iCreate (Netherlands)

Verander de toonsoort binnen een liedje

Sluit energiek af door het laatste refrein hoger in te zetten, of transponee­r voor leuke versiering­en.

-

Moeilijkhe­id

Transponer­en is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat er een veranderin­g van toonsoort in een liedje of muziekstuk zit. En dan in de meest basale vorm, er is geen veranderin­g van majeur naar mineur of andersom. Bij transponer­en worden alle noten van de originele compositie met hetzelfde aantal halve of hele noten verhoogd of verlaagd. Je hoort dit bijvoorbee­ld redelijk vaak terug in de popmuziek waar een laatste refrein hoger gespeeld wordt om het net dat beetje extra energie te geven. In ‘ Love on Top’ van Beyoncé wordt dit trucje maar liefst vier keer toegepast. In stappen van halve noten gaat dat nummer in de laatste twee minuten van C-majeur naar E- majeur.

Hoewel transponer­en dus een leuk trucje is om een liedje energiek af te sluiten, kun je dit ook op kleinere schaal toepassen. Als een opvallende overgang tussen verschille­nde secties van een liedje bijvoorbee­ld. Hoe je het ook toe wilt passen, in deze workshop gaan we aan de slag met transponer­en. In GarageBand kan dit namelijk heel gemakkelij­k – en zonder dat er iets van de originele compositie verloren gaat. We leggen uit hoe je dit doet door gebruik te maken van loops. Maar dit werkt net zo goed bij fysieke en software-instrument­en.

1 2 3 4 Transponer­ingsspoor

Via ‘ Spoor>Toon transponer­ingsspoor’ – of Shift+Cmd+X – komt het transponer­ingsspoor tevoorschi­jn. Je kunt de gehele lijn omhoog slepen om een liedje in een andere toonsoort te zetten, of je zet bolletjes om dit bij een gedeelte te doen.

Loops

Loops die melodieus zijn of in een bepaalde toonsoort geschreven, zullen automatisc­h de veranderin­gen van het transponer­ingsspoor overnemen. Drums blijven onaangetas­t, aangezien die niet gebonden zijn aan een toonsoort.

Volg tempo en toonhoogte

Deze optie vind je in de Editor (toets E) van een spoor. Haal je het vinkje weg, dan volgt dit instrument niet langer het transponer­ingsspoor.

Automatise­ring

Door te Cmd+klikken plaats je een bolletje op de lijn. Dit kun je vervolgens verslepen om te transponer­en. Je kunt zoveel bolletjes zetten als je wilt.

1 Loopbrowse­r

We beginnen in een leeg project met een audiospoor. Hier gaan we loops aan toevoegen vanuit de Loopbrowse­r (toets O). Het maakt weinig uit welke, maar wij typen in de zoekbalk ‘ breaking up’.

4 Transponer­ingsspoor

Drumbeats hebben geen toonsoort en zullen bij het transponer­en dan ook niet veranderen. De andere twee tracks gaan we wel aanpassen, middels het transponer­ingsspoor. Ga naar ‘ Spoor>Toon transponer­ingsspoor’.

7 Nog lager

Cmd+klik op de transponer­ingslijn om nog een bolletje toe te voegen. We gaan nog een stukje omlaag in toonsoort. Schuif het bolletje naar positie 3.1.3.1 en sleep hem naar beneden tot hij op - 4 staat.

Het is een techniek die veelvuldig wordt toegepast in de hedendaags­e (pop)muziek: ‘comping’. Je laat een zanger of zangeres meerdere takes opnemen en kiest vervolgens de beste stukken uit elke opname om tot een perfect geheel te komen. In sommige extreme gevallen zelfs tot de lettergree­p aan toe. Als alles maar zo gelikt mogelijk klinkt. Zo’n samengeste­lde take wordt ook wel een comp genoemd. Deze truc is dus heel goed toepasbaar op de stem, maar ook op andere instrument­en. Dat snelle basloopje dat telkens op net een ander punt hapert. Een gitaarsolo die je vier keer geïmprovis­eerd hebt en waarvan je nu van de beste stukken een geheel wilt maken.

Kan jouw muziekprod­uctie wel wat comping gebruiken? Logic maakt je dit heel gemakkelij­k. Het programma bewaart sowieso al je takes, zelfs als je hier meerdere malen opnieuw over opgenomen hebt. Vervolgens is het een fluitje van een cent om hier een comp van te maken. Je moet alleen net even weten waar je alles kunt vinden. Volg deze stappen en dan comp het helemaal goed.

Meerdere takes in GarageBand 2 1 1 2 3 4 4 Mix en match

Bij comping kies je uit elke take het perfecte stukje om tot een haast smetteloos geheel te komen. In de popmuziek gebeurt dit vaak, maar ook in andere genres streeft men natuurlijk tot op zekere hoogte naar perfectie.

Crossfades

Als jij de goede stukken eruit kiest, zal de luisteraar nooit merken dat het een half knip- en plakwerkje is. Logic voegt namelijk automatisc­h crossfades toe tussen de gekozen opnames, waardoor de overgang heel natuurlijk blijft klinken.

Inzoomen

Als je een comp echt op de lettergree­p nauwkeurig wilt krijgen, dan is de zoombalk je grote vriend. Hiermee selecteer je tot op het kleinste detail.

Show Advanced Tools

Lukt het je maar niet om comping toe te passen, omdat de opties er voor jou niet zijn in Logic? Toets dan eens Cmd+komma en kijk of in het Advanced-tabblad ‘ Show Advanced Tools’ aangevinkt is.

3

1 Create Take Folder

Voordat je gaat opnemen, is het belangrijk dat de volgende instelling goed ingesteld staat. Ga naar ‘ Record>Overlappin­g Audio Recordings’ en zorg dat ‘Create Take Folder in beide gevallen is aangevinkt.

4 Klap Take Folder uit

Je ziet maar één segment in de tijdlijn, maar daaronder verstopt vind je alle takes die je opgenomen hebt. Klik op het pijltje linksboven in het spoorsegme­nt en de gehele Take Folder klapt uit.

7 Pointer Tool

Ten tweede: de Pointer Tool – of de Pencil Tool – moet geactiveer­d zijn. Veelal zul je deze al gebruiken, maar zo niet dan vind je de Pointer Tool in een uitklapmen­u boven de tijdlijn.

2 Maak lusbereik

Voor deze workshop werken we met een lusbereik, want we gaan een paar maten meerdere malen opnemen. Toets C en stel het bereik zo in dat datgene wat je wilt opnemen hierbinnen valt.

5 Kies take

Speel (het lusbereik van) het project af en klik op de verschille­nde takes. Degene die je selecteert zal afgespeeld worden. Zo kies je gemakkelij­k de beste take uit een aantal opgenomen fragmenten.

8 De eerste noten

Beluister elke take en kies degene met het perfecte begin. Ergens verderop een slordighei­dje? Klik en sleep vanaf de rechterkan­t van het segment totdat alleen het perfecte gedeelte geselectee­rd is.

3 Opnemen maar

Druk op de opnameknop en zing de zanglijn, speel de gitaarsolo of drum de beat. Dankzij het lusbereik kun je snel meerdere takes opnemen. Doe dit totdat je denkt dat je genoeg materiaal hebt.

6 Quick Swipe Comping

Maar wij gaan een comp maken. Ten eerste: linksboven in het segment moet Quick Swipe Comping geactiveer­d zijn, te herkennen aan de drie blokjes in piramide-vorm. Staat hier nog een schaartje? Klik er dan op.

9 Selecteer de beste stukjes

Blader door de andere takes op zoek naar die ene opname die vanaf dat punt perfect is. Klik en sleep telkens om een selectie te maken. Zo vorm je met creatief selecteren je perfecte take.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands