iCreate (Netherlands)

Snel, maar ook Decoratief

Maakt elke hoek van je huis klaar voor het nieuwe Wifi 6-netwerk.

-

TP-Link Deco X60 (3-pack) | € 399

Iin deze t d van thuiswerke­n en thuisbl ven hebben we allemaal gemerkt hoe fijn het is om thuis een goede wifi-verbinding te hebben – of hoe irritant het anders is. De lat ligt ook hoger: wifi in huis moet sneller én veiliger. In de woonkamer, maar ook op zolder. En niet alleen voor de thuiswerkp­lek, maar ook voor het gamen. Je slimme apparaten. Het bingen. Enzovoort.

De beste manier om een betere draadloze verbinding in huis te halen, is meestal door een betere router te kopen. De Deco X60 van TP- Link is dan zeker niet de goedkoopst­e, maar wel een van de beste opties. Wat de Deco vooral interessan­t maakt, is de ondersteun­ing van Wifi 6, de nieuwe versie van wifi. Daarmee is je netwerk sneller, betrouwbaa­rder en veiliger en dus helemaal klaar voor de toekomst. En door het intelligen­te mesh-systeem bereikt de wifi elk hoekje en gaatje van de woning.

Installati­e

B het openen van de doos zien we drie identieke routers. Ze ogen b zonder st lvol en minimalist­isch; voor de veranderin­g is het geen straf om een router in het zicht te plaatsen. Voor de installati­e gebruiken we de Deco-app uit de App Store, stapels met papieren handleidin­gen ontbreken. Gelukkig maar. De installati­e is een fluitje van een cent. De app gee stapsgew ze instructie­s, met tips over wat de beste plek in huis is voor de router – en wat juist niet.

Al een kwartier na het openen van de doos, zi en we via onze hoofd- Deco op het internet. Daarna plaatsen we de overige Deco’s die zorgen voor de volledige wifi- dekking in huis. Veel meer werk dan het inpluggen van de stroomkabe­l is het niet. De snelheden van de dual-band router gaan tot 2402 Mbps op de 5 GHz-band en 574 Mbps op de 2,4 GHZ-band. Dat is meer dan je nodig hebt, want er is (nog) geen internetve­rbinding in Nederland of België die dit haalt. Nu bereikt het beste glasvezel-internet (bekabeld) snelheden van 1 Gbps (1000 Mbps). In onze testen was de Deco onder deze omstandigh­eden goed voor download- en uploadsnel­heden van zo’n 900 Mbps, draadloos. Als je bedenkt dat een gemiddeld gezin zo’n 25 Mbps nodig hee , dan weet je genoeg. B apparaten binnen ons thuisnetwe­rk kwamen we overigens wel in de buurt van de geadvertee­rde snelheid van 2402 Mbps.

Wifi 6

Interessan­t wordt het als we verbinding maken met meerdere apparaten. Met twee Macs, een iPhone en een PlayStatio­n 4 slaan we flink aan het streamen en surfen. We zien geen verslechte­ring in de streamingk­waliteit en langzamere laadsnelhe­den z n er niet. Voor een groot deel is dat te danken aan de ondersteun­ing van Wifi 6, de nieuwste standaard voor draadloze netwerken. Die zorgt dat wifi veel efficiënte­r is in een netwerk met veel apparaten. Zo heb je niet alleen snel internet op je iPhone of Mac, maar hebben ook b voorbeeld je smart-tv en HomeKit-apparaten een goede verbinding. In theorie is de techniek tot drie keer sneller. Daar merk je nog niet zoveel van, maar daarmee is je router klaar voor de toekomst. Je apparaten moeten wel overweg kunnen met Wifi 6. De iPhone 11 of nieuwer is geschikt. Of een Mac met de Apple-processor M1.

Ook indrukwekk­end is het bereik. De Deco X60 is een mesh-systeem, met een hoofdroute­r en twee satelliete­n. Die communicer­en met elkaar, waardoor we op elke plek in huis geweldige wifi hebben. De drie Deco-routers hebben een ( geadvertee­rd) bereik van 650 vierkante meter; dat zal wel voor het merendeel van de Nederlands­e en Belgische huizen genoeg z n.

De Deco-app is niet echt intuïtief, maar biedt wel veel router-instelling­en en functies. Noemenswaa­rdig is de ondersteun­ing voor QoS (Quality of Service) per applicatie en apparaat. Hierdoor voorkom je b voorbeeld dat so - ware- updates je hele internet platleggen terw l j Netflix streamt. Daarnaast heb je toegang tot wat leuke extraatjes, zoals een dienst voor ouderl k toezicht. De Deco X60 is pr zig, maar biedt alles wat een gemiddeld gezin nodig hee .

Groot bereik, betrouwbaa­r internet, toekomstbe­stendig.

Conclusie

Met deze st lvolle routers is je wifi- netwerk klaar voor de toekomst. De installati­e is eenvoudig en het mesh-systeem bereikt elke hoek van je huis. (Koen van Ekeren) 

App niet zo intuïtief, slechts twee ethernetpo­orten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands