iCreate (Netherlands)

Vervang een ouderwets icoontje in macOS Big Sur

Heb je in het Dock nog ouderwetse icoontjes staan van vóór Big Sur? Zo maak je gemakkelij­k een nieuwe en vervang je de oude.

-

Moeilijkhe­id Download beschikbaa­r

De nieuwe vormgeving van macOS Big Sur mag dan controvers­ieel zijn, wij zijn fan. De nieuwe menubalk, kleuren die zich aanpassen aan de app die je gebruikt en de iOSstijl van systeemmel­dingen – allemaal veranderin­gen die macOS wat moderner maken. Het leukst vinden we de nieuwe app-icoontjes. Deze zien er nu bijna hetzelfde uit als op de iPhone en iPad: een vierkantje met afgeronde hoeken en daarin het icoontje. Het zorgt voor rust in het Dock, zonder dat de programma’s hun eigen identiteit verliezen. Maar door deze compleet nieuwe stijl vallen oude icoontjes van vóór Big Sur nu bijzonder negatief op. Dus moet je hopen dat de app- ontwikkela­ars snel hun icoontje gaan updaten. Maar sommige ontwikkela­ars kennende, kan dat een tijdje

1 3 Het sjabloon

Het sjabloon dat we in deze workshop gebruiken, heeft exact dezelfde afmetingen als de Big Sur-icoontjes van Apple. Het gaat niet alleen om de grootte van het vierkant, ook de transparan­te randen zijn belangrijk. Werk altijd vanuit dit sjabloon als je een icoontje maakt.

2 Het oude icoontje

Het oude icoontje kopieer je vanuit het infovenste­r van de betreffend­e app. Navigeer naar de app, toets Cmd+i en je vindt het icoontje linksboven in het venster dat verschijnt. Je kunt het icoontje in alle grafische programma’s plakken, maar wij gebruiken voor het gemak Voorverton­ing.

4

duren. Ben je net zo ongeduldig als wij? Dan maak je toch zelf een icoontje in de nieuwe stijl? Omdat het design relatief vaststaat, is dat niet zo moeilijk als je zou denken. Op onze site download je een sjabloon waarmee het maken van nieuwe icoontjes een fluitje van een cent wordt. Je hebt er niet eens Photoshop voor nodig.

Dat zijn er veel?

Klopt, in feite heb je namelijk verschille­nde groottes van hetzelfde icoontje gekopieerd. Wij hebben alleen het grootste icoontje nodig, en dat staat altijd helemaal bovenaan bij de miniaturen.

Knippen en plakken

Je selecteert het oude icoontje, plakt het in het sjabloon en zorgt dat het qua grootte mooi past en in het midden staat. Ben je tevreden, dan kopieer je het nieuwe geheel en plak je het op het icoontje in het infovenste­r van de betreffend­e app.

1 Sjabloon

Download het bestand ‘ Icoon-sjabloon.png’ van onze website, maak een kopie en geef deze de naam van de app waarvan je het icoontje wilt vervangen. Open dat nieuwe bestand vervolgens in Voorverton­ing.

4 Plakken

Schakel nu over naar het venster met het sjabloon en plak het oude icoontje met Cmd+V. Waarschijn­lijk is het oude icoontje veel te groot voor het sjabloon. Klik erop zodat aan de zijkanten blauwe hendeltjes verschijne­n.

7 Slepen

Selecteer wederom het oude icoontje linksboven door erop te klikken (het krijgt een blauwe rand) en plak het nieuwe met Cmd+V. Eventueel moet je dit bevestigen met het wachtwoord van je gebruiker.

2 Oude app

Navigeer in Finder naar de app met het oude icoontje. Selecteer de app – wij kiezen voor Microsoft Word – en toets Cmd+i in. In het infovenste­r dat verschijnt klik je linksboven op het kleine icoontje en toets je Cmd+C.

5 Kleiner maken

Klik op zo’n hendeltje en maak het oude icoontje kleiner. De verhouding­en blijven automatisc­h hetzelfde. Zorg dat het icoontje mooi in het midden van het sjabloon staat (dat zie je goed aan de hand van de afgeronde hoeken).

8 Het nieuwe icoontje

De volgende keer dat je de app opent, heeft die het nieuwe icoontje. De procedure moet je helaas herhalen als de app wordt geüpdatet. Maar hierdoor merk je het wel als een app in de tussentijd een ‘echt’ Big Sur-icoontje heeft gekregen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands