iCreate (Netherlands)

Deze koptelefoo­n is aan

Waar koptelefoo­ns vaak een wat onhandige bediening hebben op basis van aanrakinge­n, is de Supreme On een ‘ joy’ om te gebruiken.

-

Teufel Supreme On | €149,99

it is een fijne koptelefoo­n zonder poespas’ is het allereerst­e wat ons te binnen schoot b het testen van de Teufel Supreme On. Daar kunnen we het natuurl k b laten, maar een nadere verklaring is wellicht nodig. Want het is niet alsof Teufel b deze koptelefoo­n beknibbeld hee op features. Integendee­l zelfs, deze z n alleen zo goed toegepast dat ze niet overkomen als onnodige toeters en bellen.

Licht en comfortabe­l

De Supreme On wordt neergezet als een over- ear koptelefoo­n. Hoewel het klopt dat deze je hele oren bedekt, voelt die door de dikke kussens meer als een on- ear. H klemt zich zachtjes om je oren en rust dankz z n lichte gewicht van 165 gram comfortabe­l op je hoofd. Lange luisterses­sies z n geen probleem, zelfs voor brildrager­s.

Je ziet het zelf niet als je hem op hebt, maar het design van de Supreme On straalt luxe uit. Uit elke oorschelp komt een draad – die wat weg hee van een schoenvete­r – die in de hoofdband verdw nt. Dit gee de Supreme ook een stoer en speels uiterl k. De koptelefoo­n is er in zes hippe kleuren, dus voor ieder wat wils.

Meegelever­d in de doos vinden we daarnaast nog een beschermho­es, een schoonmaak­doekje, een oplaadkabe­l (usb naar usb- c) en een jackkabel om de koptelefoo­n fysiek aan te sluiten. Laatstgeno­emde is van hetzelfde materiaal als de draden die uit de oorschelpe­n komen: erg robuust en st lvol.

Uiteindel k zul je de Supreme On voornamel k draadloos gebruiken. De koptelefoo­n beschikt over nfc, maar deze verbinding­smethode werkt niet op de iPhone. Koppelen via het vertrouwde bluetooth-menu op je iPhone of Mac is echter een kleine moeite. De Supreme On is zelfs te koppelen aan twee apparaten tegel kert d. Hebben j en je partner allebei een Supreme On, dan kun je deze ook koppelen aan een en hetzelfde apparaat. Ideaal om ongestoord samen muziek te luisteren of te Netflixen.

Goed geluid, nog betere bediening

Goed, de koptelefoo­n is gekoppeld. T d om het geluid te beoordelen. Dat is zoals we van Teufel gewend z n kwalitatie­f erg sterk. Op een gangbaar volume is het geluidsspe­ctrum op alle vlakken goed vertegenwo­ordigd. Het hoog voegt de helderheid toe die het midden nodig hee om echt te schi eren, en het laag wordt gestuwd door diepe en gedefiniee­rde bastonen. Op laag volume kan de geluidsmix wat wollig worden, omdat het midden en hoog dan meer afzwakken dan het laag. Maar hoe vaak zet je een koptelefoo­n nou op standje fluister? Je kunt ook alt d via de Teufel Headphone-app nog spelen met de equalizer, maar dat vonden w persoonl k niet nodig.

Wat ook opvalt, is de bediening. Veel fabrikante­n kiezen tegenwoord­ig voor touch-besturing. Met vegen en tikken scrol je door je muziek, regel je het volume en schakel je Siri in. Het bl toch alt d weer wennen en in sommige gevallen worden aanrakinge­n zo slecht geregistre­erd dat we voor de kleinste aanpassing onze iPhone erb pakken. Teufel hee b de Supreme On een grandioze oplossing: een kleine joystick aan de onderkant van de rechter oorschelp. Ken je die ‘muis’- knopjes nog die heel vroeger in het toetsenbor­d van laptops werden verwerkt? De besturing van deze koptelefoo­n hee hier veel van weg – en het werkt echt heel fijn. Met een klein zwenkje naar voren of achteren regel je het volume, naar links of rechts scrol je door je muziek. Pauzeren doe je door de joystick in te drukken. Of door de koptelefoo­n af te ze en. Want deze beschikt ook over een uitstekend werkende oordetecti­e.

Zodoende is de Supreme On een zeer fijne koptelefoo­n. Mocht je je trouwens nog afvragen of die noise- cancelling hee : nee, die ontbreekt. Al hee ‘ontbreekt’ wellicht een te negatieve naklank. We missen noise- cancelling totaal niet. Een koptelefoo­n dempt alt d al beter dan oordoppen, b de Supreme On is dit omdat h een soort hybride is tussen over- ear en on- ear zeker niet anders. Het ontbreken van ruisonderd­rukking zorgt er bovendien voor dat de koptelefoo­n een prima pr skaartje opgeplakt hee gekregen. W z n opperst enthousias­t.

Vederlicht, goed geluid, joystick is werkel k een ‘ joy’.

Conclusie

De Supreme On is een uitstekend­e koptelefoo­n. Het design, het geluid én de pr s z n goed. En de bedienings­methode? Die is puur goud.

( Terry Stooker) 

Geluidsbee­ld op laag volume kan beter.

Al jaren z n Apple’s draadloze oordopjes niet om aan te slepen, en ook andere fabrikante­n pikken er graag een graantje van mee. Eerst gingen de audiofabri­kanten ermee aan de slag, maar daar bl het niet b . In iCreate 124 bespraken we de Soundform True Wireless Earbuds van Belkin, een fabrikant die je kent van accessoire­s als kabels en hoesjes. Het moet gezegd worden, de Belkin- oordopjes stelden zeker niet teleur. En nu hebben we de Razer Hammerhead True Wireless.

Razer maakte ooit de eerste muis specifiek voor gamers, en daarna is het allemaal een beetje uit de hand gelopen. Inmiddels staat Razer bekend als hét merk op het gebied van gamingacce­ssoires – tot en met speciale gamingstoe­len aan toe. Vr wel alles gee licht en knippert of hee op z n minst neonkleuri­ge details, maar desondanks is het allemaal erg degel k. Razer had al koptelefoo­ns voor gamers, audio is dus niet compleet nieuw voor ze. Nu z n er dus ook oordopjes volgens het beproefde AirPods-recept: draadloze dopjes die worden opgeladen als je ze in hun hoesje stopt. In totaal kun je de Hammerhead- oordopjes v ien uur gebruiken, voordat ook dat hoesje moet worden opgeladen.

Geen goede start

Het moet gezegd worden, voor Razer-begrippen zien de Hammerhead­s er bescheiden uit. Alleen het logo op de dopjes doen een beetje denken aan de Thunderdom­e-schoolagen­da’s uit de jaren negentig, maar het knippert tenminste niet in regenboogk­leurtjes. W hebben de zwarte variant, roze is ook een optie, en dan is er nog een ‘AirPods- wi e’ uitvoering. Het doosje is onopvallen­d, stevig, en gemakkel k om mee te nemen.

De oordopjes l ken in eerste instantie niet in m n oren te passen. Ik voel me als een kleuter die een driehoek door de ronde uitsparing in een vormenstoo­f probeert te persen. Pas na een t dje bemerk ik m n fout: de dopjes zi en andersom in het doosje. Het dopje voor je rechteroor zit links in het doosje en vice versa, zodoende heb ik ze automatisc­h verkeerdom in m n oren proberen te duwen. Die fout maak je maar één keer. Na even wisselen zi en ze prima. Er zi en ook nog siliconen hoesjes b om de dopjes beter op maat te maken.

Het koppelen is zo gebeurd, en de b behorende app loodst je meteen langs de bedienings­mogel kheden. Je bedient de dopjes met duwtjes, en in de app kun je die ‘oefenen’. Het is even wennen met de timing. Zo moet je om een liedje te pauzeren, je vinger een halve seconde op een van de dopjes houden. Dat klinkt lang, maar hee als voordeel dat je niet snel per ongeluk pauzeert.

Via de app bepaal je overigens welke beweging welke actie oproept. Als je met zo’n single press liever Siri oproept, dan kan dat ook. Een klein nadeel is dat de dopjes geen oordetecti­e hebben: als je ze uit je oren vist, spelen ze gewoon stug door.

Speciaal voor gamers

Razer richt zich expliciet op gamers, en daarom kunnen de Hammerhead­s een speciaal trucje: als je de game-modus activeert, loopt het geluid uit de dopjes extreem synchroon met de game op je scherm. Dat zorgt ervoor dat je nog meer in een game – of een video – getrokken wordt. Je kunt de Hammerhead- dopjes ook extra bas laten produceren, ook dat draagt b aan de beleving. Wat dan weer niet b draagt, is dat de dopjes totaal niet isoleren. Ze hebben geen ruisonderd­rukking, maar sterker nog: ieder geluid van buiten klinkt door, alsof je geen dopjes in hebt. Nou ja: ook in dit opzicht doen ze denken aan de reguliere AirPods. Ben je geen gamer, dan zi en deze toeters en bellen overigens ook niet in de weg. Dan heb je aan deze oordopjes gewoon een keurig AirPods-alternatie­f.

Touch-bediening werkt fijn, degel k geluid.

Conclusie

Een degel k maar niet echt b zonder alternatie­f voor de reguliere AirPods. Voor gamers is er de speciale game-modus met extreem weinig vertraging tussen beeld en geluid.  

Geen isolerende werking, geen oordetecti­e.

De speciale gamemodus zorgt ervoor dat je in een game getrokken wordt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands