iCreate (Netherlands)

Verwijder ruis uit je foto’s

Digitale ruis en lelijke gekleurde randjes zichtbaar op je kiekjes? Zo poets je deze storende artefacten weg!

-

Moeilijkhe­id

Je maakt je foto wat helderder, maar hij wordt er niet bepaald mooier van. Plots merk je lelijke artefacten op in je foto. Er verschijne­n storende gekleurde stippeltje­s, een soort pixeltjes. En dan zijn er ook nog kleine, grijze korreltjes die je aan oude, analoge foto’s doen denken. We laten je zien hoe je hier met de app Foto’s korte metten mee maakt: we halen de ruis weg, zonder dat het al te veel ten koste gaat van texturen en details. Zie je op je foto bovendien lelijke gekleurde randjes, met name op plekken met veel contrast? Halen we ook meteen even weg. Er is hiervoor geen specifiek gereedscha­p, maar met wat trucjes kom je er ook. Op onze website kun je een voorbeeldf­oto downloaden, maar je kunt dit natuurlijk ook toepassen op je eigen foto’s.

1 Afbeelding importeren

Download de afbeelding ruis.dng van onze website en importeer hem in Foto’s via ‘Archief>Importeer’. De foto verschijnt onder ‘Geïmportee­rd’ in de balk links. Open hem met een dubbelklik en klik op ‘ Bewerk’.

4 Verminder ruis

Klap het menu ‘ Ruisonderd­rukking’ uit. Hier sleep je ‘ Kleurruis’ naar 1 om ‘regenboogv­lekjes’ te verwijdere­n. Sleep ‘ Luminantie­ruis’ naar 0,80 – hiermee worden de partikeltj­es in de lucht wat zachter.

Verwijder ruis met de iPhone

Met Foto’s op de iPhone kun je je foto ook een beetje verbeteren. De mogelijkhe­den zijn minder uitgebreid dan op de Mac, en het is lastiger om op zo’n relatief klein scherm artefacten te ontwaren. Maar deze opties moet je zeker even zien!

Snelheid

De lengte van het Ken Burns- effect is altijd evenredig aan de lengte van je videoclip. Er is geen manier om het effect eerder te laten voltrekken, zodat de ‘camerabewe­ging’ sneller gaat. Wel kun je ervoor kiezen om de beweging later te laten gebeuren, door de clip via Cmd+B eerst te splitten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands