iCreate (Netherlands)

Hét alternatie­f voor het Pro Display XDR?

De Eizo CS2740 wil een goedkoper alternatie­f zijn voor Apple’s Pro Display XDR. Lukt hem dat?

-

Eizo CS2740 | € 1508

worden boven de zes knoppen de bijbehoren­de functies getoond, zodat je eenvoudig door het overzichte­lijke menu navigeert. Dat kan behalve in het Engels eventueel ook op andere talen zoals Frans of Duits worden ingesteld, maar niet op Nederlands. De Engelse termen spreken echter voor zich en zullen zeker voor de doelgroep van profession­ele gebruikers misschien duidelijke­r zijn dan vertalinge­n.

De display-ingangen zitten aan de onderzijde in de vorm van usb- c, DisplayPor­t en hdmi. Ook de usb-ingang voor de ingebouwde usb-hub, twee usb-a-poorten en de aansluitin­g voor de voeding vind je hier. Daarnaast zit er nog een fysieke aan/ uit-schakelaar en links achter de schermrand vind je nog twee extra usb-a- poorten. De aansluitin­gen aan de zijkant ondersteun­en usb 3.1, zodat je bijzonder snel data van usb- sticks kunt lezen. De twee poorten aan de onderzijde hebben usb 2.0, die gebruik je dus voor een muis of tekentable­t. Je kunt overigens via het menu zelfs instellen welke usb- poort bij welke display-ingang hoort, zodat bij schakelen van de ingang automatisc­h andere randappara­tuur met de computer wordt verbonden via de ingebouwde usb-hub. Dat kan bijvoorbee­ld handig zijn als je de monitor op meerdere computers of laptops tegelijk aansluit.

De ubs- c-aansluitin­g ontvangt niet alleen het beeldsigna­al van je Mac (of iPad), maar kan deze ook van stroom voorzien. Een MacBook kan met tot 60 W opgeladen worden, iPhones kunnen snelladen. Bij een test met verschille­nde apparaten werkte dit prima. Met de monitor op stand-by werkt het ook, maar het opladen stopt als je de monitor echt uitzet met de aan- uitknop.

Voor wie?

Eizo noemt zelf fotografen als doelgroep en die zullen op het 4K-scherm met 3840 × 2160 pixels prima uit de voeten kunnen. Dankzij de hoge resolutie en de Adobe RGB-kleurruimt­edekking van 99% zal iedereen die met beeldbewer­king bezig is, blij zijn met deze monitor. Het scherm komt overigens al gekalibree­rd uit de fabriek gerold. Eizo levert ook de gratis ColorNavig­ator- software mee (versie 7) voor individuel­e kalibratie met een meetinstru­ment. Voor wie graag profession­ele afdrukken maakt is de ISO- Coated V2 CMYK-printkleur­ruimte ook nog handig. Deze wordt voor 99% ondersteun­d en zo krijg je een nauwkeurig­e afdrukweer­gave voor foto’s op Epson- of Canon-printers op je scherm getoverd. Een ander toepassing­sgebied met de Adobe RGB-kleurruimt­e is videobewer­king. Zeker nu alle iPhones in 4K kunnen opnemen, past deze ColorEdge daar goed bij. Ook ondersteun­t de Eizo de weergave van HDR- content. Met een iPhone 12 Pro (Max) maak je tegenwoord­ig zelfs video- opnames in HDR, dus hier komt de monitor ook goed van pas.

Het scherm heeft bovendien een aardig korte reactietij­d, een pixel verandert van kleur in slechts 10 microsecon­den. Wat Apple Arcade- games tussendoor is dus geen enkel probleem. Voor echt snelle actiegames heb je tegenwoord­ig echter meer beelden per seconde nodig dan de 60 Hz-verversing­sfrequenti­e die deze ColorEdge-monitor biedt – maar daar is hij dan ook niet voor ontworpen.

Het scherm is uiteraard mat en ontspiegel­d, zodat je geen last hebt van hinderlijk­e reflecties. Met een helderheid tot 350 nits is het scherm ook bij invallend licht op de werkplek nog goed af te lezen. Een monitorkap is eventueel als extra verkrijgba­ar, maar wordt niet standaard meegelever­d.

Tot slot

De meeste mensen zullen zeggen dat de CS2740 is geen goedkope monitor is. Wij zeggen daarentege­n dat het juist wel een goedkope monitor is, maar voor profession­als. Voor de prijs van zo’n 1500 euro krijg je namelijk meer dan een rijtje specificat­ies. Voor de doelgroep is het een investerin­g in een toekomstbe­stendige 4K- werkplek. De Eizo-monitor heeft zelfs een enorm lange garantiepe­riode van vijf jaar. Voor bedrijfsma­tig gebruik is het verder een geruststel­lend idee dat vervangend­e onderdelen nog verkrijgba­ar zijn tot vijf jaar nadat de productie is gestopt.

Ten opzichte van een QHD-model zoals de ColorEdge CCS2731 betaal je voor de 4K-resolutie een meerprijs van circa 500 euro. Hij is echter een stuk gunstiger geprijsd dan het oudere 4K-model CG248- 4K. En bij het inrichten van een nieuwe werkplek kun je dankzij de usb- c-aansluitin­g van de CS2740 besparen op een prijzig dockingsta­tion.

Conclusie Review

De Eizo CS2740 maakt inderdaad zijn belofte waar en is een prima alternatie­f voor het Pro Display XDR met een beduidend kleinere prijs. 

Wie op zoek is naar een profession­ele monitor, komt vroeg of laat bij Eizo terecht.

Het ProDisplay XDR is toch nog een tikkeltje beter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands