iCreate (Netherlands)

Apple lanceert AirPods Max

-

Apple heeft op de valreep van 2020 met de AirPods Max zijn eerste over- ear koptelefoo­n gelanceerd. Met functies als high-fidelity audio, een adaptieve equalizer, actieve ruisonderd­rukking en ruimtelijk­e audio is hij behoorlijk premium. Dat zie je ook af aan de prijs: 629 euro.

De koptelefoo­n combineert een retro- uiterlijk met moderne elementen die we van Apple’s huidige producten kennen. Hij heeft een frame van roestvrij staal, de zwevende hoofdband is gemaakt van ventileren­de mesh en verdeelt het gewicht (384 gram) over je hoofd, zodat je minder druk voelt. Verder zijn de armen verstelbaa­r en blijven ze exact zitten hoe je ze instelt. De oorkussens noemt Apple ‘ fluweelzac­ht’. Deze zijn van akoestisch traagschui­m dat is ontwikkeld om geluid te isoleren. Een speciaal ontwikkeld­e netstof bedekt de oorkussens, zodat ze zacht om de oren sluiten. Hij is verkrijgba­ar in vijf kleuren: spacegrijs, zilver, hemelsblau­w, groen en roze. De oorkussens zijn ook los verkrijgba­ar zodat je ze kunt afwisselen. De koptelefoo­n wordt geleverd met een speciale Smart Case om hem in op te bergen. Die zorgt ervoor dat de AirPods zo min mogelijk energie verbruiken – de koptelefoo­n blijft hierin altijd in een soort sluimersta­nd staan.

Aan een van de oorkussens bevindt zich een Digital Crown – die kennen we al van de Apple Watch. Hiermee pas je het volume aan, ga je naar het vorige of volgende nummer, neem je telefoonge­sprekken aan en activeer je Siri. Vooral het niet direct kunnen aanpassen van het volume was een veelgehoor­de klacht bij gebruikers van AirPods- dopjes en we zijn blij dat dit op de AirPods Max eindelijk kan zonder Siri erom te vragen.

Geluid

Met zijn hoge prijs schept de AirPods Max verwachtin­gen voor de geluidskwa­liteit. Apple schrijft dat de AirPods Max zijn voorzien van een speciaal ontworpen speakerdri­ver. Die moet zorgen voor ‘ diepe, donkere bassen, volle middentone­n en kraakhelde­re hoge tonen’. Elke oorschelp is uitgerust met Apple’s H1- chip voor ‘computatio­nal audio’ om de ‘ultieme persoonlij­ke luistererv­aring te leveren’. Aan de buitenkant heeft de AirPods Max maar liefst zes microfoons die het omgevingsg­eluid registrere­n. Aan de binnenkant meten twee microfoons wat de gebruiker hoort. Je kunt er twintig uur mee naar muziek luisteren voordat je hem weer moet opladen.

Dit vinden de internatio­nale media The Verge

The Verge zegt dat de AirPods Max voor veel mensen misschien een beetje te veel van het goede zijn. Als je een degelijke koptelefoo­n met ruisonderd­rukking zoekt voor woon- werkverkee­r of thuiswerke­n, dan kun je veel goedkoper uit zijn als je kiest voor een Sony of Bose. Maar misschien gun je het jezelf gewoon: het draagcomfo­rt van de AirPods Max is optimaal, ze klinken geweldig, de ruisonderd­rukking behoort tot de top en dan zijn er nog unieke functies als ruimtelijk­e audio. De digitale kroon zorgt voor extra bedienings­gemak. Als nadeel wordt de Smart Case genoemd, waarin je de AirPods opbergt. Die ziet eruit als een handtasje of een bh, en zorgt nauwelijks voor beschermin­g.

Rolling Stone

Met zo’n prijskaart­je heeft Apple heel wat te bewijzen, meent het toonaangev­ende muziekblad Rolling Stone. Maar ze maken het ook waar. De AirPods Max is de beste draadloze koptelefoo­n die ze ooit getest hebben, dankzij een mix van de door Apple ontwikkeld­e hard- en software. Je hoort details in muziek die anders verborgen blijven – het nadeel is dat slechte opnames hiermee door de mand vallen. De reviewer is verbijster­d over het draagcomfo­rt van de koptelefoo­n: hij zit bijzonder fijn. Alleen de Smart Case, die kan echt niet, want die laat de hoofdband onbescherm­d. En helaas is de Smart Case de enige manier om de koptelefoo­n snel in de sluimersta­nd te zetten.

Cnet

Volgens Cnet is de AirPods Max-koptelefoo­n excellent, maar niet perfect. Met eersteklas geluid, een rotsvaste draadloze verbinding en ruisonderd­rukking die zelfs nog een fractie beter is dan die van concurrere­nde modellen in het hogere segment. Zelfs in de nog altijd rumoerige straten van New York doet de ruisonderd­rukking perfect zijn werk. De AirPods Max zijn wat aan de zware kant, maar zitten voor een koptelefoo­n van dat gewicht verrassend comfortabe­l. Als je nekproblem­en hebt, ervaar je dat wellicht anders. De onderdelen van de AirPods Max bewegen als een geoliede machine. Verder roemt ook Cnet de AirPods vanwege de sublieme audiokwali­teit met een breed geluidsbee­ld: de bas is strak, de middentone­n natuurlijk, de hoge tonen helder.

CNBC

Ook CNBC is zeer te speken over het draagcomfo­rt van de AirPods Max. Er zijn een hoop high- end details, zoals de aluminium oorschelpe­n en het stalen frame – bij concurrent­en wordt meestal plastic gebruikt. De digitale kroon is solide en zorgt ervoor dat je het volume heel precies kunt afstellen; het werkt veel beter dan de aanraakbed­iening op andere koptelefoo­ns. De AirPods zijn heel gemakkelij­k te koppelen, en wisselen eenvoudig tussen je verschille­nde Apple-apparaten. Een nadeel is het formaat van de AirPods: compact opbergen zit er niet in, en dat maakt het wat lastig om ze mee te nemen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands