iCreate (Netherlands)

It’s animazing!

Door de functies van iMovie en Keynote te combineren, tover je mooie animaties.

- Tekst: Koen van Ekeren

Steeds vaker zien we ze in videoprodu­cties opduiken: animaties, ook wel motiongrap­hics genoemd. Dit zijn bewegende elementen die je in een video ziet. Ze zijn ontzettend veelzijdig en lenen zich voor bijna elk videoproje­ct. Je kunt animaties bijvoorbee­ld inzetten om je video een speels effect mee te geven. Zo laat je je bedrijfslo­go op een creatieve manier invliegen, of sluit je de video letterlijk af met wat vuurwerk. Ze kunnen ook een ondersteun­ende rol vervullen, waarbij de kijker meer informatie krijgt over wat er te zien is.

In iMovie zijn er ook van dit soort motiongrap­hics, maar ze zijn er alleen voor teksten en spectacula­ir zijn ze niet. Verder zal je de animaties zelf moeten maken. Daar bestaan dure en ingewikkel­de programma’s voor, zoals de app Motion van Apple. Maar waarom moeilijk doen met zo’n programma, als het ook met Keynote kan?

Keynote kennen we als een programma voor het maken van presentati­es, maar stiekem doet hij ook dienst als uitstekend­e animatie- software. Ervaring met het maken van motion- graphics is niet nodig; blader door de bibliothee­k van animaties en kies iets leuks uit. Hoe je dat doet, lees je op de volgende pagina. Daarna gaan we een stap verder, door een handgeteke­nde illustrati­e te animeren. Want ja: ook dat kan gewoon met Keynote. Dit is iets moeilijker om onder de knie te krijgen, maar zeker de moeite waard om jezelf aan te leren. Zo til je je monteer-vaardighed­en naar een hoger niveau.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands