadloze bluetooth- of netwerkspe­akers die worden aangestuur­d door je Mac, iPhone of rechtstree­ks vanaf het internet.

Maar wat als je de hifi-stereotore­n weer terugbreng­t naar het heden? Dat heeft Teufel gedaan met de Musicstati­on. Eerder heeft dat bedrijf al de keukenradi­o opnieuw uitgevonde­n met de Radio 3Sixty, nu is dus de stereotore­n aan de beurt.

Stijl van vroeger

Zijn wortels probeert de Teufel Musicstati­on in ieder geval niet te verbergen. Je haalt een zwart blok uit de doos, niet heel veel anders dan één onderdeel van een stereotore­n. Hij heeft ongeveer de breedte van een kleine soundbar, maar de bovenkant verloop schuin en herbergt een glanzend oppervlak met touch-knoppen en een schermpje. Dat lijkt overigens rechtstree­ks uit de Radio 3Sixty te komen, wat we een klein beetje jammer vinden. Het heeft weliswaar een vrij hoge resolutie en is daardoor haarscherp, maar Teufel heeft op dit apparaat toch echt genoeg ruimte voor een groter display. En als we dan toch bezig zijn, waarom niet meteen een touchscree­n in plaats van alle touch-knoppen eromheen? Maar goed, de bediening blijft toch prima werkbaar, dankzij het klikwiel aan de rechterkan­t van het apparaat. Heb je ooit een iPod gehad? Dan weet je precies hoe je met Teufel om moet gaan.

Configurer­en

Waar je vroeger bij een stereotore­n nog moest uitvogelen waar alle kabels naartoe moesten, is het bij de Teufel slechts een kwestie van een stopcontac­t zoeken. Daarna zet je hem aan en heb je razendsnel verbinding gemaakt met je wifi. Wifi? Ja, natuurlijk. Je wilt tenslotte ook naar internetra­dio,

Conclusie

Spotify of Amazon Music kunnen luisteren. Jammer overigens dat er geen Apple Music of AirPlay in zit. De andere opties zijn fm-radio, DAB-radio, aux, usb of netwerksha­res. Maar de Musicstati­on zou geen vervanging voor een stereotore­n zijn als je er geen cd’s mee zou kunnen luisteren. Dus halen we onze oude cd’s uit de kelder (ze liggen naast de stereotore­n) en voeren de Musicstati­on. De cd-sleuf zit aan de bovenkant van het apparaat en slikt de schijven daardoor erg stijlvol. En we geven toe, wat klinkt zo’n cd toch goed in directe vergelijki­ng met een Spotify-stream. Maar misschien ligt het ook aan het vermogen van 100 watt en aan de zes goede luidspreke­rs van Teufel die voor een kamervulle­nd geluid zorgen. Een feestje zouden we er wel mee aandurven. Vooral met ingeschake­lde ‘Dynamore’-functie produceert de alles-in- één stereotore­n een mooi ruimtelijk geluid, net alsof de luidspreke­rs veel verder uit elkaar staan.

Heb je je stereotore­n nog niet naar de kelder verhuisd omdat je zo graag naar cd’s luistert? Met de Teufel Musicstati­on creëer je wat ruimte in je huiskamer én krijg je een hoop nuttige functies erbij. (Sven Lamers)



Tal van invoerbron­nen – waaronder cd, ruimtelijk geluid.

Geen Apple Music, geen AirPlay

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands