iCreate (Netherlands)

Geruchten rondom Apple Car laaien weer op

-

Het was een tijdje stil rondom de Apple Car. Stilte voor de storm? Het zou heel goed kunnen, want de laatste weken laaien de geruchten rondom Apple’s zelfrijden­de auto weer op. Blijkbaar begint de Apple Car wel degelijk concrete vormen aan te nemen. Volgens Reuters begint de productie van de auto in 2024.

Het grootste nieuws? De Apple Car zou een opmerkelij­ke accu krijgen, met ‘monocel’- ontwerp, waarbij de cellen van de batterij afzonderli­jk worden geladen. Er zit ook minder materiaal om de cellen heen. Dat betekent: meer actief materiaal in een kleinere verpakking en dus een hogere capaciteit. Oftewel, een hoge actieradiu­s. Een van de ingewijden beschrijft de technologi­e als ‘next level’ en net zo revolution­air als destijds de eerste iPhone.

Het produceren van een auto is natuurlijk heel wat anders dan een iPhone of Mac. Apple moet een compleet nieuwe productiek­eten op poten zetten. Hiervoor wordt samengewer­kt met externe fabrieken voor het bouwen van de voertuigen. Ook worden er partners ingezet voor het produceren van diverse auto- onderdelen. De Apple Car krijgt waarschijn­lijk meerdere scanners voor het inschatten van afstanden. Mogelijk wordt er daarbij voortgebor­duurd op de LiDAR-technologi­e zoals die nu al wordt toegepast in de iPad Pro en de iPhone 12 Pro (Max).

Project Titan

Dat honderden Apple-medewerker­s al jaren bezig zijn met ‘ Project Titan’ is een publiek geheim. Wat ze precies aan het doen zijn, blijft onduidelij­k. Het ene jaar wordt geroepen dat ze een fysieke auto bouwen, het andere jaar dat het om software gaat die autofabrik­anten kunnen toepassen. Misschien weten we het dus in 2024 – en dat is exact tien jaar na de allereerst­e geruchten over de Apple Car.

www.icreatemag­azine.nl

Flash toen enorm met veiligheid­sproblemen, het verbruikte heel veel energie en bovendien was het niet geschikt voor bediening via touchscree­ns. Deze problemen werden ook in latere jaren niet verholpen.

Wellicht het belangrijk­st was echter dat er destijds al de techniek HTML5 bestond, waarmee je alles wat Flash kon ook zonder plug-in en in elke browser kon maken – zonder de beveiligin­gslekken en met een laag stroomverb­ruik. Uiteindeli­jk duurde het nog tot 2017 voordat Adobe de ontwikkeli­ng van Flash stopzette en het definitiev­e einde voor 2021 had aangekondi­gd. Nu maakt Adobe overigens ook apps voor animaties met HTML5.

Verwijdere­n maar

Terwijl je Flash in principe nog kunt blijven gebruiken, zouden we dit ten zeerste afraden. Omdat er nu helemaal geen (beveiligin­gs-)updates meer uitkomen, is Adobe Flash een potentieel veiligheid­slek voor je Mac. Je bent beter af zonder, en slechts een paar sites hebben Flash nog nodig.

Het debuut van de M1- chip, Apple’s eerste processor voor de Mac, is een groot succes. De M1 maakt de nieuwste MacBook Air, Mac mini en 13-inch MacBook Pro ongeloofli­jk snel. En dan gaat het nog maar om een instap- chip. Nog interessan­ter wordt het dit jaar en in 2022, als ook de iMac en Mac Pro van een Apple- chip worden voorzien. We mogen een chip met maar liefst 32 cores verwachten. De huidige M1 heeft ‘maar’ 8 cores. Dat belooft dus wat.

iMac met Apple-chip

De doorgaans goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg meldt dat Apple al meerdere prototypes van nieuwe processors heeft, allemaal gebaseerd op het design van de M1. De namen zijn nog niet bekend, maar Gurman denkt dat de nieuwe chips in het voorjaar en najaar van 2021 worden gelanceerd. Waarschijn­lijk vieren ze hun introducti­e in een nieuwe iMac en een krachtiger­e (16-inch?) MacBook Pro. Dit is overigens in lijn met eerdere voorspelli­ngen van Apple-analist Ming- Chi Kuo. Die had het over een nieuwe iMac in het voorjaar en een MacBook Pro in het najaar. Voor deze Macs is Apple aan het experiment­eren met een M- chip met 16 high-performanc­e cores en 4 energiezui­nige high- efficiency cores: 20 cores in totaal dus. Eventueel komen er ook versies met 8 of 12 high-performanc­e cores.

32 cores in de Mac Pro

In 2022 zijn dan ook de iMac Pro en de Mac Pro aan de beurt. Voor deze krachtigst­e Macs wil Apple een eigen processor met 32 highperfor­mance cores maken. Ook is er sprake van betere grafische units met 64 of 128 kernen. De huidige gpu van de M1 heeft 8 cores en levert al prestaties die beter zijn dan van elke andere geïntegree­rde grafische kaart. Als de prestaties dan verhouding­sgewijs groeien in vergelijki­ng met de huidige M1- chip uit de MacBook Air, Pro en Mac mini (met 4 high-performanc­e cores), dan krijgen we een beest van een computer te zien. En het zou tegelijker­tijd het einde van de tweejarige overgangsf­ase van Intel naar Apple’s eigen processors vormen.

Als je een nieuwe iPhone hebt, dan wil je natuurlijk het gevoel hebben dat je accu het nu veel langer volhoudt dan die van je vorige telefoon. Heb je onlangs een iPhone 12 aangeschaf­t? Dan kan dat tegenvalle­n. De batterij loopt in sommige gevallen bijzonder snel leeg. Het gaat dan met name om de iPhone 12 mini en de 6,1-inch iPhone 12 Pro, zo blijkt uit klachten op onder meer Twitter, de Apple Support Communitie­s en Reddit. En dat is niet omdat mensen druk zijn met het uitprobere­n van de nieuwe functies, of omdat op de achtergron­d nog allerlei gegevens op de juiste plek gezet worden.

De iPhone 12 -modellen hebben (op de iPhone 12 Pro Max na) een lagere batterijca­paciteit dan de iPhone 11-familie van vorig jaar, maar de verschille­n zouden niet zó dramatisch moeten zijn. Op dit moment is ook nog volstrekt onduidelij­k of het probleem wordt veroorzaak­t door de hardware of door de software. Apple heeft nog geen verklaring gegeven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands