iCreate (Netherlands)

Monteer camerabewe­ging in je video

Door te spelen met Ken Burns, creëer je de illusie van een pan- of zoom-effect!

-

Moeilijkhe­id Download beschikbaa­r

Filmmakers slagen erin om de meest basale gebeurteni­ssen spannend of interessan­t te doen lijken. Een belangrijk instrument daarvoor is de camerabewe­ging. Door langzaam in of uit te zoomen of te ‘pannen’, voert de regisseur je mee door een gebeurteni­s.

Het maken van zo’n camerabewe­ging kun je doen met je iPhone. Bijvoorbee­ld door langzaam met je toestel van links naar rechts te bewegen, maar dat levert al snel schokkerig­e

2 3 1 4

resultaten op. Vloeiend in- of uitzoomen zit er ook niet in. En zo’n gimbal of andere stabilisat­or is duur en niet altijd binnen handbereik. Gelukkig is er nog een andere optie: iMovie.

In het programma kun je een statische video omtoveren tot een dynamische, waarbij het lijkt alsof er een camerabewe­ging is gemaakt. Dit doe je met het Ken Burns- effect. In deze workshop leer je hoe je daarmee kunt in- en uitzoomen en pannen. Een bewogen video is het resultaat.

1 Ken Burns

Als je in de montage een camerabewe­ging wilt creëren, is Ken Burns je beste vriend. Je vindt de optie door boven de Voorverton­ing op het Bijsnijden-icoon te klikken.

2 Start en Einde

Met het kader ‘ Start’ bepaal je wat de kijker ziet aan het begin van de clip. Met ‘ Einde’ geef je aan wat de laatste uitsnede in de clip moet zijn. Daarna ontstaat het Ken Burns- effect, waarbij het beeld van ‘ Start’ tot ‘ Einde’ beweegt.

3 Option

Bij het verkleinen of vergroten van het kader is het vaak handig om intussen de Optiontoet­s in te drukken. Het kader verkleint of vergroot dan vanuit het midden, in plaats van links of rechts.

4 Afspelen

Om het Ken Burns- effect toe te passen, klik je op deze knop. Sleep de afspeelkop naar het begin van je project en druk op Spatie om je beelden te zien pannen of zoomen!

1 Importeer de clips

Open iMovie, kies ‘Archief>Nieuwe gebeurteni­s’ en geef je project een naam. Importeer de drie videoclips van onze website, of ga aan de slag met videobeeld­en die je zelf hebt geschoten.

4 Uitzoomen

Je hebt nu de startposit­ie veranderd: de video begint met een compositie waarbij de vrouw goed te zien is. Trek het kader van ‘ Einde’ helemaal naar buiten en klik op de ronde, blauwe knop voor ‘ Pas toe’.

7 Inzoomen

Breng de clip ‘ Zoom.mp4’ naar de tijdlijn. Selecteer de clip en kies voor ‘ Bijsnijden>Ken Burns’. Verklein het kader van ‘ Einde’, zodat het lijkt alsof de camera inzoomt op de luchtballo­nnen.

2 Naar de tijdlijn

Sleep de clip ‘ Uitzoomen.mp4’ naar de tijdlijn. De statische videoclip is met een statief opgenomen. Door er cinematisc­he camerabewe­gingen in te verwerken, laten we het tafereel er spannender uitzien.

5 Pannen

Het uitzoom- effect is gemaakt. Sleep nu ‘ Pan.mp4’ naar de tijdlijn. Je raadt het al: we gaan pannen. Dit is een horizontal­e camerabewe­ging. Selecteer de clip en klik wederom op ‘ Bijsnijden>Ken Burns’.

8 Wisselen

Direct boven de Voorverton­ing zie je een Wissel- knop. Klik hierop. Het kader dat nu ‘ Einde’ is, wordt ‘ Start’ en vice versa. Een handige manier om snel met verschille­nde camerabewe­gingen te experiment­eren.

3 Ken Burns

Klik rechtsbove­n op de knop voor ‘ Bijsnijden’ en selecteer het effect ‘ Ken Burns’. We kiezen bij deze clip voor een uitzoom- effect. Maak het kader van ‘ Start’ kleiner door de hendels aan de hoeken te verslepen.

6 Van Start tot Eind(e)

Verklein ‘ Start’ zodat ongeveer een kwart linksonder in beeld is als het fragment begint. Het kader ‘ Einde’ zet je daarnaast. De gele pijl illustreer­t het al: de beelden bewegen horizontaa­l van links naar rechts.

9 Herstellen

Je kunt de manier van bewegen ook snel aanpassen door het kader van ‘ Start’ of ‘ Einde’ te verslepen. Vind je het effect met de camerabewe­ging toch niet zo geslaagd? Kies dan voor ‘ Herstel’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands